De koperen stad

Kortrijk is populair bij de jongvolwassene. Op één jaar tijd is het aantal twintigers dat in Kortrijk een woning kocht, met negen procent gestegen.

Centrumsteden als Antwerpen (31, 2%) en Gent (28, 8%) zijn niet in staat om in de buurt te blijven van de Kortrijkse groeicurve (van 32,7% in 2021 naar 41,7% in 2022).

Een logische evolutie. Kortrijk is op dit moment een van de meest betaalbare centrumsteden van Vlaanderen. Zeker in vergelijking met Gent, dat al decennia de hoofdstad van de weegschaal genoemd mag worden. Haast elke student die er ooit op kot heeft gezeten, heeft overwogen er na zijn opleiding te blijven wonen. Jongeren vergelijken Gent met Aalst, Brugge, Kortrijk of Leuven, en zien romantiek, bruisende activiteit, met kasseien geplaveide stadwegels en een oneindig lijkend aanbod aan restaurants en cafés.

Voor jonge West- Vlamingen is Kortrijk nu een volwaardige optie geworden

Alleen botst die droom snel met de harde, dure realiteit. Wie in centrum Gent wil kopen, heeft een groot budget nodig, iets wat de gemiddelde starter niet heeft.

Gent-effect

Zeker voor de jonge West-Vlaming is Kortrijk, waar de stadsvernieuwingsprojecten als paddenstoelen uit de Leie springen, een volwaardige optie geworden. Zelf studeerde ik in 2020 af in Gent. Van mijn vrienden was er slechts eentje die er bleef wonen. Enkele plattelandsjongens keerden terug naar de kerktoren of verhuisden naar Brussel. Een aanzienlijke groep koos evenwel voor Kortrijk, voor de meesten nochtans niet de stad waar ze opgroeiden.

De stad speelt gretig in op zijn populariteit. Tegen 2040 wil Kortrijk zo minstens 6.500 extra woongelegenheden vergunnen. De stad hoopt op een Gent-effect. Het maakt de sterk aangroeiende studentenpopulatie het hof door hen uitzicht te geven op een groot woningaanbod, de kans op een job in de regio en voldoende sociale en culturele evenementen.

De kans dat studenten in onze ‘koperen stad’ zullen blijven plakken, wordt met de dag groter.

The post De koperen stad is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

De appel valt niet ver van de boom: vader Dennis (BMX) en dochter Marie Van Landeghem (tumbling) uit Oostende mogen allebei naar een WK

Dennis Van Landeghem, voorzitter van Ostend BMX Club, neemt vanaf maandag 28 juli bij de masters deel aan de UCI BMX Racing World Championships. Zijn dochter Marie (WIK Oostende) trekt in tumbling in november naar de WAGC in Spanje.
The post De appel valt niet ver van de boom: vader Dennis (BMX) en dochter Marie Van Landeghem (tumbling) uit

Lees meer »

Dit weten we over het “monster van de Bohai-zee”, het vreemde half-vliegtuig, half-schip van China dat nu opduikt

Enkele foto’s hebben het bestaan van een vermoedelijk nieuw Chinees “geheim wapen” onthuld: een nieuw soort ekranoplan. Dat is een soort voertuig dat lijkt op een vliegtuig, maar net boven het wateroppervlak vliegt, en gebruik maakt van het zogenaamde “grondeffect”. Ekranoplans werden vooral ontwikkeld in de Sovjet-Unie voor militaire en logistieke doeleinden, maar er zijn maar heel weinig van deze

Lees meer »

“Ons levenswerk loslaten is niet eenvoudig”: Stichters Lieven en Rita nemen afscheid van nv Rommelaere

Lieven Rommelaere en Rita Vandierendonck hebben als stichters van de firma nv Rommelaere hun laatste werkdag achter de rug. Het koppel stond 44 jaar geleden aan de wieg van een bedrijf dat zou uitgroeien tot een ronkende naam in de sector.
The post “Ons levenswerk loslaten is niet eenvoudig”: Stichters Lieven en Rita nemen afscheid van nv Rommelaere appeared

Lees meer »

Leontine Ruiters sluit verzoening met Marco Borsato uit: “Maar als familie zijn we allemaal goed”

“Hij heeft zijn wereld heel klein gemaakt.” Leontine Ruiters (57) heeft in het programma ‘Het Waren Twee Fantastische Dagen’ verteld over haar ex-partner Marco Borsato (58). Leontine maakte onder meer duidelijk dat ze een verzoening met de Nederlandse zanger niet ziet zitten. Ook vertelde ze openhartig over de spirituele reis die doorgemaakt heeft na hun scheiding.

Lees meer »