Julien (36) is wereldkampioen marathon in onderbelichte sport: “Geld verdien ik er niet mee, het is een passie”

In het Nederlandse Oirschot kroonde Julien Vanhoenacker (36) uit Rekkem zich afgelopen weekend tot wereldkampioen marathon in het vierspan ponymennen. Allround werd hij vierde, een unieke prestatie voor de schrijnwerker. “En zeggen dat ik onzeker was door een tumor in mijn knie.”

Zelf het huisnummer is in het teken van de sport. En of Julien Vanhoenacker (36) ervoor leeft. Intussen is hij terug thuis in Rekkem, maar afgelopen week vertoefde de papa van twee zonen in het Nederlandse Oirschot waar het wereldkampioenschap ponymennen plaatsvond. Zelf streed hij mee om de titel in het onderdeel met vier pony’s.

Wereldtitel

Een succesvolle strijd. In het algemene klassement strandde hij nipt op de vierde plaats, maar in de marathon kaapte hij wel de wereldtitel weg. “Ongelofelijk”, blikt hij erop terug. “Het was spannend afwachten, want alle sterke deelnemers kwamen na mij. Hun tussentijden kwamen maar traag binnen, maar eens het duidelijk was dat ik won was ik euforisch.”

Die marathon, dat is een niet te onderschatten krachtmeting. “Je moet ten eerste een traject van 7 kilometer afleggen binnen de tijd en daarna nog om ter snelst acht hindernissen nemen – ook snel goed voor 8 kilometer. Je haalt soms snelheden van 45 kilometer per uur”, klinkt het.

Voor Julien is het een fysieke beproeving, maar voor hem niet alleen. Hij is dan wel de atleet die in de schijnwerpers staat, de pony’s moeten natuurlijk ook zware arbeid leveren. “De koets alleen al weegt zo’n 300 kilogram”, vertelt hij.

Met dank aan het ganse team

Naast Julien en zijn dieren staat ook een gans team, met aan kop zijn vrouw Daisy Serpentier. “Zonder haar zou ik hier niet kunnen staan. Zij verzorgt onder andere de pony’s als ik ga werken”, legt hij uit. De sterke vrouw achter de man. En dan is er nog een duo dat achter hem staat. Letterlijk. “Op de koets zitten een backstepper die mee helpt sturen en een navigator die je helpt bij het parcours. Tijdens het WK zijn er dan nog extra mensen mee zodat ik me volledig op de wedstrijd kan concentreren.”

Naast de marathon waren er ook nog de dressuur en de vaardigheden. Daar haalde hij een achtste en een vierde plaats, waardoor hij uiteindelijk vierde werd. “De meest ondankbare plaats? Ik had er vooraf voor getekend. Degenen die voor mij eindigden, werden ooit al wereldkampioen. Ik was meer een underdog. Maar, nu kennen ze mij toch al.”

Tumor in knie

Het blijft een opmerkelijk verhaal. Het mag een wonder heten dat Julien überhaupt op het WK stond. Je moet geselecteerd worden door de federatie, maar ook blessurevrij blijven. In maart werd Julien geopereerd aan een tumor in de knie. “Een van de selectiewedstrijden heb ik met krukken moeten afleggen. Dat was toch nipt.”

Julien is intussen ruim twintig jaar ruiter. Op zijn veertiende rolde hij in de sport. “Ik was altijd al liefhebber en zo ben ik het beginnen doen. Eerst met de koets, dan weer zonder en sinds 2014 enkel nog met de koets”, vertelt hij. Intussen dus op wereldniveau. “Maar het blijft wel een hobby. Ik ben schrijnwerker, mijn vrije tijd spendeer ik aan de pony’s. Onze vakantie? Dat zijn de wedstrijden.”

Waarom hij het doet? “Voor het geld moet ik het zeker niet doen. Met de winst op de marathon won ik 250 euro. Net genoeg om ons eten daar te betalen”, vertelt hij. Toch doet hij het vol overgave. “Het is echt een passie. De pony’s krijgen nu enkele maanden rust, want in aanloop van het WK moesten we dagelijks trainen. Daarna is het uitkijken naar het volgende WK dat binnen twee jaar plaatsvindt.” (JD)

The post Julien (36) is wereldkampioen marathon in onderbelichte sport: “Geld verdien ik er niet mee, het is een passie” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Beloften KSC Blankenberge winnen Beker Aerts

De beloften van KSC Blankenberge hebben de Beker Aerts gewonnen, na winst in de finale tegen KVC Wingene met 1-3. Een mooie bekroning voor het jonge team, dat een moeilijke competitiestart kende.
The post Beloften KSC Blankenberge winnen Beker Aerts appeared first on KW.be.

Lees meer »

Acht jaar cel voor uitgeweken Ieperling B.D. voor verkrachting minderjarigen, bezorgde ook beelden kindermisbruik aan Sven Pichal

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft voormalig productieassistent B.D. (36) uit Ieper veroordeeld tot acht jaar cel voor beelden van seksueel kindermisbruik en voor het verkrachten van twee minderjarigen. Hij is een van de mannen die vorige zomer samen met ex-radiopresentator Sven Pichal werden opgepakt. De rechtbank beval ook zijn onmiddellijke aanhouding.
The post Acht jaar cel voor uitgeweken

Lees meer »

Nog één keer een boksgala voor amateurs in zaal Iso

Vrijdag 17 mei organiseren Marnix en Wouter Dujardin voor de zesde keer een liefhebbersboksgala in zaal Iso in Izegem. “Onze laatste meeting in zaal Iso die nog dit jaar afgebroken wordt”, zeggen organisatoren Marnix en Wouter Dujardin. “Er staan een veertiental kampen op het programma en we beginnen eraan om 20 uur.”
The post Nog één keer een boksgala

Lees meer »

Man van 27 overleden bij ongeval op E314 in Leuven

Op de E314 in Heverlee is vanmorgen een dode gevallen bij een ongeval. Het ongeval gebeurde tussen het knooppunt in Heverlee en de afrit Leuven. Rond 7.45 uur belandde daar een auto tegen de vangrails op de middenberm, een klap die het slachtoffer niet overleefde.

Lees meer »

Sportief wanbeleid wordt keihard afgestraft: RWDM degradeert na seizoen met 4 trainers (!) en 38 spelers (!)

De kroniek van een aangekondigde degradatie: vier trainers en liefst 38 spelers zijn de revue gepasseerd bij RWDM. Een gebrek aan stabiliteit en rust heeft de Brusselse club allesbehalve goed gedaan. Wat de toekomst brengt, is momenteel nog onduidelijk. Heel wat spelers zijn immers einde contract. Maar als we CEO Gauthier Ganaye mogen geloven, zal er voor volgend seizoen een

Lees meer »

24-jarige Zwevegemnaar aangehouden voor cannabisverkoop

Op donderdag 2 mei ging een interventieploeg van Politiezone MIRA tijdens zijn patrouille over tot controle van een voertuig in Zwevegem. Er werd onmiddellijk een sterke cannabisgeur waargenomen, waardoor werd overgegaan tot een grondige controle.
The post 24-jarige Zwevegemnaar aangehouden voor cannabisverkoop appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rekkemse Vredesboom ontmoetingsplaats van vrede

In Rekkem vond de jaarlijkse plechtigheid plaats aan de Vredesboom bij de parking aan de Barthelschool. De organisatie was weer in handen van de Werkgroep Rekkem Toen.
The post Rekkemse Vredesboom ontmoetingsplaats van vrede appeared first on KW.be.

Lees meer »

RECONSTRUC­TIE. “Joost Klein is meerdere keren lastigge­val­len door die camera­vrouw”: wat er gebeurde áchter de schermen van het Songfesti­val

Hoe kon het zo misgaan met Joost Klein (26)? De held van alle kinderen in Nederland en België leek op weg om te gaan scoren op het Songfestival, maar mocht uiteindelijk zelfs niet meedoen in de finale. Gediskwalificeerd na een ‘incident’ met een cameravrouw. Maar eerder deze week was er al een voorval, zo blijkt nu uit deze reconstructie. De

Lees meer »

LIVE. Trucker was ooggetuige van drieste aanval in Normandië: “Cipier lag op de grond, met bebloede handen aan zijn hoofd”

Twee cipiers werden doodgeschoten, twee anderen verkeren in kritieke toestand. Dat is de zware balans van een raid in het Franse departement Eure (Normandië) gisterochtend op een busje dat gedetineerden vervoert. De gevangene, de 30-jarige crimineel Mohamed Amra, kon zo ontsnappen. Inmiddels zijn twee uitgebrande voertuigen teruggevonden, maar de daders en de gevangene zijn nog altijd op de vlucht. De

Lees meer »