Prijzen strandcabines in Westende schieten fors de hoogte in, tot grote onvrede van huurders: “Zou me meer kosten dan mijn klein pensioentje”

In Westende zorgen de torenhoge prijzen voor de strandcabines dit seizoen voor nogal wat commotie. Het gemeentebestuur schreef eind vorig jaar nieuwe concessies uit voor strandbars en bijhorende cabines en dat had zijn weerslag op de tarieven voor de huurders. “Dit kan ik echt niet meer bolwerken”, getuigt Micheline Van Boekel (79). Burgemeester Dedecker reageert.

Van zodra de zon schijnt, trekt de 79-jarige Micheline Van Boekel richting strand. Niet meer naar haar vertrouwde strandcabine dat ze tot vorig jaar met een vriendin kon delen, maar noodgedwongen met een volgeladen trolley dat ze achter zich aan moet sleuren. Allesbehalve eenvoudig, maar gelukkig krijgt ze regelmatig hulp van andere strandgasten. “Ik woon al dertig jaar in Westende”, steekt Micheline van wal. “Ik deelde samen met een buurvrouw al jaren hier een strandcabine. Ik moet rondkomen van een klein pensioentje waar ik amper mee rondkom, maar door met mijn vriendin te delen kon ik dat bolwerken. Tot nu. Ik moet mij nu behelpen met mijn karretje en dat is echt niet vanzelfsprekend, net als het bewaren van mijn strandbenodigdheden in mijn piepklein flatje”, zucht Micheline.

Woekerprijzen

De grote boosdoener is de forse stijging van de huurprijzen, zo blijkt. In Middelkerke betalen huurders en eigenaars van een strandcabine sinds dit seizoen fors meer en dat viel niet bepaald in goede aarde, om het voorzichtig uit te drukken. Zo moet je voor de huur van een strandcabine in Westende tussen Pasen en september 1.150 euro neertellen, een stijging van 78 procent tegenover 2023. Eigenaars van een cabine betalen er voor de huur van een perceeltje grond 605 euro en dat is dan weer meer dan drie keer zoveel als vorig jaar. “Een schande, zucht Micheline. “Heel wat lotgenoten spraken mij aan met hun grieven. We zijn toch geen Knokke of Oostende? Deze prijzen zijn voor veel huurders onverantwoord hoog en ik stel vast dat er dit jaar velen zijn die het niet meer kunnen of willen opbrengen. Ik heb ook de indruk dat veel nieuwe cabines momenteel niet benut worden of met twee of drie gehuurd worden. Stevig zien ze er ook niet uit. Heel wat exemplaren zakken zelfs regelmatig weg”, vertelt Micheline.

Geen beperkingen

Met Micheline beklagen heel wat – al dan niet voormalige – huurders zich meteen ook over de manier waarop de biedingen op de concessies voor strandbars en dito cabines zijn verlopen. Geïnteresseerden moesten bieden op een concessie voor de duur van negen jaar en die de uitbating van een strandbar inhield, gecombineerd met de exploitatie van strandcabines. “De prijzen werden door de bieders zelf opgedreven”, klinkt het. “Het gemeentebestuur heeft geen financiële beperkingen opgelegd. We vinden dat de inwoners en tweedeverblijvers toch mochten beschermd worden tegen dergelijke wanpraktijken. We zijn tegen wil en dank gebonden aan willekeur en winstbejag. Waar is het consumentenrecht gebleven?”

Evaluatie

Burgemeester Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker) reageert op de commotie. “Ik wil toch even de vergelijking maken met de concessies voor de kampeerterreinen hier in Middelkerke. We kunnen als bestuur hen toch niet opleggen hoeveel ze voor een tentje of een stacaravan moeten aanrekenen? Er werd inderdaad hoog geboden op de concessies, maar daar zitten naast de 800 beschikbare cabines in Middelkerke ook de uitbating van de strandbars in”, zegt Dedecker. “Bij de procedure, onder het toezicht van drie deurwaarders, werd de wetgeving terzake rigoureus gevolgd en haalde de hoogste bieder de concessie waarop hij bood binnen.”

Burgemeester Dedecker is niettemin bereid om een evaluatie te maken van dit eerste seizoen waarin de nieuwe concessies van toepassingen werden. “Als we achteraf vaststellen dat er woekerprijzen zijn gehanteerd en dit schaamteloos gebeurde, zullen we wel degelijk onderzoeken hoe we kunnen ingrijpen.”

The post Prijzen strandcabines in Westende schieten fors de hoogte in, tot grote onvrede van huurders: “Zou me meer kosten dan mijn klein pensioentje” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Tadej Pogacar past voor interviews, maar toont met veelzeggend gebaar dat hij heel blij is met de gele trui

Tadej Pogacar heeft de zevende etappe in de Tour op zijn naam geschreven. Op de Mûr-de-Bretagne vloerde hij Jonas Vingegaard na een prangend sprintje bergop. Remco Evenepoel liet een goede indruk na, maar miste wat explosiviteit om het vuur aan de schenen te leggen van de wereldkampioen, die ook de gele trui overneemt van Mathieu van der Poel. Volg alle

Lees meer »

“Donald Trump vroeg Volodymyr Zelensky of hij Moskou kan aanvallen”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft begin juli bij zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky gepolst of Oekraïne Moskou zou kunnen aanvallen. Dat schrijft de Financial Times (FT). Volgens de zakenkrant heeft Trump gepeild of het mogelijk zou zijn om de aanvallen op Rusland op te voeren, om de Russische regering aan de onderhandelingstafel te dwingen.

Lees meer »

Nils Romswinkel naar EK atletiek voor beloften

Van donderdag 17 tot en met zondag 20 juli vindt in het Noorse Bergen het EK atletiek onder 23 jaar plaats. Nils Romswinkel uit Sint-Andries is geselecteerd voor de 4×400 meter.
The post Nils Romswinkel naar EK atletiek voor beloften appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik moest spaargeld gebruiken om voor moeder te zorgen”: Stéphanie (38) nam palliatief verlof, maar stuitte op obstakels

"Mijn huur was hoger dan mijn uitkering." Dat vertelt Stéphanie (38), die palliatief verlof opnam om voor haar ongeneeslijk zieke moeder te zorgen. Uit een rondvraag van VRT NWS bij 15 netwerken voor palliatieve thuiszorg in Vlaanderen blijkt dat Stéphanie niet alleen is. Mantelzorgers vragen nogal eens ziekteverlof aan. Niet omdat ze ziek zijn, maar omdat de vergoeding voor palliatief

Lees meer »

Laatste fase omvorming Sint-Jan-Baptistkerk Anzegem start dit najaar

De omvorming van de Sint-Jan-Baptistkerk in het centrum van Anzegem gaat zijn laatste fase in. De kerk brandde in 2014 volledig af. Nu wordt gestart met de afwerking van de kapel en de aanleg van een tuin in het schip van de kerk. "Eind 2026 moet de kerk klaar zijn, al lijkt begin 2027 realistischer", zegt schepen van Erfgoed Louis

Lees meer »

Vlaanderen investeert flink in Limburgse Noord-Zuidverbinding: “Historische beslissing voor Houthalen-Helchteren en Limburg”

Met 1.409 miljard euro aan Vlaamse investeringen tot in 2040 kunnen de werken aan de Noord-Zuidverbinding in Limburg echt van start gaan. Dat blijkt uit het Vlaamse Geïntegreerd Investeringsprogramma (GIP) waarover de Vlaamse regering een akkoord vond. Ook enkele kleinere projecten krijgen Vlaamse middelen. Vlaams Parlementslid An Christiaens (CD&V) en burgemeester van Houthalen Alain Yzermans (Vooruit) reageren tevreden.

Lees meer »

Jumbo en Carrefour halen aardappelproducten uit handel

De supermarkten Jumbo en Carrefour halen aardappelproducten uit de handel omdat er een te hoog gehalte aan minerale oliën in zit. Bij Carrefour gaat het om alfabet-aardappelen en bij Jumbo om aardappelkroketjes en aardappelbolletjes. Dat melden de bedrijven maandag.

Lees meer »

“Dwarsbomen wordt stuk moeilijker”: radicaal rechtse rapporteur krijgt tijdlijn opgelegd voor EU-klimaatplan 2040

Er is een tijdlijn ingevoerd voor het Europese klimaatplan voor 2040. Daardoor wordt de sleutelrol van de radicaal rechtse, klimaatsceptische rapporteur in de aanloop naar de klimaatconferentie in Belém, deels aan banden gelegd. "Dwarsbomen wordt zo een stuk moeilijker", laat Europees Parlementslid Sara Matthieu (Groen) weten. De kans dat het Europese klimaatdoel afgeklopt wordt voor de klimaattop COP30 lijkt nu

Lees meer »