Bruggelingen Mercedes Van Volcem en Jasper Pillen strijden om eerste plaats op liberale Vlaamse lijst

Stadsgenoten Mercedes Van Volcem en Jasper Pillen zijn verwikkeld in een harde strijd om het liberale lijsttrekkerschap bij de parlementsverkiezingen in juni 2024. Beide Brugse liberale politici ambiëren de eerste plaats op de Vlaamse kieslijst.

Tot eind deze maand kunnen politici bij Open VLD voor de regionale en federale verkiezingen hun kandidatuur indienen. In Brugge ambiëren twee liberale schepenen het lijsttrekkerschap voor de Vlaamse lijst : financiënschepen Mercedes Van Volcem en onderwijsschepen Jasper Pillen.

Opvolger

Het ontslag van justitieminister Vincent Van Quickenborne, in de nasleep van de aanslag op twee Zweden in Brussel, heeft olie op het vuur van deze interne strijd gegooid. Want Jasper Pillen, wiens naam vorig weekend nog genoemd werd als mogelijk staatssecretaris voor Begroting, is zijn parlementair zitje kwijt. Hij was in oktober 2020 als opvolger van Quickie Kamerlid geworden. Na zijn ontslag als minister, eist Vincent Van Quickenborne zijn parlementair zitje opnieuw op.

Bijgevolg moest Jasper Pillen deze week zijn kantoor in de Kamer van Volksvertegenwoordigers ledigen. Zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap voor de Vlaamse lijst dateert wel al van voor het ontslag van Vincent Van Quickenborne. De reden is niet ver te zoeken: op Vlaams niveau is de eerste plaats vacant, op federaal niveau blijft Quickie incontournable.

Onbesproken

Jasper Pillen omschrijft zijn motivatie als volgt: “Het vertrek van lijsttrekker Bart Tommelein moet opgevangen worden. Die plaats aan de kop komt vrij. We moeten met een goede bezetting naar de verkiezing gaan. Ik ben jong, toch al ervaren en onbesproken.”

Met zijn kandidatuur kruist de ambitieuze Jasper Pillen het pad van zijn Brugse partijgenote Mercedes Van Volcem. In 2019 rijfde zij met 13.074 voorkeursstemmen het derde en laatste West-Vlaamse liberale zitje voor het Vlaams parlement binnen, na Bart Tommelein (35.265) en Emmily Thalpe (15.133). Die zijn nu respectievelijk ook burgemeester van Oostende en van Ieper.

Verwacht wordt dat het nationaal partijbestuur Jasper Pillen, die ondervoorzitter is van Open VLD, een compensatie geeft voor het verlies van zijn Kamerzitje.

Genegeerd

Mercedes Van Volcem, die het begin deze week opnam voor de opnieuw door de mannelijke partijtop genegeerde Gwendolyn Rutten, onthoudt zich van commentaar: “Bij ons moet het nog beginnen. Er zullen veel kandidaten zijn, ik laat niet in mijn kaarten kijken. Pas als alle kandidaturen binnen zijn, moeten knopen doorgehakt worden…”

Op lokaal vlak is er duidelijkheid: Jasper Pillen neemt er genoegen mee dat Mercedes Van Volcem als lijsttrekker de strijd aangaat met burgemeester Dirk De fauw (CD&V) en Mintus-voorzitter Pablo Annys (Vooruit). (SVK)

The post Bruggelingen Mercedes Van Volcem en Jasper Pillen strijden om eerste plaats op liberale Vlaamse lijst is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Sneukeltocht op tweede Sinksendag verdwijnt dan toch niet: “Ons doel? Mensen samenbrengen”

Na het verdwijnen van de Gezinsbond in Oostrozebeke was iedereen de mening toegedaan dat hiermee ook de traditionele Sneukeltocht op tweede Sinksendag ten dode was opgeschreven. Niets is echter minder waar. Een nieuwe organisatie heeft het initiatief overgenomen en wil op maandag 20 mei tonen wat het in zijn mars heeft. Woordvoerder Veerle Halsberghe licht het opzet van de vernieuwde

Lees meer »

Aftredend president Abinader herverkozen op Dominicaanse Republiek

Op de Dominicaanse Republiek is aftredend president Luis Abinader herverkozen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Hij zal het land opnieuw voor vier jaar leiden. In zijn campagne focuste hij op de economische successen tijdens zijn presidentschap en zijn harde houding tegenover migratie uit Haïti.

Lees meer »

Twee doden en honderden gewonden bij rellen in Nieuw-Caledonië

Bij rellen in Nouméa, de hoofdstad van Nieuw-Caledonië, zijn dinsdagnacht twee personen om het leven gekomen. Dat zegt de Hoge Commissaris van de Republiek, Louis Le France. Sinds maandag zijn er rellen aan de gang op de eilandengroep in de Stille Oceaan. Er zouden ook honderden gewonden gevallen zijn.

Lees meer »

LIVEBLOG GIRO. Italiaans trio krijgt weinig ruimte van het peloton, Merlier: “Zal geen rustige etappe worden door wind”

Voor het in de Giro enkele dagen aan de klassementsmannen is, krijgen de sprinters nog een keer de mogelijkheid om zich te tonen. De dertiende etappe van Riccione naar Cento is namelijk haast volledig vlak. Kan Tim Merlier de frustraties van z’n declassering van woensdag van zich af sprinten en een tweede ritzege pakken? Volg het op de voet in

Lees meer »

20 inbreuken vastgesteld bij controle van horecazaken in Kortrijkse

De politiezone Vlas en de inspectiediensten controleerden op vrijdagavond 17 mei in totaal 14 horecazaken, verspreid over Kortrijk (12), Kuurne (1) en Marke (1). Het ging om 8 pitazaken, 3 cafés, 1 nachtwinkel/pita, 1 pizzeria/pita en 1 grill-snackbar.
The post 20 inbreuken vastgesteld bij controle van horecazaken in Kortrijkse appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eerste evenement Roslar is groot succes: “Goed gestart, dit smaakt naar meer”

Het eventcollectief Roslar organiseerde afgelopen weekend met Klub Lokal een eerste evenement. Op vrijdag- en zaterdagavond palmden muzikanten en dj’s de tuin van café Romen in, op zaterdag was er een marktje waar jonge, plaatselijke makers hun creaties toonden aan het grote publiek. “We zijn erg goed gestart”, aldus een tevreden Stan Priem van de organisatie.
The post Eerste

Lees meer »

Na dodelijke raid op gevangenentransport in Frankrijk: “Die cipiers waren compleet kansloos”

Op klaarlichte dag werd Mohamed Amra bevrijd uit een gevangenentransport. Kompanen reden het busje waarin de gangster na een verhoor door de onderzoeksrechter terug naar zijn cel in het Franse Evreux werd gebracht, en openden het vuur. Twee cipiers overleden, drie anderen raakten gewond, de daders vluchtten weg, samen met Amra. Hoe uitzonderlijk is dit? En kan het ook bij

Lees meer »

Door België gezochte drugsbazen verdienen miljoenen met vastgoed in Dubai

Grote drugsbazen konden de voorbije jaren in Dubai ongestoord villa’s en appartementen kopen, verhuren en verkopen met miljoenenwinsten. Zelfs al worden ze door België gezocht of vervolgd, of zijn ze al veroordeeld. Dat blijkt uit onderzoek van De Tijd, Knack en Le Soir samen met het collectief OCCRP, de non-profitorganisatie C4ADS en ruim 70 andere media in de wereld naar

Lees meer »

Is ‘De Vlieg’ (30) ontvoerd of bevrijd? Speurders zetten alles op alles om de “vijanden van de staat” te vatten

“We zullen ze vinden”, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin vastberaden, na de filmische aanval op een gevangenistransport in Normandië. De Franse speurders staan voor een enorme uitdaging: hoe vinden ze ‘De Vlieg’, die samen met zijn commando in rook lijkt opgegaan? En was de aanval een geplande bevrijding of toch een brutale ontvoering? “Misschien willen ze

Lees meer »

Kapster Elena mocht het haar van Songfestival-winnaar Nemo stylen: “Ik had soms een beetje compassie met de zangeres van Israël”

Voor de derde keer mocht kapster Elena Zimina uit Izegem de kapsels van de Eurovisiesongfestival-kandidaten te verzorgen. Afgelopen weekend vertoefde ze dus nog in Malmö (Zweden), waar de 68e editie van het Songfestival plaatsvond. Het werd uiteindelijk een zeer bewogen editie – niet in het minst door de diskwalificatie van Nederland en de deelname van Israël – en dat heeft

Lees meer »