Carline’s Mysterie pakt uit met de voorstelling ‘t Was ol weg: “Opbrengst gaat naar goede doelen”

Volksspelencafé Het Mysterie uit Poperinge en Carline’s Echo van Marc Dewilde organiseren al enkele jaren succesvolle concerten en dat resulteerde ondertussen in Carline’s Mysterie. Ze pakken in december uit met de voorstelling ‘t Was ol weg met Bart Cafmeyer en Kobe Sercu. Daarvoor wijken ze uit naar de oude stadsschouwburg Den Aria bij het Hopmuseum op zaterdag 23 december. De opbrengst gaat integraal naar enkele goede doelen die Marc nauw aan het hart liggen.

Poperingenaar Marc Dewilde startte in 2020 met het project ‘Carline’s Echo. Hij deed dit na het overlijden van zijn vriendin Carline op 4 juli 2020. Ze hield enorm van cultuur en om haar in gedachte te houden, lanceerde hij een project waarbij cultuur centraal zou staan. Samen met Lut Pelgrims van volksspelencafé Het Mysterie uit Poperinge biedt hij jaarlijks tal van concerten aan.

Stadsschouwburg

De opbrengst van enkele van de optredens die worden georganiseerd, gaat telkens naar een goed doel. “Ondertussen is de samenwerking tussen Lut en Carline’s Echo uitgegroeid tot een feitelijke vereniging ‘Carline’s Mysterie’. De inbreng van Lut aan het geheel is meer dan waardevol, iets wat vooral ook door de artiesten gewaardeerd wordt. Het is de bedoeling dat we ieder jaar één of meerdere goede doelen steunen. Omdat in Het Mysterie de plaats beperkt is en zoveel mogelijk mensen willen plaatsen, wijken we voor onze voorstelling in december even uit.”

Op zaterdag 23 december is er de voorstelling ‘t Was ol weg met Bart Cafmeyer en Kobe Sercu. “Welke locatie leent er zich beter toe dan de oude stadsschouwburg Den Aria gelegen bij het Hopmuseum en boven Bistro De Stadsschaal om dit verhaal te brengen. Maak je klaar voor een innemende muzikale vertelvoorstelling van formaat”, aldus Marc. “’t Was ol Weg’ is een monoloog over de heropbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog, met Bart Cafmeyer en Kobe Sercu. Het verhaal katapulteert je naar een tijd waarin oorlogskoorts en de Spaanse griep de mensheid in hun greep hadden. Het fijn opgebouwde scenario van Stefan Vancraeynest, gebaseerd op historisch materiaal, bevat subtiele parallellen en/of steekjes naar de politiek van vroeger en van nu. De op waarheid berustende anekdotes zorgen dan weer voor heerlijke humor”, aldus Marc.

“Wat die vrijwilligers op de palliatieve afdeling doen, is bewonderenswaardig. Het is echt een roeping om met stervenden om te gaan”- Marc Dewilde

“Niemand kan zo sappig en boeiend vertellen als Bart Cafmeyer. Als toeschouwer hang je de hele voorstelling lang aan zijn lippen – zo hard zelfs, dat zijn lippen er zeer van gaan doen. De liedjes over afscheid en verdriet alsook de instrumentale muziek die Kobe Sercu uit zijn gitaren tovert, passen als gegoten bij dit verhaal over een streek die als een feniks herrijst uit het puin. Kortom: ‘t Was ol Weg is geen zoveelste reconstructie van oorlog en pijn, maar een machtig en ontroerend verhaal over veerkracht en trouwe vriendschap. Verteltheater pur sang.”

Bewonderenswaardig

“Deze voorstelling zag ik al in De Kinderbrouwerij en vond ze heel mooi, en op sommige momenten ook aangrijpend. Ik ken Kobe Sercu van toen Carline op de palliatieve afdeling lag in het Jan Ypermanziekenhuis. Zowel ikzelf als de kinderen van Carline waren onder de indruk van wat hij en zijn team professionele verplegers maar ook vrijwilligers er verrichten. Voor die vrijwilligers is dat bewonderenswaardig, want dit is echt een roeping om met stervenden om te gaan. Ik had dan ook beloofd aan de kinderen en aan Kobe van als het kon ik eens iets terug zou doen”, zegt Marc.

Goed doel

De opbrengst van de voorstelling wordt integraal verdeeld over enkele goede doelen. “Er is de patiëntenvereniging Melanoompunt, en de vrijwilligers van de palliatieve afdeling Jan Yperman en Allemaal Mensen. Elk op zich steunt op de werking van mensen die zich vrijwillig inzetten voor de medeburgers. Wat Melanoompunt betreft is dat ook omdat vrijwilligers tal van initiatieven opzetten om mensen met melanoomkanker en hun familieleden te ondersteunen, moreel en door middel van hulp bij onderzoek naar Melanoom. Lut heeft dan weer sympathie voor de vrijwilligers van Allemaal Mensen die regelmatig naar het vluchtelingenkamp over de Franse grens trekken met goederen en om er mensen te helpen bij het wassen, haar knippen….”, vertelt Marc.

“We hopen dan ook dat mensen die mijn vriendin Carline gekend hebben, iemand gehad hebben die een tijd voor zijn overlijden aan de goede zorgen op de palliatieve eenheid werd verzorgd of die bekommerd zijn om vluchtelingen in het kamp net over de grens naar deze voorstelling zullen komen.”

Een ticket (vrije zitplaatsen) voor de voorstelling kost 15 euro, één gewone consumptie in Bistro De Stadsschaal – te gebruiken de avond zelf – is hier inbegrepen. “Wie niet kan komen, kan ook een ‘vrij’ ticket kopen. Dit ticket maken we dan over aan mensen die het financieel niet breed hebben en toch graag eens naar een voorstelling zouden komen. In dat geval vermeld je in de overschrijving ‘vrij ticket’.” De voorstelling wordt gespeeld op zaterdag 23 december om 20 uur in Den Aria, Gasthuisstraat 71 in Poperinge.

Reserveren via privébericht Marc Dewilde of Het Mysterie. Reservatie is definitief na overschrijving op rekeningnummer BE21 0637 6231 0103 van Carline’s Mysterie.

The post Carline’s Mysterie pakt uit met de voorstelling ‘t Was ol weg: “Opbrengst gaat naar goede doelen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVEBLOG GIRO. Finale loert om de hoek, kan Merlier overleven?

Napels zien en dan sterven. De negende etappe van de Giro voert de renners naar de havenstad in het zuiden van Italië. Na een vlakke aanloop volgt er een golvende finale met enkele korte klimmetjes. Voor de rasechte sprinters wordt het naar alle waarschijnlijkheid iets te lastig. Wie pakt de ritzege in Napels? Volg de aanloop naar de rit en

Lees meer »

Quiz – Hoe goed ken jij Jabbeke?

Hoe goed ben jij op de hoogte van het reilen en zeilen in Jabbeke? Wat weet je van Constant Permeke? Ken je sportminnend Jabbeke? Dronk je ook nog een pint in De Tijger? Waag dan je kans in deze op en top Jabbeekse quiz. Veel succes!
The post Quiz – Hoe goed ken jij Jabbeke? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Pirouette danst voor 3.000 toeschouwers tijdens jaarlijkse show in Kortrijk Xpo

Tijdens het lang pinksterweekend beleven de 500 dansers en danseressen van Pirouette hun topmoment. Gedurende vier dagen verdeeld over vijf voorstellingen brengt de Wevelgemse dansschool haar jaarlijkse show in Kortrijk Xpo. Die draagt dit jaar de titel ‘Dance Colors My Life’.
The post Pirouette danst voor 3.000 toeschouwers tijdens jaarlijkse show in Kortrijk Xpo appeared first on KW.be.

Lees meer »

82-jarige dame uit De Panne opgelicht voor meer dan 100.000 euro: “Vrouw aangehouden, man vrijgelaten”

Een 82-jarige vrouw uit De Panne werd vorige maand opgelicht voor meer dan 100.000 euro. Dat geld werd van haar bankrekening gehaald. De politie Westkust pakte een koppel op uit De Panne. “Een 50-jarige vrouw legde gedeeltelijke bekentenissen af en werd aangehouden”, meldt het parket. “Haar man (60) stelde niet op de hoogte te zijn en werd vrijgelaten.”
The

Lees meer »

Duidelijkheid over doodsoorzaak restaurantuitbater Karel Mahieu (44) uit Koksijde: “Hij stierf na zware val”

Het onderzoek naar de mysterieuze dood van de 44-jarige restaurantuitbater van avondrestaurant ’t Lusthof in Koksijde is afgerond. De man werd op 7 september in zijn woning aangetroffen met flink wat bloedsporen. Intussen is duidelijk geworden dat hij toch stierf na een zware, ongelukkige val. Het dossier zal worden afgesloten.
The post Duidelijkheid over doodsoorzaak restaurantuitbater Karel Mahieu (44)

Lees meer »

Stichting Marguerite Yourcenar herrijst met Franse partners: “Streven naar natuurgebied dat grensoverschrijdend is”

De Stichting Marguerite Yourcenar krabbelt recht na de plotse dood van bezieler Piet Hardeman, vorig jaar. Onder impuls van twee nieuwe voorzitters en enkele nieuwe bestuursleden organiseerde ze in samenwerking met Franse partners onlangs een eerste activiteit sinds het overlijden.
The post Stichting Marguerite Yourcenar herrijst met Franse partners: “Streven naar natuurgebied dat grensoverschrijdend is” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bromfietser gewond na aanrijding met wagen op kruispunt in Roeselare

Op het kruispunt van de Meensesteenweg met de Iepersestraat in hartje Roeselare kwam het vrijdagavond omstreeks 20 uur tot een aanrijding tussen een bromfiets en een personenwagen. De bestuurder van de bromfiets, een jongeman, werd gewond overgebracht naar AZ Delta.
The post Bromfietser gewond na aanrijding met wagen op kruispunt in Roeselare appeared first on KW.be.

Lees meer »