“De jeugd wil niet meer werken”. Er gaat geen week voorbij of je hoort deze zin wel eens waaien, meestal afkomstig uit de mond van iemand die als Boomer of Generatie X gecategoriseerd kan worden. Jongeren zouden lui, niet gedreven en ongefocust zijn, geobsedeerd door hun imago op sociale media en al helemaal niet bezig met de toekomst. Maar wat blijkt uit nieuwe cijfers van de RSZ? Nooit eerder offerden zoveel studenten hun weekends en vakanties op om naast hun studies een centje bij te verdienen. Met de West-Vlaamse jeugd op kop, hoe kan het ook anders.
Komt dat misschien door het feit dat er anno 2024 veel meer verwacht wordt van deze doelgroep? Je moet uitblinken op school om een goeie job te kunnen strikken, maar ook voldoende sparen om na je studies op eigen benen te kunnen staan. En vergeet niet om ook sociaal te zijn, zodat je snel van ‘t straat geraakt en een grote vriendengroep uitbouwt, want “dit zijn wel de beste jaren van je leven, hé”. Schrikken we ervan dat ze hun leven zodanig organiseren om zoveel mogelijk centen te verdienen om dit alles te bekostigen?
Politiek moet studenten net aanmoedigen bij keuze om te werken
De afgelopen twee jaar konden jongeren 600 uur per jaar werken aan een voordelig belastingtarief, een tijdelijke maatregel die – tot frustratie van veel studenten die wilden getuigen in onze krant – eind 2024 wordt teruggedraaid. Zij willen sparen om ooit misschien een huis te kunnen kopen of om te genieten van hun jonge leven. Dat laatste was vooral mijn motivatie, toen ik tussen mijn 16de en 23ste van de ene studentenjob naar de andere huppelde: op zondag koffiekoeken verkopen, babysitten tijdens de week en in de vakanties werken in de horeca, de keuken van een woonzorgcentrum, verschillende winkelketens of aan de band in een grootbakkerij. Als ik maar voldoende verdiende om mijn zomerreisjes en uitgaansleven tijdens het jaar te financieren.
De wetgeving evolueerde al flink sinds ik als een echte volwassene vast aan het werk ben, maar dat is ook nodig. Studenten vullen de gaten in de arbeidsmarkt op. En dat doen ze duidelijk met veel plezier. Zou de politiek die keuze niet net moeten aanmoedigen, in plaats van in 2025 weer een stap achteruit te zetten? Vraag het eens aan een twintiger in uw buurt, ik kan het antwoord al raden.
The post OPINIE Alles moet, niets mag. Zeker als je jong bent is provided by KW.be.