De drie lessen voor onze lokale politici: dit hebben we geleerd uit de flitspeiling

Welke lessen kunnen onze lokale politici trekken uit de peiling van De Krant van West-Vlaanderen? We legden de vraag voor aan drie experts en filterden de resultaten in drie concrete acties. Dames en heren politici: u hebt nog exact één jaar.

1. Staar je niet blind op de sjerp

“Wat als iemand op plaats negen van de populairste lijst plots de meeste stemmen blijkt te hebben? Wil die dan niet gewoon gemeenteraadslid blijven?” Het is een van de vele bedenkingen die onze respondenten maakten bij de vraag of ze gewonnen zijn voor de rechtstreekse burgemeestersverkiezingen. Hoewel de meerderheid voorstander is van het systeem, zorgt het ook voor twijfel. “Dit systeem zorgt ervoor dat het nog meer over de postjes zal gaan dan anders”, is een andere bedenking. Op de achtergrond speelt duidelijk het gevoel dat partijen moeten beseffen dat er op 13 oktober niet alleen een nieuwe burgemeester, maar een volledig nieuwe gemeenteraad gekozen wordt.

Dat partijen nu al samensmelten tot kartels of team-burgemeester-partijen voedt alleen maar het vermoeden dat partijen er alles aan doen om de grootste te worden en zo rechtstreeks de burgemeester te kunnen leveren. “Het is begrijpelijk dat je lokaal focust op de figuur van de burgemeester”, nuanceert politicoloog Herwig Reynaert.

“Dat blijft toch de bekendste figuur in de gemeente. Voor een schepenambt speelt dat al veel minder, voor een gemeenteraadslid al helemaal niet meer. De campagnes van politieke partijen zijn dan verpersoonlijkt, ze spitsen zich meer toe op figuren dan op ideeën. Maar het blijven gemeenteraadsverkiezingen en geen burgemeestersverkiezingen. Ik pleit dan ook voor een versterking van de gemeenteraad op zich en van het statuut van de raadsleden.”

De spoeling wordt een beetje dun, ziet ook reputatiecoach Jeroen Wils. “De kwaliteit van lokale bestuurders is niet altijd even hoog. Je vindt steeds minder en minder jonge, dynamische mensen die bereid zijn om zich voor een politieke functie te engageren. Je kan je tijd en inzet in de privé-sector beter gewaardeerd zien. Door die beperkte instroom van vers bloed krijg je uiteindelijk mensen in een gemeenteraad die niet altijd beantwoorden aan de minste kwaliteitsvereisten”, zegt hij.

Door het verlies aan kwaliteit in de gemeenteraad spelen raadsleden van de oppositie ook vaak niet meer de rol die ze moeten spelen, namelijk die van democratische controleurs van de beslissingen van de meerderheid. “Er zijn veel te weinig dwarsliggers in de politiek, tegensprekers die een mandaat hebben om het beleid tegen het licht te houden. Een politicus met enig gezag moet zich niet laten omringen door ja-knikkers – zoals nu al te vaak het geval is – maar door mensen die hem of haar helpen om in te schatten hoe een beslissing zal overkomen bij het publiek”, zegt Wils.

2. Luister naar de jongeren

Van alle leeftijdscategorieën die bevraagd werden in de flitspeiling, zijn er bij de jongeren (20-29 jaar) nog het meeste zwevende kiezers te vinden. Met meer dan 90 procent van de jongeren die ja of waarschijnlijk antwoorden op de vraag of ze gaan stemmen, zullen er veel jongeren een bolletje kleuren. Alleen: ze weten nog niet welk. Dat maakt van de jongeren een bijzonder interessante doelgroep voor politici om campagne rond te gaan voeren.

“Het is op zich niet abnormaal dat veel jongeren nog onbeslist zijn. Voor sommigen onder hen zal het ook de eerste keer zijn dat ze mogen stemmen en ze zijn ook minder geïnformeerd over de politiek dan de oudere generaties. We zien ook vaak dat jongeren wachten tot het allerlaatste moment om hun stem vast te leggen, terwijl oudere generaties veelal gewoontekiezers zijn”, zegt politicoloog Herwig Reynaert.

Uit onze bevraging blijkt bovendien dat die jongeren met andere dingen bezig zijn dan de rest van het kiespubliek. Ze kiezen vaker op basis van het partijprogramma en stellen andere thema’s voorop. Veilige en leefbare buurten is bij alle leeftijdscategorieën hét centrale verkiezingsthema, behalve bij de kiezers tussen de 20 en 29 jaar oud. Zij zetten betaalbaar wonen met stip op één. Een thema dat nu niet meteen in de verkiezingsdebatten op radio of televisie veel aandacht krijgt.

“En toch is het een thema dat wel leeft. In iedere centrumstad is betaalbaar wonen een thema, al is het veel minder zichtbaar. Jongeren zijn bezorgd of ze nog wel een huis zullen kunnen kopen in hun gemeente, ouderen hebben diezelfde zorg voor hun kleinkinderen. Het is een thema dat intergenerationeel werkt. Alleen is het natuurlijk wel zo dat lokale besturen de betaalbaarheid van wonen niet volledig zelf in handen hebben”, zegt Reynaert.

Goed, er zijn dus stemmen te halen bij de jongeren en we weten dat ze vooral bezig zijn met woonbeleid. Maar hoe bereik je die jongeren? “Nu de opkomstplicht afgeschaft is, moet je ervoor zorgen dat mensen jou als politicus kennen en dat geldt zeker voor de jongste doelgroep van kiezers”, zegt sociale media-strateeg Nadja Desmet.

“Ik mag dan ook hopen dat de campagne zich meer en meer op jongeren zal toespitsen. Sociale media zijn dan dé tools om in te zetten. Van de vorige gemeenteraadsverkiezingen zei men achteraf dat het de eerste Facebook-verkiezingen waren geweest, nu zien we dat heel wat politici die les begrepen hebben en zich permanent bijscholen over het gebruik van sociale media. Dat is niet zomaar je folder online gooien, dat is in interactie gaan met je kiespubliek om zo de bezorgdheden te capteren en naambekendheid te genereren. Sociale media zijn het dorpsplein van vandaag, met dat verschil dat de stille meerderheid er sneller zijn stem zal laten horen dan in het echte leven.”

Desmet vermoedt dat, naast Facebook, ook Instagram en TikTok meer en meer ingezet zullen worden om jongeren aan te spreken. “Ik kan daarbij één goeie raad geven: ga daar niet lastminute en à l’improviste mee aan de slag. Doe dat transparant, authentiek en liefst op de lange termijn. In de laatste weken voor de stembusslag een paar geforceerde filmpjes online gooien, daar ga je niet ver mee springen.”

3. Herstel het vertrouwen van de kiezer

Naast antwoorden op concrete vragen over de gemeenteraadsverkiezingen, mochten onze respondenten hun lokale politici ook concrete tips meegeven. 220 mensen namen ook de moeite om dat te doen. In de top-vijf van de populairste raadgevingen: luister naar de bevolking, wees eerlijk en denk aan de mensen, niet aan jezelf. Uit de toelichting die onze respondenten daarbij gaven, blijkt overvloedig dat er niet alleen in de Wetstraat, maar ook in de Dorpstraat stilaan een vertrouwenskloof gaapt tussen de kiezers en hun politieke vertegenwoordigers. Wees eerlijk en correct, geen vriendjespolitiek!, Politiekers moeten stoppen met hun zakken te vullen en moeten meer aan de eigen bevolking denken: het zijn maar enkele van de commentaren die we kregen.

Werk aan de winkel dus, om dat vertrouwen te herstellen. “Niet alleen politici kampen daarmee, er is al jaren een vertrouwenscrisis bezig bij alle soorten leidinggevenden. Iedereen en elke sector met enige vorm van macht of gezag kampt daarmee: de bedrijfswereld, de media en dus ook de politici. In onzekere tijden van economische crisis en oorlog is dat nog meer zo”, zegt reputatiecoach Jeroen Wils.

“Mensen voelen zich ongelijk behandeld. Wie meer macht en gezag heeft, mag meer dan de gewone werkmens: dát gevoel. Dat is nu ook doorgedrongen naar het lokale niveau. De enige weg vooruit om uit die situatie te komen, is die van de radicale transparantie en de radicale integriteit. Dat zijn de basisingrediënten om dat vertrouwen terug te winnen. Transparantie is nodig omdat mensen meer en meer het gevoel hebben dat ze niet gehoord en gezien worden. Beslissingen moeten meer in mensentaal uitgelegd worden en je moet als politicus heel helder zijn in je communicatie over hoe je tot bepaalde beslissingen bent gekomen. Als het bijvoorbeeld drie jaar heeft geduurd voor je eindelijk een verlichtingspaal hebt kunnen plaatsen op plaatsen waar de bevolking daarom vroeg, dan moet je kunnen uitleggen waarom dat zo lang heeft geduurd. Mensen verwachten dat, en ze verdienen dat ook”, zegt Wils.

Ook op vlak van integriteit zijn er nog grote stappen te zetten. Maar liefst 48 procent van de respondenten gaf ook aan dat hun vertrouwen in de lokale politiek is aangetast door de burgemeesters die recent in opspraak kwamen omwille van verdachte vastgoeddeals, zoals het geval is in Moorslede, Meulebeke, Oudenburg en Staden. “Mocht zo iemand bij mij komen voor advies, dan zou ik eerst gaan kijken wie die mens écht is. Politici spelen vaak een rolletje, proberen een imago hoog te houden. Wie zijn reputatie zuiver wil houden, moet eerst naar zichzelf kijken. Pas dan kan je gedrag stellen dat daarbij aansluit en kan je aan geloofwaardigheid winnen”, zegt Jeroen Wils.

“Ik ben er zeker van dat de verhalen over die burgemeesters in die gemeenten gevolgen zullen hebben in het stemhokje”, zegt ook politicoloog Reynaert. “Het is duidelijk dat dit geen goede zaken zijn voor het vertrouwen in de politiek. Afhankelijk van de juridische afloop zal het ook bepalend zijn voor hun verdere carrière en zelfs – mochten ze bijvoorbeeld van de lijst verdwijnen of net een dreun van de kiezer krijgen – voor de toekomst van hun partij. Het is aan hen om het vertrouwen terug te winnen. Dat lijkt me niet onoverkomelijk.”

Hoe gingen we te werk?

Voor deze exclusieve peiling bevroeg De Krant van West-Vlaanderen duizend West-Vlamingen. Dat gebeurde aan de hand van een zogenaamde flitspeiling: een korte enquête op Facebook en Instagram, mee georganiseerd door Sociale Media Buro uit Tielt. Alle resultaten werden door professioneel peiler Aart Paardekooper gewogen op geslacht, leeftijd en regio om zo tot een representatieve afspiegeling van de bevolking te komen. Alle open antwoorden werden bovendien één voor één geanalyseerd. De resultaten van deze flitspeiling hebben een betrouwbaarheidsmarge van 95 procent.

The post De drie lessen voor onze lokale politici: dit hebben we geleerd uit de flitspeiling is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Hoogseizoen op Mount Everest eist eerste dode

De eerste dode van het hoogseizoen op de Mount Everest is vrijdag aangetroffen. Het gaat om een 53-jarige bergbeklimmer uit Mongolië die sinds vorig weekend vermist werd. Dat heeft een woordvoerder van de Nepalese toerisme-autoriteit vrijdag gemeld.

Lees meer »

Salsa dansen met K3 en Clouseau ontroert tot tranen toe: dit was ‘Liefde voor muziek’

De voorlaatste aflevering van ‘Liefde voor muziek’ stond dinsdagavond volledig in het teken van Tourist LeMC. Zijn hits werden onder handen genomen door Stan Van Samang, Clouseau, Suzan & Freek, K3, Jasper Steverlinck, Laura Tesoro, Regi en Johannes Genard van School is Cool. Van een emotionele cover van ‘Koning Liefde’ – die iedereen stil kreeg – tot een uitbundig feestje

Lees meer »

Hugo Coveliers (ex-Vlaams Belang – Vlott) naar rechter om pensioenbonus te behouden: “500 euro per maand minder? Dat pik ik niet”

Eresenator Hugo Coveliers (77) stapt naar de rechter. Het gewezen fractielid van Vlaams Belang pikt het niet dat zijn maandelijks pensioen met 500 euro netto teruggeschroefd wordt, omdat het boven het wettelijke plafond van 7.813 euro bruto uitkomt. Tot ongenoegen van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Had Hugo mij gecontacteerd, ik had hem afgeraden om te procederen.” Toch denkt Coveliers

Lees meer »

Terwijl Voeren de schade opmeet, voorspelt het KMI nog meer regen

Terwijl de inwoners van Voeren nog volop aan het opruimen zijn na de wateroverlast van vrijdagavond, voorspelt het KMI nog meer regen de komende dagen. De neerslaghoeveelheden zouden lager moeten liggen dan de afgelopen dagen, maar door de hoge grondwaterstanden loert het gevaar op wateroverlast om de hoek. Weervrouw Sabine Hagedoren verwacht de komende decennia overigens nog meer "extreme" periodes.

Lees meer »

Milan Fretin wint eerste rit van Vierdaagse van Duinkerke: “Misschien kan ik morgen opnieuw mijn kans gaan”

Milan Fretin heeft dinsdag de eerste rit van de 68e editie van de Vierdaagse van Duinkerke (2.Pro) op zijn naam geschreven. De 23-jarige renner van Cofidis, met Bredense roots, haalde het na 173 kilometer tussen Duinkerke en Le Touquet voor de Fransman Paul Hennequin (Nice Métropole Côte d’Azur). De Ier Sam Bennett (Decathlon AG2R La Mondiale) maakte als derde het

Lees meer »

“Altijd constructief geweest”: vennootschappen van Conway weerleggen verklaringen voorlopige bewindvoerder KV Oostende

De vennootschappen van Paul Conway, die aandelen bezitten in KV Oostende, betwisten “formeel” de verklaring “die onjuiste informatie bevat” van Werner Van Oosterwyck, de voorlopige bewindvoerder bij de tweedeklasser. Dat hebben ze woensdagavond in een persbericht gemeld.
The post “Altijd constructief geweest”: vennootschappen van Conway weerleggen verklaringen voorlopige bewindvoerder KV Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voorwaardelijke celstraf voor man die toenmalige vriendin in haar borsten beet

“Over één zaak kan iedereen het eens zijn: hij kampt met een agressieprobleem en bijt telkens letterlijk van zich af.” Een 38-jarige man uit Waregem die verschillende vrouwen klappen gaf, komt er met een volledig voorwaardelijke celstraf van 16 maanden vanaf. Op voorwaarde dat hij enkele strikte regels volgt. Hij moet ook ruim 6.000 euro schadevergoeding betalen.
The post

Lees meer »

EXCLUSIEF. Laura Hilven, stuwende kracht achter Leandro Trossard: “Toen Arsenal concreet werd, ben ik van geluk in tranen uitgebarsten”

Leandro Trossard (29) speelt het seizoen van zijn leven in de Premier League. “Vanaf dag één bij Arsenal viel onze mond open”, zegt Laura Hilven (31). Zij is al twaalf jaar de steun en toeverlaat van de Rode Duivel. “Hier heeft hij als klein jongetje zó van gedroomd.” VTM Nieuws-sportanker Lies Vandenberghe stak het Kanaal over voor een exclusief én

Lees meer »

Hart van ossenhaas op Vlaamse wijze en véél foie gras: koninklijke menu’s geven favoriete maaltijden van de royals prijs

Een culinaire wereldprimeur: dat is de veiling die op 31 mei in Parijs zal plaatsvinden. Een collectie van maar liefst 4.000 keizerlijke, presidentiële en koninklijke menu’s zal onder de hamer gaan, met prijzen tot wel 1.500 euro per stuk. En die menu’s geven volgens ‘Sudinfo’ heel wat geheimen prijs. Van het diner dat onze koning Albert I voorgeschoteld kreeg in

Lees meer »

LIVE GAZA. België maakt 4 miljoen euro extra vrij voor Palestijnse steun

Israël zal extra troepen inzetten bij het grondoffensief in Rafah. Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant donderdag verklaard. De gevechten zullen er ook “intenser” worden. De slag om Rafah is “beslissend voor Israël”, vatte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu wat later samen tijdens een toespraak voor soldaten. “Het is een strijd die veel dingen zal beslissen in

Lees meer »

Zeven doden bij zware storm in Houston

De zware storm die donderdag grote schade aanrichtte in Houston, de grootste stad van de Amerikaanse staat Texas, heeft al zeven mensenlevens geëist. Dat melden de plaatselijke autoriteiten vrijdag. In een eerdere balans was donderdag sprake van vier doden.

Lees meer »

“Ze creëren sfeer van haat”: regering van Slovakije legt schuld voor aanslag op premier Fico bij media en oppositie

Na de moordaanslag op premier Robert Fico van Slovakije was de regering er snel bij om de verantwoordelijkheid bij de oppositie en de media te leggen. Die zouden "een sfeer van haat creëren". "Journalisten vrezen dat de regering de aanslag zal gebruiken om kritische media zwart te maken en meer aan banden te leggen", zegt onze Oost-Europakenner Marijn Trio.

Lees meer »