Kortrijk herdenkt zware bombardementen van 80 jaar geleden: “Meest getroffen stad van België”

Op 21 juli 1944 werd Kortrijk zwaar gebombardeerd door zowel de Duitsers als de Geallieerden. Er vielen 127 doden. Dit wordt herdacht op 20 juli om 18 uur aan het Lancastermonument in Bissegem door de organisatie W.A.R., de War Association to Remember. Ze herdenken de bemanning van de gecrashte Britse en Australische Lancasterbommenwerpers en de vele burgerslachtoffers in Kortrijk, Heule, Marke en Bissegem.

In 1944 ontwikkelde het geallieerde opperbevel in voorbereiding op de landing in Normandië een zogenaamd Transport(ation) Plan: strategische en systematische bombardementen gericht tegen vormingsstations, spoorwegbruggen, aanvoerlijnen en reparatiewerkplaatsen waardoor de Duitse reactie op een invasie in Frankrijk sterk gehinderd zou worden. Met dit plan wilde men verhinderen dat de Duitsers goederen, manschappen en materiaal konden aanbrengen naar het front.

Knooppunt voor treinen

Kortrijk behoorde bij de aangeduide ‘railway targets’ omdat het een belangrijk knooppunt was voor veel treinen in alle richtingen. In 1944 was de stad al vier keer gebombardeerd: op 18 en 28 maart en 10 en 15 mei met veel doden tot gevolg en een half verwoeste stad met kapotgeschoten huizen en gebouwen en verwoeste infrastructuur.

© Beeldbank Kortrijk

In de Kortrijkse brochure ‘Kortrijk in het vizier’, staat te lezen dat alle knooppunten voor transport per trein er moesten aan geloven, ook het station van Kortrijk en dat er toen honderden Britse piloten klaar stonden om Kortrijk te bombarderen. In de nacht van 20 op 21 juli volgde het vijfde bombardement, maar dan door de geallieerden. Zo werd Kortrijk de meest gebombardeerde stad van België. Ook in Heule, Bissegem en Marke vielen bommen. Er vielen 127 doden te betreuren onder wie 19 burgers en 10 kinderen in Bissegem.

Enorm veel schade

Rond 1 uur ’s nachts vlogen 300 Lancasterbommenwerpers van de geallieerden naar Kortrijk om er het rangeerstation te vernietigen. Ze hadden elk ongeveer 6.500 kilo bommen aan boord. Het bombardement viseerde het rangeerstation en de spoorweginfrastructuur.

© Beeldbank Kortrijk

De aanval liep echter niet zoals gepland omdat de lichtbakens die door verkenningsvliegtuigen werden gelost afdreven door de wind. Zo kwamen er veel bommen terecht op de stad zelf. De verwoesting was enorm: veel gebouwen van de Grote Markt waren gewoon verdwenen, het Postgebouw op de Graanmarkt stortte in behalve de iconische toren, ook kerken en huizen werden verwoest. Kortom, de materiële schade was enorm.

Eerbetoon aan piloten en burgerdoden

Ook drie Lancasterbommenwerpers crashten, waaronder een in Bissegem. Daar staat een monument om de 22 bemanningsleden te herdenken van de bommenwerpers die omkwamen bij de aanval. Daar heeft op 20 juli om 18 uur een herdenking plaats in opdracht van W.A.R., de War Association to Remember. De Australische ambassadeur en12 militairen van de Royal Air Force Lossiemouth- Schotland, net terug van een zending in Roemenië, zullen aanwezig zijn op de herdenking. De herdenking brengt een eerbetoon aan de overleden Britse en Australische piloten en de vele burgerdoden.

BOMMEN OP KORTRIJK

18 maart 1944

21.00 uur: een lading brandbommen zet de ganse noordoostkant van de stad in vuur

28 maart 1944

20.57 uur: naar schatting 300 vliegtuigen gooien 2.100 bommen op Kortrijk en Marke

10 mei 1944

23.17 uur: ongeveer 510 zware bommen worden gedropt over de westelijke kant van de stad en op Marke

15 mei 1944

09.15 uur: zware bombardementen op het vormingsstation en de Markesteenweg

21 juli 1944

00.55 uur: een 1.000-tal bommen van zwaar kaliber worden uitgegooid boven de west- en oostkant van de stad

01.55 uur: naar schatting 500 tijdbommen en 3000 brisant-, fosfaat- of brandbommen richtten zeer zware schade aan in Bissegem, Marke, Heule en twee derden van Kortrijk

The post Kortrijk herdenkt zware bombardementen van 80 jaar geleden: “Meest getroffen stad van België” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Rollators en rolwagens gezegend in Woon- en Zorghotel Heilig Hart

Woon- en Zorghotel Heilig Hart organiseerde vrijdag voor het eerst een rolzegening. Niet alleen rollators en rolwagens van bewoners werden gezegend, ook de tweewielers van familieleden, mantelzorgers, medewerkers, vrijwilligers en bezoekers kregen een zegen. De ceremonie werd geleid door priesters E.H. Marc Van Eenoo en E.H. Marnik Donze.
The post Rollators en rolwagens gezegend in Woon- en Zorghotel Heilig

Lees meer »

Koerdische PKK noemt vrijlating van oprichter Öcalan voorwaarde voor vrede

De verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK noemt de vrijlating van haar stichter Abdullah Öcalan een voorwaarde voor een duurzame oplossing in het vredesproces. Volgens het aan de PKK gelieerde persbureau ANF kan het proces alleen doorgaan als Öcalan wordt vrijgelaten. De PKK bekritiseerde ook het feit dat Turkije tot nu toe niets heeft gedaan en benadrukte dat beide kampen inspanningen moeten

Lees meer »

Pedro Mathys neemt rol als voorzitter van de gemeenteraad in Zedelgem over van Benny Vandamme: “Ik ben vastbesloten om elke zinvolle stem te laten horen”

Gemeenteraadslid Pedro Mathys en Benny Vandamme wisselden van zetel in het Zedelgemse halfrond. Door tijdsgebrek nam Vandamme ontslag als voorzitter. “Ik wil elke zinvolle stem in het politieke debat laten horen”, aldus Mathys.
The post Pedro Mathys neemt rol als voorzitter van de gemeenteraad in Zedelgem over van Benny Vandamme: “Ik ben vastbesloten om elke zinvolle stem te laten

Lees meer »

Recordaantal mensen vraagt ondersteuning bij Vlaamse overheid wegens autisme

Vorig jaar hebben 17.143 mensen met een autismespectrumstoornis financiële ondersteuning gevraagd bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Dat schrijft De Tijd en de cijfers zijn bevestigd aan VRT NWS. Personen met een autismespectrumstoornis (ASS) waren vorig jaar goed voor 21 procent van het aantal aanvragen. Dat is de grootste groep na het aantal mensen met een

Lees meer »

“Deden bijna alles perfect”: Pogacar sprint naar de zege op Mûr-de-Bretagne en pakt het geel, sterke Evenepoel uiteindelijk zesde

Tadej Pogacar heeft de zevende etappe in de Tour op zijn naam geschreven. Op de Mûr-de-Bretagne vloerde hij Jonas Vingegaard na een prangend sprintje bergop. Remco Evenepoel liet een goede indruk na, maar miste wat explosiviteit om het vuur aan de schenen te leggen van de wereldkampioen, die ook de gele trui overneemt van Mathieu van der Poel. Volg alle

Lees meer »

Emile Dorme (KAVR) wil naar het BK

De 16-jarige atleet Emile Dorme kijkt reikhalzend uit naar het zomerseizoen, want tijdens het indoorseizoen voorbije winter liet hij sterke prestaties noteren.
The post Emile Dorme (KAVR) wil naar het BK appeared first on KW.be.

Lees meer »