Zenderproject van Zwin Natuur Park levert opvallende resultaten op: “Weinig jonge ooievaars worden oud genoeg om zelf te broeden”

Het zenderproject van het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist, dat onderzoek doet naar het gedrag van ooievaars, levert steeds meer resultaat op. De voorbije zes jaar kregen 29 ooievaars een zendertje van 25 gram, ínclusief zonnepaneeltje, waarmee de vogels vanop afstand gemonitord worden. “Al moeten we ook wat ‘geluk’ hebben. Ongeveer 60 procent van de ooievaars overlijdt in de eerste twee levensjaren. In die tijd kunnen ze zelfs nog niet broeden”, zegt expert Wouter Faveyts. Een inzicht in het project én de resultaten.

Het Zwin en de ooievaar zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden. Het natuurpark in Knokke-Heist herbergt de oudste ooievaarskolonie van het land waar de vogels volledig natuurlijk opgroeien zonder menselijke tussenkomst.

Dank aan Léon Lippens

Dat mensen de vogels überhaupt kunnen bewonderen in West-Vlaanderen, is grotendeels te danken aan voormalig burgemeester Léon Lippens, vader van de legendarische Leopold Lippens. In de jaren 1950 besloot Lippens ooievaars uit te zetten in het Zwin nadat ze als broedvogel al tientallen jaren uitgestorven waren in ons land. Van daaruit zijn ze zich beginnen verspreiden over Vlaanderen. Die beslissing ligt nog altijd aan de basis van de populatie ooievaars in ons land.

29 ooievaars

In 2019 startte het Zwin Natuur Park met een zenderproject. Sindsdien kregen 29 ooievaars een zendertje op de rug – inclusief de 7 nieuwe van dit jaar. Kijken we naar het verleden, zijn er momenteel nog 6 van de 22 ooievaars die een zender kregen in leven. “De resultaten tonen duidelijk aan dat slechts een minderheid van de jonge ooievaars oud genoeg wordt om te beginnen broeden”, zegt wetenschappelijk medewerker Wouter Faveyts. “Ooievaars beginnen pas vanaf hun 3 à 4 jaar een broedplaats te zoeken. Alleen bereikt slechts een minderheid die leeftijd – zo’n 60 procent sterft tijdens de eerste twee levensjaren. Dat is onder andere te wijten aan een voedseltekort, de weersomstandigheden en eigenlijk de ‘ervaring’ om hun weg te vinden in hun bestaan om te overleven”, aldus Faveyts. “Ook elektrocutie is een belangrijke doodsoorzaak.”

“Als je weet dat ooievaars 30 tot 40 jaar kunnen worden, weet je dat we nog héél veel informatie kunnen verzamelen de komende jaren”

Het zenderproject leert welke trekroutes de ooievaars nemen, waar ze overwinteren en geeft ook inzichten in de uitdagingen waarmee de vogels te maken krijgen. Ook in functie van veranderende leefomstandigheden. Vanaf het moment dat het zendertje een gsm-mast passeert, stuurt het een signaal door richting Knokke-Heist. “De voorbije jaren leverde dat énorm veel data op. Meer data betekent meer inzicht, maar tegelijk ook meer nuance. Wat we in het eerste jaar opvallend vonden, werd de jaren nadien al genuanceerd”, zegt Faveyts. “Als je weet dat ooievaars 30 tot 40 jaar kunnen worden, weet je dat we nog héél veel informatie kunnen verzamelen de komende jaren. Om meer en betere inzichten te krijgen is het cruciaal dat het onderzoeksproject lang genoeg doorgaat én dat we voldoende vogels kunnen volgen.”

1.300 euro per zender

“Het zenderproject levert ons dagelijks zeer boeiende informatie op. Bij een klassieke ring kunnen we de ooievaars niet exact volgen tijdens hun trektocht. Je moet ook al geluk hebben dat iemand de vogel spot, het ringnummer noteert én ons die gegevens bezorgt. Met de zenders zijn we eigenlijk van niemand afhankelijk. Waar stoppen ze? Hoe snel vliegen ze? Op welke hoogte? We kunnen het live volgen. Elke vijf minuten ontvangen we een signaal. Omdat de zenders in verbinding staat met Google Earth, kunnen we zelfs kijken op wélke locatie of afvalberg ze exact stoppen”, besluit Faveyts.

De kostprijs van zo’n zendertje is wel niet min: 1.300 euro. Daarom rekent het natuurpark op sponsors die zich als meter of peter van een Zwinooievaar willen aanbieden. Zij werden vrijdagochtend in de bloemetjes gezet. (MM)

The post Zenderproject van Zwin Natuur Park levert opvallende resultaten op: “Weinig jonge ooievaars worden oud genoeg om zelf te broeden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na 20 jaar bouwen aan een droomwereld: één ding is zeker, Tomorrowland 2026 wordt visueel straffer dan ooit

Twintig jaar geleden begon Tomorrowland vrij eenvoudig: grote namen, maar voor de rest weinig toeters en bellen. Nu staat het festival internationaal bekend om zijn indrukwekkende decors. Net dat essentiële onderdeel van de totaalervaring is gisteren in vlammen opgegaan. Maar wedden dat de organisatie nu al broedt op een spectaculaire wederopstanding in 2026?

Lees meer »

Wat nu Trump dreigt met importheffingen van 30 procent? “Dat er een taks komt, staat als een paal boven water”

Amerikaans president Donald Trump dropte opnieuw een taksbom op Europa: op 1 augustus zullen de VS een importheffing van 30 procent invoeren op alle producten uit de Europese Unie, zo kondigde hij aan. Wat betekent dat concreet? Welke Belgische bedrijven zullen dat het hardst voelen? En moeten wij terugslaan met eigen invoertaksen? Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING, beantwoordt tien

Lees meer »

Franse vrouw heeft zeldzaamste bloedgroep ter wereld: “Ze is alleen compatibel met zichzelf”

Franse wetenschappers hebben een bloedgroep ontdekt die zo zeldzaam is dat er wereldwijd maar 1 bekende drager van bestaat: een vrouw afkomstig van het Caribische eiland Guadeloupe. De bloedgroep kreeg de naam ‘Gwada-negatief’ en is inmiddels officieel erkend als de 48e bloedgroep door de Internationale Vereniging voor Bloedtransfusies. "Ze is de enige persoon ter wereld die compatibel is met zichzelf",

Lees meer »

EXCLUSIEF. “We moeten wel risico’s nemen, anders verdienen we amper iets”: technici getuigen over incidenten bij Fluvius installaties

Gaslekken, kortsluitingen en ontplofte elektriciteitskasten. Het is maar een greep uit de incidenten die gebeuren bij installaties van netbeheerder Fluvius. Gisteren vertelde technicus Jens* nog aan HLN hoe hij zwaargewond raakte bij werken voor Unit-T, een grote onderaannemer van Fluvius. Vandaag delen 10 andere werknemers hun bezorgdheden met onze onderzoekscel, onder wie manager Wim* en installateurs Achraf*, Johan* en Younes*:

Lees meer »

Bijna 250 doden bij geweld in Syrische stad Swaida

In de Zuid-Syrische stad Swaida zijn de voorbije dagen al 248 doden gevallen. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten, dat verder stelt dat ook woensdag de gevechten in en rond de stad, waar een meerderheid van druzen woont, verdergaan.

Lees meer »

Essevee-spelers krijgen gloednieuwe wagen van jarige sponsor Ghistelinck: “Na een jaar uitgelezen kans voor hun fans”

Ghistelinck Automotive viert dit jaar zijn 75ste verjaardag. Bij een jubileum horen cadeaus en de gekende Mercedes-Benz-dealer trakteert daarom alle spelers van Zulte Waregem op een gloednieuwe wagen. “Onze samenwerking is een ode aan oprichter Paul Ghistelinck”, vertelt CEO Vincent Yserbyt.
The post Essevee-spelers krijgen gloednieuwe wagen van jarige sponsor Ghistelinck: “Na een jaar uitgelezen kans voor hun fans”

Lees meer »

Kristof Vermeire (Team Bredene) verwijt meerderheid gebrek aan transparantie in zwembaddossier: “Waarom kan de gemeenteraad niet op werfbezoek?”

“Ja, we waren verbaasd toen het schepencollege vorige week de pers uitnodigde voor een werfbezoek aan het nieuwe LAGO-zwembad”, geeft een geïrriteerde Kristof Vermeire (Team Bredene) aan. “Dat de pers goed geïnformeerd wordt, kan ik alleen maar toejuichen. Maar dat de gemeenteraad als hoogste bestuursorgaan in de gemeente al maandenlang wordt genegeerd in dit dossier, daar heeft onze fractie serieuze

Lees meer »