Frederik De Schepper (41) van speel- en leerplek Skriewer in Sint-Kruis: “We willen kinderen creatief opvoeden”

In de Dampoortstraat bouwde Frederik De Schepper Skriewer uit. Een speel- en leerplek voor kinderen, maar nog zoveel meer. “Vroeger was Skriewer een camionetje, nu heeft het een uitvalsbasis. Het is precies alsof iedereen nu weet: met Skriewer zullen kinderen spelen en iets beleven.”

Wie gokt dat Skriewer zoveel betekent als schrijver, heeft gelijk. Frederik De Schepper (41) leidde het woord Skriewer af van het Friese woord skrieuwer, wat zoveel betekent als auteur, schrijver en schepper, een leuke verwijzing naar zijn achternaam. Maar plezier scheppen is ook waar Frederik zich mee bezighoudt. Hij maakt, bouwt, onderzoekt en speelt.

Hoe ben je van Sijsele in Sint-Kruis terecht gekomen?

“Na mijn studies heb ik twee jaar in Assebroek gewoond. Daarna kwam ik hier in de Dampoortstraat terecht. Hier was vroeger café In ‘t Nieuw Kwartier gevestigd. Ik woonde boven en achter het café. Vele jaren is het café zelf een puinhoop geweest. In het voorjaar van 2019 besliste ik om het om te toveren in een speel- en leerplek voor kleuters. In volle corona hebben we verbouwd en in september 2020 zijn we opengegaan.”

Privé

Groeide op in Sijsele. Woont in de Dampoortstraat in Sint-Kruis. Renoveerde het voormalig café In ’t Nieuw Kwartier tot een woning met daarbij de speel- en leerplek Skriewer.

Loopbaan

Lager school in Sijsele, middelbaar aan de Maricolen in Maldegem. Studeerde voor leerkracht lager onderwijs aan Vives in Brugge. Werkte 4,5 jaar als leerkracht in basisschool De Zonnetuin in Sint-Kruis, was drie jaar cultuurcoördinator van de Cultuur-fabriek in Sijsele en werd daarna volledig zelfstandig met Skriewer.

Vrije tijd

Passie voor toneel, waaruit Skriewer groeide.

“Ik heb toen opnieuw een schooljaar (2020-2021) voor de klas gestaan, want door corona waren er geen boekingen. Maar Skriewer moest natuurlijk blijven draaien, dus organiseerden we tal van online activiteiten vanuit de speelplek. Het was een heel heftige periode. Na corona waren we ka-pot, helemaal op. Zeven op zeven hadden we alles gegeven, maar het heeft ons geen windeieren gelegd. Skriewer heeft toen een vlucht genomen.”

In 2012 ben je volledig zelfstandig geworden, hoe kijk je terug op de jaren daarvoor?

“Ik heb als leerkracht en als cultuurcoördinator gewerkt. Mooie jaren, maar in het onderwijs botste mijn creatief brein op de muren van het systeem. Ik was bezeten door theater, maar in de Cultuurfabriek kom je in een ambtenarenomgeving terecht, een heel rigide structuur om in te werken. Toch blik ik tevreden terug op die jaren. In beide jobs heb ik veel geleerd en kansen gekregen.”

Maar je had vrijheid nodig om in te functioneren?

“Klopt, en Skriewer werd ook te groot het was al enkele jaren mijn bijberoep. Skriewer is eigenlijk ontstaan uit een groep vrienden die theater begonnen te maken met de jongeren van het jeugdatelier van Theater Rostune uit Sijsele. Met enkele vrienden uit het jeugdwerk het kruim van de jeugdbewegingen van toen in Sijsele (lacht) – hielden we ons daarmee bezig. Het werd een succes.”

“We speelden in heel Vlaanderen en ontvingen meermaals het Landjuweel. Ik creëerde daarnaast graag nog wat meer activiteiten voor het jeugdatelier, daar is Skriewer ontstaan. Met ons wacko kapsalon Quoi?fuur stonden we op een beurs in Brugge. In plaats van het typische schminken, gaven we kinderen een gek kapsel. Een concept dat ondertussen al meermaals gekopieerd werd trouwens.”

“Iemand van de jeugddienst van Brugge had ons kapsalon opgemerkt en zo is de bal aan het rollen gegaan. Ondertussen zijn we ook al vele jaren met Skriewer een vaste waarde op Cirque Plus, het openlucht circusfestival in de stad.”

Waarvoor staat Skriewer nu?

“Sinds de speel- en leerplek er is, is er veel veranderd. Vroeger was Skriewer een camionetje, nu heeft het een uitvalsbasis. Het is precies alsof iedereen nu weet: met Skriewer zullen kinderen spelen en iets beleven. Het is nochtans niet een plek waar iedereen zomaar binnen en buiten loopt. We organiseren hier speeldagen in de vakanties, speelateliers op woensdagnamiddag en verjaardagsfeestjes. Dat is slechts het topje van de ijsberg.”

“Buitenshuis is Skriewer heel wat actiever. We organiseren kleuterkampen, workshops en ateliers, we bouwen speelpleinen en kidscorners, doen straatanimatie, ik leg onze visie uit in hogescholen voor leerkrachten in opleiding en op pedagogische studiedagen. Ik regisseer ook nog steeds theater, weliswaar in mindere mate dan vroeger.”

In een artikel dat in 2012 in deze krant verscheen, vertelde je dat het je droom was om hier een atelier te maken. Die droom heb je ondertussen verwezenlijkt. Waarvan droom je nu?

“Ik wil Skriewer nog meer verdiepen en uitpuren, niet meer verbreden. Er een expertisecentrum van maken waar kleuterjuffen en iedereen die met kinderen werkt, kennis kan maken met onze visie en methode. Skriewer wil spelen en leren combineren. Het is belangrijk om kinderen creatief op te voeden. Zo leren ze probleemoplossend denken en verruimen ze hun blik.”

“We hebben vaak de neiging om kinderen te veel te sturen en hen te zeggen wat ze moeten doen, waardoor ze minder vrijheid krijgen om zelf te ontdekken. Dat willen wij ombuigen. Ondertussen blijven we zoeken naar methodes om kinderen en volwassenen creatiever in hun schoenen te laten staan. Zo was ik onlangs artist in residence in een school in Litouwen die ook volgens onze visie werkt. Zeer verfrissend. Ik heb er heel wat nieuwe ideeën opgedaan.”

(BC)

www.skriewer.be

The post Frederik De Schepper (41) van speel- en leerplek Skriewer in Sint-Kruis: “We willen kinderen creatief opvoeden” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nemen we binnenkort gewoon een gelletje tegen een kater?

Hoopgevend nieuws voor wie zich na een stevige avond aan de toog weleens belabberd voelt: Zwitserse wetenschappers hebben een gel ontwikkeld die katers na alcohol uit de wereld kan helpen. Hoe werkt zo’n gelletje dan? Word je dan ook niet meer dronken? En hoe snel kan dit op de markt komen?

Lees meer »

Palestijns gezin in Kuurne bezorgd om familie in Gaza: “We voelen ons machteloos”

Afgelopen zaterdag werden bezoekers van Oxfam Wereldwinkel De Drie Wijzen verwend met proeverijen ter gelegenheid van Wereld Fair Trade Dag, die dit jaar in het teken stond van Palestijnse gerechten. Je kon er proeven van couscous en soep, bereid door een Palestijnse kok. Onder de aanwezigen bevonden zich ook Mohammad Abdelbari en zijn dochter Leen (10), die drie jaar geleden

Lees meer »

Hoe zal prins Laurent de energiewereld hertekenen? “Da’s niets minder dan de heilige graal”

Mogen we weldra een modern sprookje schrijven over de verstoten Belgische prins die als pionier de heilige graal in de energiewereld ontdekt en onze economie groener en zuiniger laat draaien? Het zou kunnen, maar vooralsnog lijken – zacht uitgedrukt – niet alle signalen in de richting te wijzen dat prins Laurent maar beter snel z’n dotatie opgeeft om ‘entrepreneur’ te

Lees meer »

“Je hebt nooit de bedoeling om iemand in coma te slaan, maar je weet ook: het is hij of jij”: kampioenen over de kunst van de knock-out

Komt het tot een knock-out? Die spanning leeft vandaag in het gehypete WK-titelgevecht tussen Tyson Fury en Oleksandr Usyk. Alleen boksers weten hoe het voelt om de ultieme klap uit te delen of te incasseren. De Belgische wereldkampioen Yves Ngabu en ex-topper Freddy De Kerpel getuigen over hun ervaringen. En hoe kijkt een neuroloog naar een knock-out?

Lees meer »

Deze week opnieuw kans op wateroverlast: “Venijnig ‘tripelpunt’ brengt mogelijk veel neerslag”

We hebben nog maar weinig droge momenten met aangename temperaturen gekend tijdens de lente. Afgelopen weekend was er zelfs op verschillende plaatsen wateroverlast door de zware regenval. En ook nu tijdens het begin van de week moeten we opnieuw rekening houden met een kletsnat weerbeeld. Maar waarom en wanneer krijgen we dan te maken met stevige neerslag? Zijn alle weermodellen

Lees meer »

Haar moeder is prinses Stéphanie, haar vader werd betrapt met Miss België Naakt: wie is Pauline Ducruet, de ‘kameleon’ van Monaco?

Pauline Ducruet, de oudste dochter van prinses Stéphanie (59) van Monaco, is dertig geworden. Ze heeft al een kleurrijk leven gekend: Pauline groeide op in het circus, was een olympisch duikster en ontwerpt nu unisekskledij. Er is nu een documentaire op komst over Stéphanies ‘mini-me’, maar wie is ze écht? ‘Story’ neemt haar leven bewogen leven onder de loep. “Ik

Lees meer »

Berucht servet van Messi’s eerste contract geveild voor een monsterbedrag: “Deze jongen moéten we hebben”

Dertien jaar was Lionel Messi, toen een scout van FC Barcelona hem voor het eerst zag spelen. Zijn naam: Carles ‘Charly’ Rexach. Even later – in 2000 – liet hij de Argentijn zijn eerste ‘contract’ tekenen op een servet. Dat stukje papier is vrijdag onder de hamer gegaan voor een bedrag van 762.000 pond (ongeveer 890.000 euro) bij het Britse

Lees meer »