Vishandel Deconinck uit Komen-Waasten sluit na net geen 100 jaar de deuren: “Tijd om te genieten van momenten met de familie”

Als een laatste der Mohikanen sluit Vishandel Deconinck, de laatste vishandel van Komen-Waasten, eind juli de deuren. Met net geen 100 jaar op de teller, hebben Patrick (62) en Katrien (62) besloten om te genieten van een welverdiend pensioen. “Vis uit de Noordzee? Dat is bijna een uitzondering geworden.”

Welgeteld 92 jaar geleden besloot de grootvader van Patrick Deconinck om te starten met de verkoop van verse vis. “Het was een liefhebberij die voor mijn opa is uitgegroeid tot zijn job. Het was een echte stiel, die heel wat inzet vroeg. Mijn opa was oorspronkelijk van Ieper en het aantal trips naar de vismijnen die hij heeft gemaakt? Die waren niet meer te tellen. Uiteindelijk kwam hij in de Stationsstraat van Komen-Waasten terecht, waar de zaak van vader op zoon is overgegaan.”

Ook voor Patrick stond het in de sterren geschreven dat hij de fakkel van zijn vader zou overnemen. “Mijn broer vertrok naar het leger, waar hij een carrière wist uit te bouwen. Zelf speelde ik met het idee om mechanica te gaan studeren op school, maar dat was een richting die toen nogal kwalijk werd bekeken. Op mijn 16de kon ik bij mijn vader beginnen als loontrekkende, om de zaak dan later over te nemen.”

Evolutie

Met de paplepel ingegeven, zag Patrick de markt veranderen. “En we moesten natuurlijk mee evolueren. Vis uit de Noordzee? Dat is ondertussen een uitzondering geworden. Nagenoeg alles wordt ingevoerd vanuit de noordelijke landen. Zelfs kabeljauw, ooit zowat de trots van onze wateren, wordt overgebracht. Het zorgde ervoor dat ik, in plaats van telkens zelf naar de vismijn te rijden, met een leverancier kon beginnen werken. Toch werkte ik er niet minder uren door. Want waar mensen vroeger verse vis kochten, werd de trend gaandeweg om bereide gerechten mee te nemen. Die werden hier dan ook allemaal vers gemaakt, waardoor ik veelal om 4 uur ‘s morgens al in de weer was.”

Van een leven waar er bijna 24/7 wordt gewerkt, naar dat van het pensioen? Wat dan met het befaamde zwarte gat? “Mij vervelen? Mijn god neen! Het is nu tijd om te genieten van momenten met de familie.”

The post Vishandel Deconinck uit Komen-Waasten sluit na net geen 100 jaar de deuren: “Tijd om te genieten van momenten met de familie” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Pikdorser vat vuur op akker in Meerkerk

Woensdagmiddag rond half vier is brand uitgebroken aan een pikdorsmachine in Meetkerke, Zuienkerke. De loonwerker was op een veld langs de Oostendsesteenweg bezig met het oogsten toen, door een nog onduidelijke reden, de machine begon te roken.
The post Pikdorser vat vuur op akker in Meerkerk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Damme Beach in Sijsele vernieuwt met driedaags foodtruckfestival

In het weekend van 18 tot en met 20 juli is het opnieuw tijd voor Damme Beach op de terreinen van de oude kazerne in Sijsele. “De bekende ingrediënten – leuke dansmuziek, frisse drankjes en beachvolley – zijn opnieuw aanwezig. Nieuw is ons driedaagse foodtruckfestival”, zegt mede-organisator Gunter Cochuyt.
The post Damme Beach in Sijsele vernieuwt met driedaags foodtruckfestival

Lees meer »

“De ene droomt van een stomende nacht, wij dromen hiervan”: koppel uit Menen organiseert diner op naakte vrouw volgens Japanse traditie

Het maakt deel uit van de Japanse cultuur en ook in Hollywood is men er niet vies van. Maar nu kan het ook, éénmalig, in Menen. Een koppel artiesten pakt voor het eerst uit met een Nyotaimori-avond, een avond waarbij het eten op het lichaam van een naakte vrouw wordt geserveerd. “Het is een erg intieme, intense ervaring waar er

Lees meer »

Nieuwe bakkerij brengt Turkse lekkernijen naar Kortrijk: “Betaalbare en dagelijks verse producten”

Sinds twee maanden prijkt een nieuwe naam in het hart van Kortrijk: Galata Bakkerij, gelegen aan de Koning Albertstraat, heeft zijn deuren geopend om de stad te laten kennismaken met authentieke Turkse lekkernijen. Zaakvoerder Mustafa Demir (28), een ervaren bakker met 17 jaar expertise, leidt deze nieuwste aanwinst.
The post Nieuwe bakkerij brengt Turkse lekkernijen naar Kortrijk: “Betaalbare en

Lees meer »