Voormalige militaire begraafplaats in Reninge wordt omgevormd tot stilte- en ontmoetingsplek

In de Hoflandstraat in Reninge vond maandagavond de officiële inhuldiging plaats van de heraangelegde voormalige militaire begraafplaats. De locatie doet voortaan dienst als stilte- en ontmoetingsplek voor wandelaars en fietsers.

De begraafplaats in Reninge was al tijdens de Eerste Wereldoorlog in gebruik, maar werd pas definitief aangelegd in 1920. Naast Belgische en zeven Franse gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog, werden er ook 21 Britse soldaten begraven die het leven lieten tijdens WO II. Op 4 maart 1968 begon de ontruiming van de begraafplaats als gevolg van een conflict tussen de burgerlijke en militaire overheid. 117 graven werden overgebracht naar de begraafplaats van Hoogstade, de andere 123 gesneuvelden liggen op de begraafplaats van Westvleteren. De Britse en Canadese soldaten kregen hun laatste rustplaats op de Britse militaire begraafplaats van Adegem.

Rust- en ontmoetingsplek

“De voormalige militaire begraafplaats kreeg nu een volledige make-over”, zegt schepen van Toerisme Wout Cornette. “De site is omgetoverd tot een stilte- en ontmoetingsplek met picknicktafels en -banken en een bloemenweide. Het is nu een oase van rust waar de bezoekers even kunnen stilstaan bij het verleden.”

In het kader van het project ‘Landscapes Feel Flanders Fields’ werden op deze stilteplaats ook 1.500 alliums geplant. Deze paarse bloemen zullen de komende jaren in mei en juni voor kleur zorgen. Aan het einde van de vroegere begraafplaats staat het kunstwerk ‘Paradise Lost’ van kunstenaar Klaas Bullynck. Dit metershoge beeld van een gekruisigde Christus in cortenstaal bevindt zich langs de Mary Borden fietsroute. Op de ramen van de schuilhokje bij de ingang van de voormalige begraafplaats staan de namen van de gesneuvelden die er tot 1968 begraven lagen en hangen ook enkele borden met meer informatie over de geschiedenis van de site.

De realisatie van de stilte- en ontmoetingsplek werd mede mogelijk gemaakt met de steun van Westtoer, de provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse overheid. De totale kostprijs van het project bedraagt 80.000 euro, waarvan 65 procent werd gesubsidieerd door Westtoer-Landscapes.

The post Voormalige militaire begraafplaats in Reninge wordt omgevormd tot stilte- en ontmoetingsplek is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Twee leden terreurnetwerk ‘764’ staan op OCAD-lijst

2 aanhangers van het extremistische ‘764’-gedachtegoed staan op de terreurlijst van het Belgische Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD). Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin (MR) gezegd in De Kamer. Hij kreeg er vragen van voormalig OCAD-topman Paul Van Tighelt (Open VLD) over de opkomst van de 764-groeperingen, die worden omschreven als satanisch en neonazistisch.

Lees meer »

Snackhuis-tearoom ’t Leiezicht in Wervik krijgt inbreker over de vloer

Zondagnacht is er ingebroken in snackhuis-tearoom ’t Leiezicht, vlak naast woonzorgcentrum Het Pardoen aan het einde van de Akademiestraat in Wervik. Op maandag was de zaak gesloten. Dinsdagochtend rond 8.30 uur merkte uitbaatster Chantal De Meester de inbraak op.
The post Snackhuis-tearoom ’t Leiezicht in Wervik krijgt inbreker over de vloer appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tiara van koningin Camilla rakelt tragische verhaal van prinses Louise op: “Ze moest alles verkopen om schuldeisers af te betalen”

De tiara die koningin Camilla (77) deze week droeg tijdens een staatsbanket aan het Britse hof heeft een link met ons land. De vroegere eigenares, prinses Louise van België, zorgde meer dan een eeuw geleden voor een tragische bladzijde in de geschiedenisboeken van ons koningshuis. Met dank aan een gedwongen huwelijk met een neef, overspel en een exuberante levensstijl.

Lees meer »