Tim Couwet leeft al tien jaar met defibrillator na hartstilstand: “Leer luisteren naar je lichaam”

Je bent jong, je bent sportief en het leven lacht je toe. Totdat je hart het anders bepaalt: Tim Couwet (29) stortte 10 jaar geleden in elkaar en bleef levenloos liggen. Een spoedoperatie en het inplanten van een defibrillator brachten een oplossing. Vandaag geniet hij opnieuw volop van het leven maar blijft hij alert. “Jonge sporters: laat jullie testen!”

Een gedreven wielrenner, een gemotiveerde voetballer, een sportieveling en een levensgenieter. In 2013 lachte het leven Tim toe, een leven dat hij ten volle consumeerde. “Ik was een uitgaander, een feestbeest. Weekends, die waren er om een pint te gaan drinken en met de vrienden plezier te maken.” De man, ondertussen fiere papa van twee en lokaal ondernemer, had er geen idee van dat de dood om de hoek loerde.

Jaarlijks onderzoek

“Zat ik niet op mijn fiets, dan was ik aan het voetballen. Net omdat ik competitief aan het koersen was, kreeg ik jaarlijks een hartonderzoek. Daar werd keer op keer niks abnormaals gevonden en dus was er voor mij geen vuiltje aan de lucht. Maar toen kwamen de eerste signalen, de eerste waarschuwingen van mijn lichaam om me duidelijk te maken dat er iets niet in orde was. Na een potje voetballen kreeg ik een duizeling, maar ik dacht dat het normaal was. Op een dag was ik op een barbecue en werd er ook gevoetbald. Daar viel ik plots flauw maar ik was ervan overtuigd dat het gewoon de vermoeidheid was. Ik werd immers jaarlijks gecontroleerd dus ik was gezond, toch?”

“Ik leef anders, maar daarom niet minder goed”

De realiteit beet Tim in 2013 keihard in de kuiten, waarna het erg snel ging. “In 2013 zakte ik na het voetballen in elkaar. De medische diensten werden erbij geroepen en ik moest worden gereanimeerd. Nadien hoorde ik dat ze met tot wel acht keer een schok met een defibrillator hebben moeten geven. Wetende dat de richtlijn zes keer is, waarop artsen moeten ophouden? Ik kroop er letterlijk door het oog van de naald en keek de dood in de ogen. Het verdict in de periode nadien was genadeloos: ik had een probleem in de rechterkamer van mijn hart. Die had schijnbaar ‘extra geleiders’ waardoor die, met de juiste prikkels, in een soort van overdrive ging. Dat zorgde voor hartritmestoornissen en die konden fataal zijn. De oplossing was er dan ook eentje waar weinig twijfel over bestond. Er moest een defibrillator in mijn lichaam worden geplaatst, zodat het kleine toestel kon ingrijpen wanneer nodig.”

Levensreddend

Dat het toestelletje levensreddend was, zou al snel gaan blijken. “Na de operatie en het herstel probeerde ik opnieuw de draad van het leven op te nemen. Ik ging opnieuw voetballen en ik voelde me slecht. Het was duidelijk dat ik niet in orde was en ik verliet het veld. Even later kreeg ik een schok van de defibrillator. Het gebeurde later opnieuw, toen ik aan het voetballen was met mijn petekind. Ik voelde me onwel en besloot me even in de zetel te liggen en jawel, er volgde een schok. Erg onaangename momenten maar wel momenten die mijn leven hebben gered. Tijdens een opvolgcontrole adviseerde de specialist me opnieuw onder het mes te gaan. Ze hadden een paar van die extra stimulatoren in mijn hart weten te identificeren. Die werden operatief weggebrand en ondertussen heb ik geen schokken meer gekregen.”

Geen risico’s

Ondertussen leeft Tim een normaal leven, zij het dan wel met enkele aanpassingen. “Ik overdrijf niet meer in het sporten, ik vermijd alcohol en ik let erop dat mijn hartslag nooit over de 135 gaat. Maar de defibrillator heeft er wel voor gezorgd dat ik niet echt aan levenskwaliteit heb moeten inboeten. Ik leef anders, dat is waar maar niet minder goed. Wat er natuurlijk wel altijd zal zijn, is de bezorgdheid. Mijn beide kinderen zijn alle twee sportief en erg gedreven. Waar andere ouders misschien, bij het zien van hun vermoeide kinderen, zouden roepen dat ze nog een extra tandje moeten bijsteken? Daar ga ik eerder zeggen van ‘rust maar wat’. Is het zeker dat het een erfelijke aandoening is? Neen maar ik ga alvast het risico niet nemen. Ik wil meteen ook een gouden raad geven aan jonge sporters: laat jullie testen en luister naar jullie lichaam. Natuurlijk zijn die testen niet perfect maar het is wel een extra hulp in het opsporen van problemen.”

The post Tim Couwet leeft al tien jaar met defibrillator na hartstilstand: “Leer luisteren naar je lichaam” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Mieke (45) nam 25 jaar geleden samen met haar ondertussen overleden man Frederik Containers Vindevogel over: “Ons werk kwam altijd op de eerste plaats”

Mieke Goemaere (45) en Frederik Deschrijver namen 25 jaar geleden Containers Vindevogel over. In 2000 had oprichter Jacques Vindevogel (91) 28 containers en een vrachtwagen. Vandaag telt het bedrijf vier vestigingen, twaalf vrachtwagens en bijna duizend containers. Toch was er ook zware periode, want zes jaar geleden stierf Frederik na een ongeval en moest Mieke alleen verder. “Dat eerste jaar

Lees meer »

Dirk Beirens op het spoor van Victor Cremers, bouwheer van het pas heropende Le Chatelet: “Schoot liefdesrivaal neer op Marie-Joséplein”

Dirk Beirens van de Oostendse Gidsenkring Lange Nelle was al langer geïntrigeerd door de mysterieuze VC op het frame van de prachtige belle-époque spiegel in de hoekingang van het pas heropende Chateletje, de brasserie in een prachtig erfgoedpand aan Petit Paris. Hij dook in de archieven en stootte niet aleen op een architecturale parel, maar ook op eros en tantanos.<br

Lees meer »

3.500 jaar oude stad ontdekt in Peru

Archeologen hebben in Peru een 3.500 jaar oude stad ontdekt die waarschijnlijk functioneerde als handelscentrum. De stad verbond culturen aan de Pacifische kust met de Andes en het Amazonegebied.

Lees meer »

Voormalig stationsgebouw Avelgem krijgt horecabestemming, toeristisch infopunt en fietshub: “Een open huis voor inwoners én bezoekers”

Geen fluitje van de trein meer, wel het gerinkel van koffiekoppen en het klikken van koerspedalen. Het voormalige stationsgebouw van Avelgem krijgt een nieuw leven als horecazaak met ruimte voor toeristische info en knooppunt voor fietsers en pendelaars. Mamova bv kocht het karaktervolle gebouw en blaast het een frisse, lokale invulling in.
The post Voormalig stationsgebouw Avelgem krijgt horecabestemming,

Lees meer »

VRT viert 11 juli met muziek van eigen bodem tijdens ‘Vlaanderen Feest’ op de Grote Markt in Antwerpen met ook een optreden van de West-Vlaamse Camille

De VRT viert de Vlaamse feestdag met een feestelijke programmatie. Vrijdag 11 juli is bij VRT 1 en VRT MAX een avond vol Vlaamse muziek met Vlaanderen feest, gepresenteerd door Peter Van de Veire. Een heerlijke, muzikale traditie die al jaren de beste Nederlandstalige muziek viert met een indrukwekkende line-up van topartiesten van hier, met een fantastische liveband onder leiding

Lees meer »