Abdel is eerste winnaar van de Kortrijkse Scriptieprijs: “Masterproef over mijn eigen geschiedenis”

Abdelouarete Benammar won met zijn masterproef ‘Gulden Sporen en Gouden Specerijen: Een Marokkaanse geschiedenis in Kortrijk sinds 1995’ de eerste Kortrijkse Scriptieprijs. Als laureaat ontvangt hij een geldprijs van 500 euro. “De Marokkaanse gemeenschap is er sinds 1995 in geslaagd om een volwaardig deel van de Kortrijkse geschiedenis te worden. Een op de 24 mensen in Kortrijk is van Marokkaanse herkomst, maar na drie generaties hoop ik dat we minder daarop focussen en ondanks onze roots kunnen – en willen – deelnemen aan het beleid en onze cultuur en eigenheid binnen een Kortrijkse setting plaatsen.”

Als historicus moet je een passie voor lezen hebben en dat ontwikkelde Abdelouarete Abdel Benammar al op jonge leeftijd. Dankzij de bibpassen van zijn broers en zussen kon hij meer leesvoer uitlenen. “Elke zaterdagochtend ging ik naar de bib. Vooral strips waren mijn ding, dikke boeken kwamen later. Tijdens mijn opleiding Latijn bestudeerden we vaak historische verhalen en mythes over Griekse goden. Dat vond ik ongelooflijk interessant. Latijn voelde niet aan als studeren, het was een passie en dus mijn beste vak”, glimlacht Abdel.

Politiek

Ook bij series, films en videogames was een historische setting een duidelijke rode draad. Geïnspireerd door leerkrachten geschiedenis in het middelbaar, zoals Steven Vanlersberghe en Dries Vantieghem, lag de keuze voor zijn universitaire studies voor de hand. “Gezien mijn deelname aan EYP vond ik politiek ook interessant. Jammer dat het mensen doorgaans minder boeit, het is nochtans geen saaie materie. Dat zou moeten veranderen. Te starten op lokaal niveau.”

De bachelorproef van Abdel handelde over het thema ‘tussen kerk en moskee’. “Het was mijn kans om iets te schrijven over de moskee in Kortrijk en er ook iets over bij te leren. Heeft de moskee de Sint-Janswijk beïnvloed of omgekeerd? Waren er eerst Marokkanen of de moskee? Het was een dubbelantwoord. De eerste Marokkaanse kruidenierszaak bevond zich daar op de hoek en er woonden al Marokkaanse gastarbeiders in de wijk, maar door de komst van de moskee zijn er daar meer mensen gaan wonen. Het was professor Idesbald Goddeeris, een bekende migratiehistoricus, die voorstelde om daar met mijn thesis op verder te werken. In plaats van de Sint-Janswijk, heel Kortrijk, opgedeeld in drie delen: demografie, sociaal-cultureel leven en politieke emancipatie.”

Uitdaging

“Ik had nooit gedacht dat ik een masterproef zou schrijven over mijn eigen geschiedenis, de geschiedenis van mijn ouders en de geschiedenis van mijn grootouders. Het was een uitdaging om tijdens het onderzoek neutraal te blijven, gezien het onderwerp iets is wat mij nauw aan het hart ligt. Mijn ouders, die me altijd steunden, kregen nooit de kans om hogere studies te volgen. Dankzij het harde werk van mijn grootvader als gastarbeider in België heeft hij de toekomst voor mij en zoveel andere jongeren vergemakkelijkt.”

Jammer dat politiek mensen doorgaans minder boeit

Bronnen verzamelen voor zijn thesis was voor Abdel niet evident. “De Marokkaanse gemeenschap is nog maar zestig jaar onderdeel van de Kortrijkse geschiedenis. Er is dus nog niet veel over geschreven en ik spreek geen Arabisch. (lacht) Eerst keek ik wat op tegen het intensief opzoekwerk, maar ik ben zeer blij met wat het heeft opgeleverd.”

Open centrum

“Bij de nieuwe generatie van Marokkaanse herkomst werd meer dialoog met de buurtbewoners de norm en de moskee nam zo haar culturele plaats in binnen de Kortrijkse erfgoedgeschiedenis. De moskee werd een open centrum waar iedereen welkom was, wat de groeiend verwevenheid toonde bij de Kortrijkzanen, ongeacht de herkomst of religie. Een ander voorbeeld daarvan waren de jeugdbewegingen. Steeds meer jongeren met een Marokkaanse achtergrond vonden hun weg naar de KSA, scouts of Chiro.”

“Ten slotte kenmerkte de groeiende politieke emancipatie van de Marokkaanse Kortrijkzanen een nieuw fenomeen. De derde generatie die hoger opgeleid was dan de voorouders besliste om via de Kortrijkse politiek een stem te geven aan de grote Marokkaanse gemeenschap. In Kortrijk slaagden voorlopig slechts twee partijen – Vooruit en Team Burgemeester – erin om iemand met een Marokkaanse achtergrond in de gemeenteraad te krijgen. Vanuit die gemeenteraad kwamen er ook luide stemmen tegen de migratie die, zij het met schommelingen, het sinds 1994 niet slecht doen wat aantal stemmen betreft. Hun strijd tegen de komst van de nieuwe moskee mobiliseerde heel wat mensen in Kortrijk, maar het bleek niet genoeg om de komst van de moskee te stoppen. Het bewijst dat de stad actief bezig is met de diversiteit van de stad op punt te stellen.”

Je kan de scriptie van Abdelouarete Benammar inkijken in de Centrale Bibliotheek in Kortrijk.

The post Abdel is eerste winnaar van de Kortrijkse Scriptieprijs: “Masterproef over mijn eigen geschiedenis” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wielertoeristenclub De Bristoltrappers is nu koninklijk: “We zijn al die jaren een familiale club gebleven”

Wielertoeristenclub De Bristoltrappers uit Wervik is een koninklijke maatschappij geworden en mocht in de ambtswoning van gouverneur Carl Decaluwé in Brugge het ereplaket in ontvangst gaan nemen. Daar tekenden ook delegaties van nog zeventien andere clubs en verenigingen die meer dan vijftig jaar bestaan present. “Er zat daar van alles tussen”, aldus voorzitter Rusty Debergh over de talrijke aanwezigheid.

Lees meer »

Acht maanden geleden redde hij zestien schoolkinderen van ramp, nu krijgt Jerko Tipuric (65) heldenmedaille: “Hij is een voorbeeld”

Acht maanden na een zware buscrash in Veldegem kreeg chauffeur en ex-voetbaltrainer Jerko Tipuric (65) een ereteken voor moed en zelfopoffering van gouverneur Carl Decaluwé. Hij redde zestien schoolkinderen van een regelrechte ramp. Over enkele dagen wordt Tipuric zelfs persoonlijk gefeliciteerd door de koning. “Dit is héél indrukwekkend”, zei de man.

Lees meer »

Nieuw-Caledonië wordt staat binnen Frankrijk

Frankrijk heeft een akkoord aangekondigd met zijn overzees gebied Nieuw-Caledonië. De eilandengroep wordt een staat die internationaal erkend kan worden, maar blijft Frans. “Een staat Nieuw-Caledonië binnen de Republiek: het is een keuze gebaseerd op vertrouwen”, aldus de Franse president Emmanuel Macron.

Lees meer »

“Zolang we elkaar hebben, is onze nieuwe thuis perfect”: Alexandros en Nicole wonen in het Noord-Griekse Serres

In het voorjaar trok het team van restaurant Le Nord op teambuilding naar Griekenland. Daar vervoegden Alexandros Karagiannis en Nicole Ingels, de ouders van gastheer Dimitris de groep. Zij ruilden Roeselare in voor de geboortegrond van Alexandros in het Noord-Griekse Serres. “Niet Alexandros, maar ik forceerde de beslissing om naar Griekenland te verhuizen”, vertelt Nicole.
The post “Zolang we

Lees meer »

Jumpingrijders Bart Jay Junior en Leon bezorgen ons land goud

Op het Europees kampioenschap Jumping in Riesenbeck, Duistland hebben de Belgische Young Riders een gouden medaille behaald in de landenwedstrijd. Bart Jay Junior Vandecasteele uit Veurne en Leon Brutsaert uit het Kortrijkse maken deel uit van dat team.
The post Jumpingrijders Bart Jay Junior en Leon bezorgen ons land goud appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tot 60 procent minder overlijdens dankzij vaccinaties

Een vaccinatie tijdens uitbraken van ziektes zoals cholera, ebola of mazelen heeft het aantal sterfgevallen de afgelopen 25 jaar met ongeveer 60 procent verminderd. Dat blijkt uit onderzoek van het Australische Burnet Institute dat deze week werd gepubliceerd in vakblad ‘British Medical Journal Global Health’. Daarnaast kon een vergelijkbaar aantal infecties worden voorkomen. De economische winst van zulke vaccinatiecampagnes wordt

Lees meer »

Bijna 250 doden bij geweld in Syrische stad Swaida

In de Zuid-Syrische stad Swaida zijn de voorbije dagen al 248 doden gevallen. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten, dat verder stelt dat ook woensdag de gevechten in en rond de stad, waar een meerderheid van druzen woont, verdergaan.

Lees meer »