Poperingse witloofteler Stefaan Gheeraert maakt deel uit van expo in Mechelen ‘RIJP, de kunst van het telen’: “Mooie manier om onze stiel in de kijker te plaatsen”

Vrijdag was er in het Maurus Moreelshuis in Mechelen de vernissage van de pop-uptentoonstelling ‘RIJP, de kunst van het telen’. Het vakmanschap van 12 telers werd door fotograaf Jimmy Kets in beeld gebracht. Een van de deelnemende telers is Stefaan Gheeraert, die in de Elverdingseweg in Poperinge zijn witloof -en aardbeibedrijf Frachibel uitbaat.

De vernissage van ‘RIJP, de kunst van het telen’ was op vrijdag 15 september. Op zondag 17 september, de Dag van de Landbouw, is het toegankelijk van 10 tot 18 uur voor het grote publiek. Het is een samenwerking met de de Belgische groente- en fruitcoöperatie BelOrta.

Van de 12 telers zijn er twee West-Vlaamse. Els Lambrecht uit Waregem teelt appels en de andere provinciegenoot is Stefaan Gheeraert (57). Stefaan is een rasechte Poperingenaar die langs de Elverdingseweg witloof teelt. “Fotograaf Jimmy Kets kwam hier langs voor een mooie fotoreportage en er werd ook een luisterverhaal aan gekoppeld. We zijn vereerd dat we hieraan mochten deelnemen. Het is een mooie manier om ons bedrijf en de land -en tuinbouwsector in het algemeen eens in de kijker te zetten. We proberen om er zondag bij te zijn. Het zal leuk zijn om de collega’s tegen het lijf te lopen, sommigen kennen we wel”, zegt Stefaan, die samen met zijn vrouw Chantal Lemahieu (56) en zoon Edouard (27) het bedrijf Frachibel uitbaat. Het gezin telt met Rachelle en Aimee ook nog twee dochters.

Aardbeien en witloof

“Frachibel is de afkorting van Fraises, Chicons, Belge. Zoals de naam doet vermoeden zijn we dus niet enkel actief in het witloof telen. We combineren dit met aardbeien. Dit is een goeie combinatie, want de oogstperiodes sluiten mooi op elkaar aan en het maakt onze job heel afwisselend. In 1996 startten we met volle grondaardbeien, in 2010 schakelden we over naar substraataardbeien.”

Bedrijf afgebrand

Het bedrijf kende in maart 2019 wel een dieptepunt. “Het volledige bedrijf brandde toen af. We beschouwen ons bedrijf een beetje als ons vierde kind, dit was dus een ferme tegenslag. Maar we bleven niet bij de pakken zitten en kropen weer recht. Door het feit dat er opvolging is, wilden we alles heropbouwen en in november 2020 ging het nieuwe bedrijf weer open. We beseften dat bepaalde negatieve ervaringen ook opportuniteiten kunnen vormen om bepaalde zaken te verbeteren.”

60 uur per week

Binnen het bedrijf hebben ze elk hun specifieke taken. “Ik doe een beetje vanalles, je mag wel zeggen dat ik bijna dagelijks bezig en dit zo’n 60 uur per week. Mijn vrouw houdt zich bezig met het administratieve luik en het plukken van de witloof. Onze zoon houdt zich dan voornamelijk met de productie bezig.”

Hydrocultuur

Het telen zit in de genen bij de familie Gheeraert. “Mijn ouders waren vroeger hoppeboeren en de eerste jaren zetten we dit ook nog even verder. Het is sinds 1984 dat we bezig zijn met grondwitloof. Volgend jaar zal dat dus veertig jaar zijn. Na vijf jaar schakelden we wel over op de hydrocultuur. Dat is een specifieke manier van telen op voedingswater. Witloof is een tweejarige plant die eerst op het veld gezaaid wordt en na een heel proces wordt dit dan ingetafeld in kweekbakken. Die bakken stapelen we waardoor het water van de ene bak in de andere bak kan insijpelen. De drukste maanden voor het witloof zijn vanaf nu tot eind januari. Onze witloofwortels halen we in Wallonië, Nederland en Frankrijk.”

Favoriet witloofgerecht

“Qua productie zitten we op 2.000 ton, we werken hiervoor samen met BelOrta. Ik vermoed dat 75 procent van ons witloof voor Belgische afnemers bestemd is, de rest gaat voornamelijk naar de buurlanden. Of ik zelf graag witloof eet? Ik moet toegeven dat ik dit niet zo lekker vond als tiener. Net als veel mensen heb ik het leren eten en mijn favoriete witloofgerecht is de klassieker witloof in ham met kaassaus en daarbij een frietje. Het water komt al in de mond”, lacht Stefaan, die nog niet aan stoppen denkt. “Ik wil zo lang mogelijk actief blijven. Dit is ons levenswerk.”

The post Poperingse witloofteler Stefaan Gheeraert maakt deel uit van expo in Mechelen ‘RIJP, de kunst van het telen’: “Mooie manier om onze stiel in de kijker te plaatsen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Gemeenten kunnen sociale voordelen voortaan automatisch toekennen: “Ik hoefde de beperking van mijn zoon voor één keer niet te bewijzen”

Steden en gemeenten kunnen voortaan automatisch premies uitbetalen aan gezinnen die daar recht op hebben. De gezinnen worden geselecteerd op basis van de databanken van het Groeipakket en hoeven zelf geen aanvraag meer in te dienen. Door een proefproject in haar gemeente kreeg Annelies Tanghe al automatisch een zorgtoelage voor haar zoon met een beperking.

Lees meer »

Arrestaties verricht en drugs ontdekt bij grote controle in Ieperse gevangenis: “We vonden ook een nieuwe synthetische drugs”

Bij een controle van de Ieperse gevangenis werden afgelopen woensdag verschillende soorten drugs ontdekt en drie arrestaties verricht. Er werden ook een aanzienlijk aantal elektronische middelen gevonden om controles te omzeilen.
The post Arrestaties verricht en drugs ontdekt bij grote controle in Ieperse gevangenis: “We vonden ook een nieuwe synthetische drugs” appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘La Cage Aux Folles’ mét o.a. Jérémie Vrielynck & Koen Crucke: “Deze rol is een cadeau én tegelijk een uitdaging die ik telkens voor 200% wil aangaan”

In deze sprankelende komedie volgen we het leven van Georges (Bert Cosemans) , de eigenaar van een flamboyante nachtclub in Knokke-Heist, en zijn partner Albin (Koen Crucke), de extravagante ster van de show. Wanneer op een dag hun zoon wil trouwen met de dochter van een uiterst conservatieve politicus, barst de farce los en gaan de poppen aan het dansen.<br

Lees meer »

“Nieuwe brandgangen en warmtecamera op toren”: militair domein Groot Schietveld in Brecht veiliger 4 jaar na verwoestende brand

4 jaar na de brand die in het Groot Schietveld in Brecht 570 hectare bos en heide in de as legde, is het militair domein beter bestand tegen branden. Dat zeggen Defensie, het Agentschap Natuur en Bos en Brandweer Zone Rand die sinds het verwoestende incident veel nauwer samenwerken. "We hebben extra brandgangen aangelegd en sinds kort gebruiken we ook

Lees meer »

Groene toegangspoort in Pradopark officieel geopend

De groene toegangspoort in het Pradopark is officieel geopend. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse lente-aperitief van de buurt. “Elke plek wordt op voorhand aangekondigd, en iedereen wordt uitgenodigd om mee te bouwen, mee te denken of gewoon eens te komen kijken.”
The post Groene toegangspoort in Pradopark officieel geopend appeared first on KW.be.

Lees meer »

CEO Itsme bevestigt dat er problemen zijn bij inloggen: “Geen algemene storing, maar beperkt tot overheidsapplicaties”

Gebruikers melden grote problemen om in te loggen bij de authenticatie-app Itsme. Wie probeert om zich aan te melden, krijgt een melding dat er iets mis ging. CEO Stephanie De Bruyne (Belgian Mobile ID – itsme) bevestigt aan HLN dat er problemen zijn, maar dat het niet om een algemene storing gaat. “Ze is beperkt tot de overheidsapplicaties”, reageert ze.

Lees meer »

“Tim Declercq als voorbeeld”: Cériel Desal lijkt klaar voor stap hogerop naar WorldTour

Cériel Desal (25) heeft een opmerkelijk wielervoorjaar achter de rug. De Roeselarenaar van Wagner Bazin WB reed zich tijdens meerdere voorjaarsklassiekers in beeld vanuit de vroege vlucht. “Ik zou volgend seizoen graag een stap hogerop zetten.”
The post “Tim Declercq als voorbeeld”: Cériel Desal lijkt klaar voor stap hogerop naar WorldTour appeared first on KW.be.

Lees meer »