Tielt wordt hoofdnaam nieuwe fusiegemeente, enkele straten krijgen nieuwe naam

Eind juni beslisten de gemeenteraden van Tielt en Meulebeke tot een fusie van beide besturen. In de voorbereiding van het fusietraject moeten er enkele belangrijke beslissingen worden genomen. Eén daarvan is de keuze van een naam voor de nieuwe gemeente.

“De fusiestuurgroep zal voorstellen aan de gemeenteraad om geen nieuwe gemeentenaam te kiezen, maar de namen én postcodes van de beide lokale besturen ‘Tielt’ en ‘Meulebeke’ te behouden. De nieuwe fusiegemeente krijgt de hoofdnaam ‘Tielt’, samen met een inspirerende baseline die de verbondenheid met en identiteit van Meulebeke benadrukt. Er zal een baseline ontworpen worden die via een participatief traject gekozen wordt. De gemeentenaam met de gekozen baseline wordt tegen het einde van het jaar aan de beide gemeenteraden ter beslissing voorgelegd”, zeggen burgemeesters Luc Vannieuwenhuyze (Tielt) en Dirk Verwilst (Meulebeke).

Verschillende argumenten liggen aan de basis van die keuze. Zo blijft de rijke geschiedenis die is gelinkt aan de gemeentenamen behouden. De stadsnaam ‘Tielt’ bestaat al sinds de middeleeuwen en leende tijdens de geschiedenis zijn naam aan de ruimere regio waar Meulebeke ook steeds deel van uitmaakte. Bovendien blijft de lokale identiteit behouden en blijven Tieltenaars en Meulebekenaars verbonden aan hun eigen bekende gemeenten. Tot slot is het behoud van de namen kostenefficiënt en eenvoudig: de inwoners en bedrijven hoeven de plaatsnaam/postcode in hun adres niet te wijzigen.

Straatnamen

Daarnaast is de fusiestuurgroep bezig met de inventarisatie van de straatnamen die dubbel voorkomen in Tielt en Meulebeke. Zo zal er gekeken worden welke straten een nieuwe naam moeten krijgen.

“In de keuze voor die nieuwe straatnaam geven we de betrokken inwoners graag een stem: zij zullen hierin mee kunnen participeren. De nieuwe straatnamen worden door de beide gemeenteraden vastgelegd uiterlijk eind 2024.”

Op dinsdag 10 oktober vinden voor de bewoners infosessies plaats. Om 18.30 uur zijn alle Meulebekenaren welkom in OC Vondel, de inwoners van Tielt kunnen om 20.30 uur terecht in de Europahal. Dan wordt er dieper ingegaan op de diverse redenen achter de fusie, de concrete stappen in het proces en hoe je als burger betrokken kunt blijven.

Belangrijke vragen via [email protected] en [email protected], of door een bezoek te brengen aan de gemeentehuizen. Meer informatie via www.tielt.be/fusie en www.meulebeke.be/fusie.

The post Tielt wordt hoofdnaam nieuwe fusiegemeente, enkele straten krijgen nieuwe naam is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vermandere door de Anderen vervangt Willem Vermandere op jubileumeditie Festival Dranouter

“De vervanger voor Willem Vermandere op onze jubileumeditie ’50 Years Of New Traditions wordt het unieke ‘Vermandere door de anderen’”, meldt de organisatie van Festival Dranouter. Enkele weken geleden liet Willem Vermandere weten dat hij stopt met optreden op 84-jarige leeftijd. Hij stond 54 jaar op de planken. De concerten die nog gepland stonden, worden geschrapt.
The post Vermandere

Lees meer »

Noodweer eist al minstens 20 doden in China

In China zijn als gevolg van hevige stortregens minstens twintig mensen omgekomen. Tientallen anderen worden nog vermist. Grote delen van het noorden en het centrale deel van het land worden sinds dinsdag geteisterd door hevige regen en overstromingen, die voor heel wat schade en slachtoffers zorgen.

Lees meer »

Hubert Rubbens leidt mee opening Olympische Spelen in goede banen

De openingsceremonie van de Olympische Spelen, vrijdagavond 26 juli in Parijs, belooft bijzonder spectaculair te worden. Geen klassieke opvoering in een stadion, maar wel een grote bootshow op de Seine zal het grootse sportevent opluisteren. Daarbij mag één Belg – een Oostendenaar dan nog – de handen uit de mouwen steken: Hubert Rubbens (60), bekend als bezieler van Oostende voor

Lees meer »

LIVE GENTSE FEESTEN. Het is tijd voor dag 4: straks ploegvoorstelling van KAA Gent en optreden van ‘Mister Eurovision’ Johnny Logan

Nacht nummer drie van de Gentse Feesten, zit erop! De KetnetBand en de Vlaspoppenworp zorgden voor een onvergetelijke dag voor het jonge volkje. Isolde Lasoen betoverde het publiek van achter haar drumstel en Urbanus zette het Sint-Baafsplein in vuur en vlam. Het plein heeft ook voor dag vier heel wat in petto: om 18.30 uur is het tijd voor de

Lees meer »

25 meldingen van grensoverschrijdend gedrag op Gentse Feesten na 5 dagen: “Meldpunt wint aan bekendheid”   

Tijdens de Gentse Feesten zijn er voorlopig 25 meldingen binnengekomen bij het meldpunt in de feestenzone. Het gaat over meldingen rond agressie en intoxicatie, maar ook over seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Er zijn meer bezoekers en dus ook iets meer meldingen dan vorig jaar. Het meldpunt wint ook aan bekendheid", klinkt het bij de stad. De Feesten zijn halfweg, er kwamen

Lees meer »

KIJK. Slachtoffers van Russische aanval op kinderziekenhuis getuigen: “Bang dat ik weer onder puin terechtkom”

Op bovenstaande beelden is te zien hoe de Oekraïense Manuela met haar baby Varvara speelt. Hartpatiëntje Varvara was één van de baby’s die werd geopereerd toen een Russische raket insloeg op het kinderziekenhuis Ochmadyt: “Onze chirurg beschermde haar met zijn lichaam tegen de glassplinters.” Twee mensen lieten daarbij het leven, zeven kinderen raakten gewond.

Lees meer »

Mathieu van der Poel knalt solo naar winst in Natourcriterium van Roeselare

De veertiende editie van het Dovy Natourcriterium in Roeselare werd een succes. Regenweer leek aanvankelijk roet in het eten te gooien, maar uiteindelijk vonden toch heel wat wielerfans de weg naar het stadscentrum. Zij zagen wereldkampioen Mathieu van der Poel solo over de eindstreep komen.
The post Mathieu van der Poel knalt solo naar winst in Natourcriterium van Roeselare

Lees meer »

Blunders ontdekt bij beveiliging van Trump in Butler: “Eén agent bungelde aan het dak en keek recht in de ogen van schutter Crooks”

Uit enkele hoorzittingen van deze week blijkt dat er behoorlijk geblunderd is — of op zijn minst kansen gemist — bij de beveiliging van Donald Trump in Butler. Amper twee uur voor de speech van de Republikeinse kandidaat kon de schutter nog elf minuten lang een verkenning met een drone uitvoeren. En een uur voordien wist de geheime dienst dat

Lees meer »