Bruggeling onder de loep (37): Ferdinand De Pape, miniaturist uit de 19de eeuw

Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: miniaturist Ferdinand De Pape.

Bij het horen van de term ‘miniatuur’ denkt men bijna onwillekeurig aan een kleine, kleurrijke afbeelding in een of ander handschrift uit vooral de 14de tot 16de eeuw. Dat er in de 19de eeuw ook nog miniaturisten bestonden, is misschien minder bekend. Bruggeling Ferdinand De Pape was een van hen.

De man wordt geboren op 10 januari 1810, in de Geldmuntstraat in Brugge, als zoon van goudsmid Charles De Pape en Marie Van Dierendonck. In 1822 vestigt het gezin zich in Parijs, waar Ferdinand tekenlessen volgt en het beroep van edelsmid leert.

Gelauwerd militair

In 1827 is Ferdinand evenwel terug in het land en start een – weliswaar korte – militaire loopbaan; hij brengt het zelfs tot luitenant. Bij de onlusten in Brussel die leiden tot de onafhankelijkheid van België neemt De Pape deel aan de driedaagse gevechten in het Warandepark. Tijdens gevechten tussen Sluis en Oostburg geraakt hij gewond en in 1834 krijgt hij voor zijn inzet het IJzeren Kruis, dat hem in Brugge wordt overhandigd door burgemeester Jean-Baptiste Coppieters ‘t Wallant, in aanwezigheid van de Burgerwacht of Garde Civique.

In het album ‘Jérusalem a Bruges’ (1842) verscheen deze miniatuur van de Jeruzalemkapel in Brugge. (gf) © Chris Weymeis

Er komt een einde aan zijn militaire loopbaan en Ferdinand grijpt terug naar potlood en penseel, terwijl hij zich dankzij de conservator van de Bourgondische bibliotheek kan vervolmaken in de schilder- en miniatuurkunst. Hij is bijzonder talentrijk en kent succes bij heel wat vorsten, prinsen en edelen in ons land, maar ook in Frankrijk, Italië en Engeland. Tijdens zijn vijftigjarige carrière realiseert hij tal van werken in de traditie van de middeleeuwse miniaturisten. Ferdinand overlijdt op 29 november 1885 in de Westmeers in Brugge, waarna zijn naam uit het (Brugse) collectieve geheugen verdwijnt.

Leopold I als koper

Nochtans illustreerde Fernand De Pape enkele belangrijke Brugse publicaties. Bijvoorbeeld in 1846 Recherches historiques sur la chapelle du S. Sang, dat door Jan Gailliard werd uitgegeven. Dit werk werd aangekocht door onder andere koning Leopold I. Ook het Album du cortège historique du Jubilé du S. Sang à Bruges… 1850 werd door hem geïllustreerd. In 1842 maakte hij veertien miniaturen voor de publicatie Jérusalem à Bruges.

De Pape maakte ook talrijke kopieën van werken van de Vlaamse Primitieven. Zo onder andere van het drieluik van Johannes de Doper en Johannes de Evangelist van Hans Memling, en van De aanbidding van de herders van de 16de-eeuwse kunstenaar Pieter Pourbus, waarvan het origineel zich in de Onze-Lieve-Vrouwekerk bevindt. (CW)

The post Bruggeling onder de loep (37): Ferdinand De Pape, miniaturist uit de 19de eeuw is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Gunther Neefs kreeg een hersentrombose, hoe herken je dat? Neuroloog: “Direct handelen bij het vermoeden van een beroerte is cruciaal”

Het was ongetwijfeld schrikken voor Gunther Neefs. De Vlaamse zanger (59) werd getroffen door een hersentrombose en moet daar nu enkele maanden van herstellen. Maar wat is dat precies en hoe herken je zo’n ernstige situatie? Neuroloog Robin Lemmens vertelt wat de signalen zijn en hoe je het kan voorkomen: “Als je een beroerte vermoedt, doe dan meteen de ‘FAST’-test.”

Lees meer »

Bewoner (46) in levensgevaar na gasontploffing ‘s nachts: man ligt in brandwondencentrum

De zware woningbrand van donderdagnacht in het West-Vlaamse Houthulst is ontstaan door een gasontploffing in het huis zelf. Dat blijkt uit het onderzoek ter plaatse. De 46-jarige bewoner kon zich wel nog samen met zijn hond uit de voeten maken, maar bleek nadien toch zwaargewond te zijn. De man verkeert momenteel in levensgevaar en ligt in het brandwondencentrum in Gent.<br

Lees meer »

Celstraf met uitstel voor ex-directeur (57) die zich jarenlang verrijkte met geld uit schoolkas Sint-Leo Hemelsdaele Brugge

Liefst zeven jaar lang verrijkte een voormalig directeur van Sint-Leo Hemelsdaele in Brugge zich met middelen uit de schoolkas. Volgens de school sloeg P.C. (57) liefst 250.000 euro scheef, maar het parket hield het op ruim 181.000 euro. Daarvan betaalde hij al een deel terug, maar nu hij over de hele lijn schuldig werd bevonden, moet de man ook de

Lees meer »

Vooruit wil zich profileren met nieuw bestuur

Oppositiepartij Vooruit heeft een nieuw bestuur om deze legislatuur vorm te geven. “Het is wat zoeken naar onze positie”, stelt raadslid Tahira Malik.
The post Vooruit wil zich profileren met nieuw bestuur appeared first on KW.be.

Lees meer »

Maatjesfestival viert 49ste editie en Oostende is ‘haringhoofdstad’

Van 19 tot 22 juni staat Oostende volledig in het teken van de 49ste editie van het Maatjesfestival. Een traditie die haar oorsprong vindt in een klein café, maar dit jaar uitmondt in een mijlpaal van formaat. Oostende wordt immers officieel erkend als ‘Haringhoofdstad’. Een unieke titel, en een terechte bekroning voor een stad die al bijna een halve eeuw

Lees meer »

NMBS-medewerker verduistert miljoen euro via valse facturen Train World: “Al die jaren heeft niemand me gecontroleerd”

Over een periode van 5 jaar kon een medewerker van de NMBS meer dan 1 miljoen euro van het treinbedrijf doorstorten naar haar persoonlijke rekeningen. Daarvoor vervalste ze facturen voor Train World, het treinmuseum van de NMBS. De medewerker had een gokverslaving en werd veroordeeld. “Ik schaam me”, reageert ze, “maar al die jaren heeft niemand me gecontroleerd: vindt u

Lees meer »