Tielt wordt hoofdnaam nieuwe fusiegemeente, enkele straten krijgen nieuwe naam

Eind juni beslisten de gemeenteraden van Tielt en Meulebeke tot een fusie van beide besturen. In de voorbereiding van het fusietraject moeten er enkele belangrijke beslissingen worden genomen. Eén daarvan is de keuze van een naam voor de nieuwe gemeente.

“De fusiestuurgroep zal voorstellen aan de gemeenteraad om geen nieuwe gemeentenaam te kiezen, maar de namen én postcodes van de beide lokale besturen ‘Tielt’ en ‘Meulebeke’ te behouden. De nieuwe fusiegemeente krijgt de hoofdnaam ‘Tielt’, samen met een inspirerende baseline die de verbondenheid met en identiteit van Meulebeke benadrukt. Er zal een baseline ontworpen worden die via een participatief traject gekozen wordt. De gemeentenaam met de gekozen baseline wordt tegen het einde van het jaar aan de beide gemeenteraden ter beslissing voorgelegd”, zeggen burgemeesters Luc Vannieuwenhuyze (Tielt) en Dirk Verwilst (Meulebeke).

Verschillende argumenten liggen aan de basis van die keuze. Zo blijft de rijke geschiedenis die is gelinkt aan de gemeentenamen behouden. De stadsnaam ‘Tielt’ bestaat al sinds de middeleeuwen en leende tijdens de geschiedenis zijn naam aan de ruimere regio waar Meulebeke ook steeds deel van uitmaakte. Bovendien blijft de lokale identiteit behouden en blijven Tieltenaars en Meulebekenaars verbonden aan hun eigen bekende gemeenten. Tot slot is het behoud van de namen kostenefficiënt en eenvoudig: de inwoners en bedrijven hoeven de plaatsnaam/postcode in hun adres niet te wijzigen.

Straatnamen

Daarnaast is de fusiestuurgroep bezig met de inventarisatie van de straatnamen die dubbel voorkomen in Tielt en Meulebeke. Zo zal er gekeken worden welke straten een nieuwe naam moeten krijgen.

“In de keuze voor die nieuwe straatnaam geven we de betrokken inwoners graag een stem: zij zullen hierin mee kunnen participeren. De nieuwe straatnamen worden door de beide gemeenteraden vastgelegd uiterlijk eind 2024.”

Op dinsdag 10 oktober vinden voor de bewoners infosessies plaats. Om 18.30 uur zijn alle Meulebekenaren welkom in OC Vondel, de inwoners van Tielt kunnen om 20.30 uur terecht in de Europahal. Dan wordt er dieper ingegaan op de diverse redenen achter de fusie, de concrete stappen in het proces en hoe je als burger betrokken kunt blijven.

Belangrijke vragen via [email protected] en [email protected], of door een bezoek te brengen aan de gemeentehuizen. Meer informatie via www.tielt.be/fusie en www.meulebeke.be/fusie.

The post Tielt wordt hoofdnaam nieuwe fusiegemeente, enkele straten krijgen nieuwe naam is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Duitsland wil militaire dienst aanmoedigen, maar niet verplichten

Duitsland wil jongeren aanmoedigen om hun dienstplicht te vervullen door een verplichte telling van potentiële rekruten in te voeren. Het doel is om de nationale defensie te versterken met het oog op de toenemende dreigingen sinds de Russische inval in Oekraïne, kondigt de Duitse minister van Defensie Boris Pistorius aan.

Lees meer »

Petanqueclub Stella Maris kan voortaan indoor spelen

In Zeebrugge kan de Petanqueclub Stella Maris voortaan ook indoor spelen bij slecht weer. Ze speelden al een tijdje op de buitenterreinen aan de Stella Mariskerk, vlak naast de tennis en minigolf. Nu kunnen ze gebruikmaken van het oude zwembad langs het pad van de Brusselstraat naar de kerk. Het gebouw was vele jaren eigendom
The post Petanqueclub Stella

Lees meer »

De Panne haalt banden aan met Franse buurgemeente met reuzegroot feest

De Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking (EGTS/GECT) blaast 15 kaarsjes uit: een ideale gelegenheid voor De Panne en Franse buurgemeente Bray-Dunes om er op zaterdag 15 en zondag 16 juni een gigantisch grensoverschrijdend feest aan te koppelen, ‘Geant! Reuze!’. Op de valreep werd het programma lichtjes gewijzigd, omdat de weergoden vooral zaterdag dreigden om roet in het eten te gooien.

Lees meer »

Zware metalen aangetroffen in vapes: “Kan leiden tot IQ-verlies”

Uit onderzoek van RTL Nieuws in Nederland blijkt dat vapes van kinderen en jongeren vol vergif zitten: kankerverwekkende stoffen, veel meer nicotine dan wettelijk is toegestaan en zelfs zware metalen die kunnen leiden tot IQ-verlies. Toxicoloog Jan Tytgat noemt de resultaten van het onderzoek zorgwekkend. "Een gezonde vape bestaat niet."

Lees meer »

Peilingen duwen partij van Rishi Sunak nog dieper in het verlies voor Britse parlementsverkiezingen

De komende parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk dreigen voor de Conservative Party van de Britse eerste minister Rishi Sunak uit te draaien op een historische afstraffing. Dat blijkt uit drie verschillende peilingen waarmee de Britse zondagskranten uitpakken. In een van de peilingen wordt – met enige zin voor overdrijving – zelfs gewaarschuwd voor het “electoraal uitsterven” van de Tories.

Lees meer »

Juf Sofie van basisschool in Neder-Over-Heembeek doet kinderen weer boeken lezen: “Lezen is gewoon plezant”

3 juffen uit het basisonderwijs zijn verkozen tot boekenjuf in 2024. Deze prijs beloont leerkrachten die hun leerlingen stimuleren om te lezen. De winnaars zijn Sofie Glorieus uit Neder-Over-Heembeek, Els De Latter uit Gent en Marianne Flour uit Hoboken. Het is een initiatief van onder andere de stichting Iedereen Leest en de Vlaamse Uitgevers van Kinder- en Jeugdboeken.

Lees meer »

In deze middelbare school in Knokke-Heist leer je vanaf volgend schooljaar ook Italiaans en Zweeds

Leerlingen van de derde graad MAKZ in Knokke-Heist kunnen vanaf volgend schooljaar een mooie troef toevoegen aan hun curriculum. Samen met een gemotiveerde leerkracht kunnen ze per week een uur Italiaans, Spaans of Zweeds leren. Meteen duiken ze daardoor in een nieuwe wereld en maken ze kennis met de taal, maar ook met andere aspecten van het betreffende land.

Lees meer »

Hoogste aantal jeugdbeschermingszaken bij parket sinds 2010

Het parket heeft de afgelopen tien jaar een stijging met ruim een kwart gezien van de zaken die ze behandelen. Dit jaar werden er meer dan een half miljoen zaken ontvangen. Dat blijkt uit de jaarstatistiek 2023 van de correctionele parketten en de jeugdparketten, vandaag gepubliceerd door het College van procureurs-generaal. Er waren vorig jaar meer nieuwe jeugdbeschermingsdossiers, waaronder voornamelijk

Lees meer »

Vier Brusselse tunnels sluiten in zomermaanden voor onderhoudswerken

Brussel Mobiliteit zal gedurende de zomermaanden vier tunnels sluiten om belangrijke en ingrijpende werkzaamheden af te werken. Dit omdat er in die periode tot wel een vijfde minder auto’s in de stad rondrijden en vele Brusselaars en pendelaars met vakantie zijn. Naast het sluiten van de tunnels, neemt de dienst ook enkele belangrijke lanen onder handen om die veiliger en

Lees meer »

Assisen Caroline Kint: beschuldigden kenden een moeilijke jeugd

Op het assisenproces over de doodslag op Caroline Kint (65) hebben de gerechtspsychiaters hun getuigenis afgelegd. Dokter Paul Lodewyck en dokter Marjan Hamels wezen vooral op de woelige levensloop van beide beschuldigden. Vooral Athena Man (32) zou getekend zijn door die jeugd.
The post Assisen Caroline Kint: beschuldigden kenden een moeilijke jeugd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vreugde en verdriet voor Nederland: Oranje boekt ruime zege tegen IJsland, maar geblesseerde Frenkie de Jong moet EK laten schieten

Met vertrouwen naar Duitsland. Nederland hield een geslaagde generale repetitie tegen IJsland. Het werd, net als tegen Canada, een klinkende 4-0-overwinning. Oranje lijkt klaar voor het EK, maar het kreeg tegelijk een serieuze klap te verwerken. Sterspeler Frenkie de Jong raakt immers niet tijdig hersteld van zijn enkelblessure en moet het EK laten schieten.

Lees meer »

Eddy Vandendriessche en Dorianne Dewiest stappen uit Vlaams Belang Menen en gaan als onafhankelijke leden verder, onbegrip bij nieuw bestuur

Het rommelt binnen het Vlaams Belang Menen. Eddy Vandendriessche en Dorianne Dewiest hebben hun partijkaart retour gestuurd en gaan als onafhankelijke gemeenteraadsleden verder. “Is er een nieuw bestuur? Officieel hebben ze ons dat alvast nog niet laten weten”, klinkt het.
The post Eddy Vandendriessche en Dorianne Dewiest stappen uit Vlaams Belang Menen en gaan als onafhankelijke leden verder, onbegrip

Lees meer »