Luc en Martine sluiten hun warme bakkerij in Ettelgem na 32 jaar: “Het was een soort dorpswinkel zoals er vroeger heel veel bestonden”

De inwoners van Ettelgem moeten het sinds eind juni zonder Bakkerij Maene doen. Zaakvoerders Luc Maene (63) en Martine Vanhessche (63) beslisten om er een punt achter te zetten na 32 jaar. “Wij waren al de 4de generatie van de familie achter deze bakkerij. Ooit werd het brood nog rondgebracht met paard en kar”, reageert Martine.

Voor het ontstaan van de bakkerij in de Vijfwegstraat moeten we terugkeren naar Hendrik De Vos die de winkel doorgaf aan dochter Sylvie die gehuwd was met Oscar Maene. Zoon Lucien Maene en zijn vrouw Irene Jonckheere waren de derde generatie.

Vanaf 1 oktober 1991 namen Luc en Martine het roer over. “Sinds 1979 werkte mijn man in de bakkerij van zijn ouders. Als kind reed hij rond op zijn fiets met een broodmand en al zijn vrienden vergezelden hem op hun koersfiets. Na zijn middelbare studies volgde hij de opleiding bakker met een leercontract. Hij leerde de stiel bij zijn ouders.”

Broodronde

Martine studeerde orthopedagogie en nadat ze 10 jaar als opvoedster in een tehuis werkte met jongeren die geplaatst werden door de jeugdrechter, kwam ze op 1 oktober 1991 in de winkel staan. Dat was niet helemaal nieuw voor haar aangezien haar ouders een winkel met voeding en kledij runden in Roksem.

“De klanten kwamen van overal naar onze bakkerij. Tot 2019 deed Luc ook een broodronde met haltes in Jabbeke, Zerkegem, Bekegem, Roksem, Ettelgem en Oudenburg. Daarna bleven we wel nog tot september 2022 brood, pistolets en boterkoeken aan de deur brengen op zondagmorgen in Zerkegem, Roksem, Ettelgem en Oudenburg. Hij reed meer dan 2 uur rond met de bestelwagen en toen hij om half 9 terugkeerde, begon hij met de taarten die besteld waren.”

Meer dan een bakkerij

De zaak van de familie Maene was meer dan een bakkerij want naast brood en gebak vond je er ook andere voedingsmiddelen en dranken tot zelfs wasproducten.

Als er iemand iets nodig had wat niet in de winkel lag, ging ik het gaan halen in mijn huishouden en gaf ik het mee om de mensen te helpen – Martine Vanhessche

“Het was een soort dorpswinkel zoals er vroeger heel veel bestonden. In al die jaren heb ik veel zien veranderen. De jongere generatie heeft een heel ander koopgedrag. En zo is er de concurrentie van de supermarkten die de kleine voedingswinkels dood doen.”

“Ik heb nooit mogen klagen van de verkoop in de bakkerij maar je voelt dat je almaar meer in een wurggreep genomen wordt. Corona heeft er ook voor gezorgd dat de mensen veel veranderd zijn.”

Meer dan een verkoopster

Martine benadrukt dat het sociaal contact met de klanten voor haar altijd heel belangrijk is geweest. “Ik was meer dan een verkoopster. Ik maakte tijd om te luisteren naar de mensen en indien mogelijk gaf ik hen ook raad. Als er iemand iets nodig had wat niet in de winkel lag, ging ik het gaan halen in mijn huishouden en gaf ik het mee om de mensen te helpen.”

“Ik maakte ook nooit een onderscheid want voor mij waren alle klanten gelijk. De laatste week dat we open waren, kregen we veel kaartjes en attenties van de klanten en dat deed natuurlijk deugd.”

Intensief

Sinds september 2022 was de bakkerij niet langer open tijdens het weekend. “We waren toen 61 jaar en de mensen beseffen niet altijd hoe intensief deze stiel is. Luc had amper slaap tussen vrijdagavond en zondagmiddag. Ook voor mij was dat niet meer haalbaar.”

Het koppel heeft uiteindelijk pas begin juni de knoop doorgehakt om de winkel definitief te sluiten. “We hadden natuurlijk al geïnformeerd of Luc de pensioengerechtigde leeftijd bereikt had. We hebben wel nog even getwijfeld of we er zouden mee stoppen.”

Geen opvolging of verkoop

“De opvolging was niet verzekerd aangezien onze 2 dochters beroepshalve een andere weg insloegen. De ene werkt als verpleegster in het AZ Sint-Jan en de andere is interieurarchitect.”

De winkel staat niet te koop. “We weten op dit moment nog niet wat we ermee zullen doen. We wonen hier nog. De leveranciers vertellen ons dat bakkerijen niet meer overgenomen worden. Ons atelier en onze winkel zijn altijd heel goed onderhouden maar als er hier een jonge bakker zou komen, dan zal hij alles willen vernieuwen. En dat zijn heel grote investeringen”, besluit Martine.

(FV)

The post Luc en Martine sluiten hun warme bakkerij in Ettelgem na 32 jaar: “Het was een soort dorpswinkel zoals er vroeger heel veel bestonden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na aankondiging handelstarieven vreest Agoria voor “economische ramp”

De Amerikaanse dreiging om de invoerheffingen op Europese producten vanaf augustus op te trekken tot 30 procent, baart technologiefederatie Agoria zorgen. “Niets minder dan een economische ramp dreigt er voor de (technologische) industrie in België, als er voor 1 augustus geen betere, onderhandelde deal komt tussen Europa en de Verenigde Staten”, reageert CEO Bart Steukers zondag.

Lees meer »

PVDA lanceert voorstel om spoorlijn 20 tussen Hasselt en Maastricht te heropenen

Oppositiepartij PVDA trekt naar het Federaal Parlement met een voorstel om spoorlijn 20 tussen Hasselt en Maastricht weer in gebruik te nemen. De partij wil zo de schaarste op vlak van openbaar vervoer in Limburg aanpakken. Vooral dienstverlening met de trein laat te wensen over in het PVDA-kamp. Bovendien zou de nieuwe lijn ook economisch belangrijk zijn. Spoornetbeheerder Infrabel nuanceert

Lees meer »

Bartholomeusfeesten staan dit jaar in het teken van ‘NWMNSTR Plage’: “Dat stukje strand zit in ons DNA”

Garnalen pellen, vliegeren, zeemansliederen meekwelen of gewoon languit neerploffen in een strandstoel en genieten van een lekkere boule: de Bartholomeusfeesten, van vrijdag 22 tot en met zondag 24 augustus, halen met ‘NWMNSTR Plage’ de band tussen zee en polders weer aan.
The post Bartholomeusfeesten staan dit jaar in het teken van ‘NWMNSTR Plage’: “Dat stukje strand zit in ons

Lees meer »

Muziektherapie bij prematuurtjes: “Muziek vermindert de stress bij baby’s en ouders”

De dienst neonatologie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen verzorgt elk jaar zo’n 500 patiëntjes. Zowel premature baby’s als pasgeborenen met bijvoorbeeld hartaandoeningen of ademhalingsproblemen die zijn opgenomen op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU). In België is het UZA het enige ziekenhuis dat muziektherapie aan pasgeborenen en hun ouders aanbiedt. Deze veelbelovende, innovatieve therapie kan na één jaar motiverende resultaten

Lees meer »

FESTIVALMODE. Zo trek je dit jaar naar Tomorrowland

Goed nieuws voor de fans van de betere muziek: daar zijn de zomerfestivals weer! Minder goed nieuws voor wie er blijft kamperen: je moet op voorhand beslissen wat je precies gaat aantrekken. Om je te helpen bij het pakken van die rugzak zetten wij alvast onze favoriete looks op een rij. Deze week? Tomorrowland.

Lees meer »

Zweedse minister van Migratie onder vuur na online radicalisering van zijn zoon: “Dit is een wake-up call”

In Zweden ligt de minister van Migratie Johan Forssell onder vuur nadat zijn zoon van 16 online geradicaliseerd zou zijn. Volgens inlichtingendiensten is hij lid van gewelddadige extreemrechtse groeperingen en rekruteert hij leden om een militie te vormen. De oppositie heeft veel bedenkingen bij de kwestie. "Forssell beweert dat hij van niets wist, maar de oppositie wil hem toch ondervragen",

Lees meer »

Vlaamse regering akkoord over 2,2 miljard per jaar voor mobiliteit en ‘waterplan’, maar écht heikele punten schuiven door naar vrijdag

De Vlaamse regering hakte gisteravond een paar moeilijke knopen door, maar voor een grote zomerdeal blijft het wachten op de laatste ministerraad aanstaande vrijdag. Zo is er nog altijd geen akkoord over de geplande investering van 1 miljard in stroom- en gasnetbeheerder Fluvius. N-VA, Vooruit en CD&V raakten het wel eens over het grote investeringsplan voor alle mobiliteitsprojecten in Vlaanderen.

Lees meer »