Spiegeltheater brengt een beklijvend stuk over dementie: “Rollercoaster van emoties”

In de Spiegelkapel op De Ruiter speelt Spiegeltheater in december zes keer het toneelstuk ‘Vader’. Een zware opdracht voor de acteurs, want ze dompelden zichzelf maandenlang onder in de wereld van dementie. “We kwamen terecht in een rollercoaster”, getuigt hoofdrolspeler Jo Ballyn.

“Dit moet zowat de zwaarste opdracht zijn die ik ooit bij Spiegeltheater heb gekregen”, bekent Jo Ballyn. “Het is een zwaar thema met een actuele inhoud. De wereld van dementie was tot voor kort een ver van mijn bed-show. Het traject dat we sinds enkele maanden afleggen tijdens de repetitieperiode duwde ons, acteurs, met de neus op de feiten.”

“Het toneelstuk wil in een kort tijdsbestek de evolutie van een dementerende man in kaart brengen en dit is beangstigend. Je komt als acteur terecht in een rollercoaster van emoties die je echt murw maken. In deze voorstelling komt alles in een versneld tempo op je af, al blijkt dat dementie in bepaalde gevallen ook in de werkelijkheid snel kan evolueren.”

Sereniteit

“Ik heb als voorbereiding op de afdeling voor dementie van een zorginstelling in Gits enkele uren tussen de bewoners doorgebracht. Het heeft me diep geraakt. De realiteit dwingt je ertoe het gegeven tijdens de repetities met de nodige sereniteit te benaderen. Die ervaring bezorgde me af en toe koude rillingen. Alle respect voor het zorgpersoneel dat het beste van zichzelf geeft om deze mensen met de nodige waardigheid te benaderen”, besluit Jo Ballyn.

Jo speelt de rol van de dementerende vader in het gelijknamige stuk van auteur Florian Zeller in een vertaling van Jef Depaepe en geregisseerd door Kurt Velghe. Nele Vervaeck, Stijn Vandenhende, Kathy Casier, Peter Van den Broecke en Jasmien Porteman staan samen met hem op het podium.

Er zijn zes voorstellingen van ‘Vader’ in de Spiegelkapel op De Ruiter van 1 tot en met 10 december. Tickets kosten 12 euro en worden besteld via de website van Spiegeltheater.

The post Spiegeltheater brengt een beklijvend stuk over dementie: “Rollercoaster van emoties” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

INTERVIEW. Roland Duchâtelet over de crisis bij Standard: “Een vermogende buitenlandse investeerder zal de club overnemen. Nu of later”

Had tijdreizen bestaan, de Standard-supporter had zich graag terug naar het tijdperk Roland Duchâtelet (77) laten teleporteren. Toen stonden de Rouches nog bovenaan de voedselketen van het Belgisch voetbal, nu lonkt de afgrond. Een gesprek met de voormalige eigenaar van de Luikse club. “Ik heb het op vele vlakken zwaar onderschat en zou er niet meer aan beginnen.”

Lees meer »

Schaarbeek verbiedt alcoholverkoop in Noordwijk

De burgemeester van Schaarbeek heeft een politiebevel uitgevaardigd dat de verkoop van alcohol verbiedt in de Noordwijk tussen 22 en 6 uur tot minstens 2 oktober 2024. Dat meldt het kabinet van burgemeester Cécile Jodogne. De consumptie van alcohol in de openbare ruimte is al sinds 2022 verboden in de wijk.

Lees meer »

Een drôle de campagne

18:49 Het Vlaams Belang versus de rest, of Bart De Wever versus Alexander De Croo: in een vooralsnog makke campagne blijven de verwachte boksmatchen achterwege. En terwijl alle partijen op de koopkracht foc…

Lees meer »

KB Avelgem maakt werk van inkomende transfers

Koninklijke Basket Avelgem sloot het seizoen af met een klinkende zege tegen Rozenbeka Oostrozebeke (81-55). De ploeg van speler-voorzitter Pieter Decock (34) eindigde vierde. Ondertussen maakte de club vier nieuwe namen bekend voor volgend seizoen.
The post KB Avelgem maakt werk van inkomende transfers appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Het begon als kind en het is nooit gestopt. Geen enkele liefde ben ik zo lang trouw gebleven”: 4 Anderlecht-supporters over mogelijke titel

Zeven magere jaren lang hebben ze honger geleden en verdriet gehad. Maar als RSCA Anderlecht zondagavond in het Astridpark aartsrivaal Club Brugge verslaat, en Union heeft eerder op de dag punten laten liggen tegen Cercle Brugge, kunnen de supporters van paars-wit weer doen wat ze decennialang hebben gedaan: vieren. Remco Evenepoel, Sven Mary en twee minder bekende supporters blikken nu

Lees meer »

Beoogde Nederlandse premier Ronald Plasterk biedt in open brief excuses aan Pieter Omtzigt aan

Ronald Plasterk, die vaak genoemd wordt als premier van de toekomstige rechtse regering in Nederland, heeft vrijdag in een open brief in de krant De Telegraaf zijn excuses aangeboden aan Pieter Omtzigt, de leider van de coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). De twee mannen hebben in een eerdere fase van de regeringsvorming, toen Plasterk informateur was, nog een aanvaring gehad.

Lees meer »

Jan Dhaene stelt schilderwerken tentoon in Buda Gallery

Nog tot en met zondag 26 mei kan je de expositie ‘De Haan Kraait Overal’ van Jan Dhaene (65) bezichtigen in de Buda Gallery in de Budastraat 52. “Het thema is geïnspireerd op mijn achternaam en het universele van de haan. Als wereldreiziger kom ik ze overal tegen, tot het kleinste dorp.”
The post Jan Dhaene stelt schilderwerken tentoon

Lees meer »