Laagvliegers betrapt aan liefst 168 en 194 kilometer per uur in zone 70: “Gevolgen bij ongeval niet te overzien”

Hallucinant, anders kan je het niet noemen. De politie hield afgelopen weekend opnieuw een snelheidscontrole in de Oudekapellestraat in Diksmuide, berucht voor het feit dat er véél bestuurders vaak véél te snel rijden. En het was alweer goed prijs. Liefst 26,7 procent reed te snel waarbij laagvliegers zelfs 168 en 194 kilometer per uur reden, waar 70 is toegelaten.

Al jaren staat de Oudekapellestraat in Diksmuide bekend voor een probleem met hardrijders. De Oudekapellestraat (N364) verbindt de dorpen Kaaskerke met Oudekapelle nabij Diksmuide. De baan begint eerst met een brug over de spoorweg maar loopt vervolgens enkele kilometerslang kaarsrecht door en kent vrijwel geen bebouwing. Dat zet velen blijkbaar aan om het gaspedaal veel te hard te vloeren, ondanks het feit dat de snelheid er beperkt is tot 70 kilometer per uur en er op de weg in het verleden al ongevallen gebeurden. Als de politie er een snelheidscontrole houdt, er staan op dat stuk immers geen trajectcontroles, dan zijn betrappingen van 20% van de gecontroleerde bestuurders geen uitzondering.

Liefst 194 kilometer per uur

Dat was ook het geval zaterdag. “We hielden in de Oudekapellestraat een snelheidscontrole waarbij 345 voertuigen de mobiele radar passeerden. Daarvan werden er 91 geflitst”, meldt commissaris Geert Provoost van politiezone Polder. Dat komt neer op 27,6%, alweer een zeer hoog cijfer. Nog hallucinanter wordt het als de snelheden erbij worden gehaald. “De maximum gemeten snelheden waren 119, 125, 130, 134, 145, 148 en de uitersten reden liefst 168 en zelfs 194 kilometer per uur! Dat zijn zotte snelheden. Als je aan die snelheden van de weg raakt zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Het ging deze keer om een snelheidscontrole zonder onderschepping maar de bestuurders zullen hun straf niet ontlopen. De dossiers worden overgemaakt aan het parket die hen kan vervolgen bij de politierechter. Dit zal een intrekking van het rijbewijs worden en een gepeperde rekening. In ieder geval zullen wij weer meer controleren op deze baan na het zien van deze cijfers”.

Rallyparcours van de Westhoek

Ook in de politierechtbank van Veurne is de reputatie van de weg maar al te bekend. In het verleden werden snelheidsduivels op de Oudekapellestraat al eens samengebracht op een zitting. De politierechter hekelde toen de feiten. “Wat is het probleem met die straat? Is dat het nieuwe rallyparcours van de Westhoek misschien?” Zo kwamen in april 2019 tien hardrijders naar de zitting waarbij de zwaarste snelheid toen 169 kilometer per uur was. De zwaarst opgelegde boete bedroeg toen 1.856 euro en het zwaarste rijverbod 90 dagen. De bestuurder die nu 194 kilometer per uur reed, naar verluidt een sportwagen, mag zich aan een veel zwaardere straf verwachten. (JH)

The post Laagvliegers betrapt aan liefst 168 en 194 kilometer per uur in zone 70: “Gevolgen bij ongeval niet te overzien” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Fototentoonstelling Liefdevolle lijven nu te zien in Abby Kortrijk

Dito, de vereniging van en voor personen met een handicap, stelt de sensibiliserende fototentoonstelling Liefdevolle lijven voor: een unieke blik in het intieme leven van mensen met een handicap. De expo is nog te zien tot en met 27 juli op het eerste verdiep in Abby Kortrijk.
The post Fototentoonstelling Liefdevolle lijven nu te zien in Abby Kortrijk appeared

Lees meer »

Grote man van Red Bull-BORA-hansgrohe over de vermeende interesse in Remco Evenepoel: “Misschien is het mogelijk…”

Remco Evenepoel naar Red Bull-BORA-hansgrohe. Het is het meest besproken gerucht in het Tourpeloton momenteel. Hoewel de dubbele olympisch kampioen nog tot 2026 onder contract ligt, zou hij na zes jaar de Belgische ploeg verlaten. Ploegmanager Ralph Denk, die vorig jaar al zonder succes Evenepoel probeerde los te weken, lijkt nu zijn slag te slaan en reageerde op het gerucht

Lees meer »

EXCLUSIEF. Technici slaan alarm over installaties bij Fluvius: “We moeten wel risico’s nemen, anders verdienen we amper iets”

Gaslekken, kortsluitingen en ontplofte elektriciteitskasten. Het is maar een greep uit de incidenten die gebeuren bij installaties van netbeheerder Fluvius. Gisteren vertelde technicus Jens* nog aan HLN hoe hij zwaargewond raakte bij werken voor Unit-T, een grote onderaannemer van Fluvius. Vandaag delen 10 andere technici hun bezorgdheden met onze onderzoekscel, onder wie teamverantwoordelijke Wim* en installateurs Achraf*, Johan* en Younes*:

Lees meer »

Carine Roosens volgt Erwin Bossuyt op als gemeenteraadslid

Maandag mocht Carine Roosens (54) de eed afleggen als N-VA-gemeenteraadslid. Ze volgt hiermee Erwin Bossuyt op die zich zal toeleggen op zijn functie als voorzitter van de woonmaatschappij Elan.
The post Carine Roosens volgt Erwin Bossuyt op als gemeenteraadslid appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Soms overlijdt iemand op vrijdag, maar weten nabestaanden pas op maandag welke begrafenis de gestorvene wou”: nieuw digitaal systeem moet papierwerk aanpakken

Bij het overlijden van een dierbare komen vaak nog veel administratieve regelingen kijken. Om die papierslag te reduceren, lanceert de Vlaamse overheid vanaf 1 januari 2026 een gedigitaliseerde overlijdensadministratie: eLys. Maar wat moet je vandaag zelf regelen qua papierwerk na een overlijden? En wat zal er veranderen? Johan Dexters, voorzitter van de federatie van uitvaartondernemers Funebra, legt uit.

Lees meer »