Matthys Wines uit Brugge viert zijn dertigste verjaardag

Matthys Wines langs de Gistelse Steenweg in Sint-Andries viert zijn dertigste verjaardag. Zoon Nick Matthys (27) leidt voortaan samen met zijn vader Frank Matthys (59) dit Brugs bedrijf, dat gespecialiseerd is in zowel Europese als overzeese wijnen.

“Midden september 1993 opende ik mijn wijnwinkel”, vertelt Frank Matthys. Deze master in de handels- en financiële wetenschappen werkte bij Beaulieu, glasfabrikant Saint Gobain en de Britse chemiereus ICI, vooraleer zijn eigen zaak op te starten.

Droom

“Dertig jaar geleden vielen de puzzelstukjes samen: ik droomde van een eigen onderneming, er kwam een handelspand vrij in Sint-Andries én ik zocht een nichemarkt. Toen dronken de Belgen voor 85 procent Bordeaux-wijnen, je had enkel goedkope Spaanse en Italiaanse wijnen in de supermarkt. Ik volgde een wijnopleiding en stortte mij op wijnen van andere oorsprong. Mijn faxen naar ambassades kregen gehoor: Chileense en Oost-Europese wijnboeren hadden hier geen afnemers.”

Zwarte sneeuw

“In het begin kochten familie en vrienden enkele flesjes, maar daarmee kun je als handelaar niet overleven. De eerste zes maanden zag ik zwarte sneeuw, ik heb gerenommeerde restaurants uit de regio gecontacteerd om hen warm te maken voor ons assortiment.”

“Dé grote sprong voorwaarts was een wijnproeverij van VTB/VAB in Ter Groene Poorte in 1995. Met onze Chileense wijn van 6,25 euro behaalden we de zevende plaats in een wedstrijd met honderden inzendingen. Nadien kon ik de bestellingen niet meer bijhouden. In dertig jaar tijd is onze zaak organisch gegroeid.”

“We bieden nu een eclectisch aanbod van wijnen uit 35 landen, zelfs van een vrouwelijke vigneron uit Japan, aan en hebben drie medewerkers in dienst. De meeste wijndomeinen heb ik zelf bezocht. Door de klimaatopwarming heb je nu al lekkere Engelse schuimwijn! De helft van onze klanten zijn horecazaken. Sinds corona is onze online verkoop enorm toegenomen. Zelfs Franse wijnwinkels bestellen bij ons.”

CO2-neutraal

Zoon Nick Matthys, master in de handelswetenschappen, deed twee jaar internationale ervaring op als financieel manager bij de groep Jan De Nul in Dubai en Bangladesh en leidt voortaan mee de wijnhandel.

Hij volgde de Wine & Spirit Education Trust-opleiding om zijn wijnkennis te verhogen: “Onze wijnhandel draagt sinds 2018 het waardemerk CO2-neutraal, omdat we onze beperkte uitstoot financieel compenseren door bij te dragen aan de herbebossing van het Amazonewoud.”

Dertig jaar Matthys Wines wordt gevierd met degustaties op 21, 22, 28 en 29 oktober.

The post Matthys Wines uit Brugge viert zijn dertigste verjaardag is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

AI-chatbot van Elon Musk ontspoort in antisemitische tirade na update: “Hitler zou illegale immigratie met harde hand de kop indrukken”

Grok, de AI-chatbot van techmiljardair Elon Musk, is de afgelopen dagen ontspoord in een antisemitische tirade. Op X klonk het plots in reacties van de chatbot onder meer dat Hitler het migratieprobleem in de VS kan oplossen en dat Joden Hollywood controleren. De bizarre posts verschenen nadat Musk eerder een ‘politiek incorrecte’ update bij Grok had doorgevoerd.

Lees meer »

“Deden bijna alles perfect”: Pogacar sprint naar de zege op Mûr-de-Bretagne en pakt het geel, sterke Evenepoel uiteindelijk zesde

Tadej Pogacar heeft de zevende etappe in de Tour op zijn naam geschreven. Op de Mûr-de-Bretagne vloerde hij Jonas Vingegaard na een prangend sprintje bergop. Remco Evenepoel liet een goede indruk na, maar miste wat explosiviteit om het vuur aan de schenen te leggen van de wereldkampioen, die ook de gele trui overneemt van Mathieu van der Poel. Volg alle

Lees meer »

De Tour is al tien jaar dopingvrij: “Op dit moment is er geen product dat werkt en waarop we niet kunnen testen”

Hoera, de Tour de France is dit jaar officieel tien jaar dopingvrij. Het laatste positieve plasje dateert van 2015, toen Luca Paolini positief testte op cocaïne. Sindsdien: iedereen clean. Wil dat zeggen dat de koers het dopingspook verjaagd heeft, of schiet de detectie gewoon tekort? “Ik vind het een goed signaal”, zegt professor Peter Van Eenoo, “maar misschien zeg ik

Lees meer »