Tête Pressée in Brugge sluit eind dit jaar zijn deuren

Eidn dit jaar sluit Tête Pressée, de combinatie van beenhouwerij met restaurant, een uniek concept van de Brugse chef-kok Pieter Lonneville, na vijftien jaren zijn deuren. Hij wil nog één seizoen, met de laatste oogst van lokale boeren, knallen.

In 2008 openden Pieter Lonneville en zijn partner Lien Tête Pressée op de hoek van de Koningin Astridlaan met de Titecastraat in Sint-Michiels. Het was pionierswerk, zowel conceptueel als op het bord. De unieke combinatie van winkel en restaurant sloeg snel aan kreeg een gouden palm van Leaders club.

Korte keten

Vooral de introductie van “korte keten“ waar de boer een gezicht kreeg, zette termen als lokaal, puur, eerlijk en terroir definitief op de Brugse gastronomische kaart. Als lid van de het eerste onderzoeksteam bij North Sea chefs, maar ook met de introductie van Holstein(rund), heeft Pieter Lonneville lokale topproducten nieuw leven ingeblazen. Zijn no-nonsense keuken ging terug naar de basis van het koken.

“Na 15 jaar is het tijd om dit intensieve en creatieve maar ook fragiele concept af te ronden. We hopen oprecht dat we voor onze sector een steentje hebben verlegd in de rivier, dat we toch een beetje het verschil hebben gemaakt. We zijn onmetelijk dankbaar voor de steun van onze fantastische klanten, die vaak ondertussen vrienden geworden zijn. Kom zeker nog eens langs in het restaurant of in de winkel! Dit eindejaar gaan we nog één keer knallen”, zegt Pieter Lonneville.

Fragiel concept

Vanwaar die beslissing? Pieter Lonneville: “Het is tijd voor iets nieuws. Ik ben nu 44 jaar oud en zie mij dit concept niet tot mijn zestigste doen. Het is goed geweest, ik wil niet hetgeen we opgebouwd hebben verbranden door koppigheid. Die combinatie van beenhouwerij met restaurant is erg fragiel. Ik werk met lokale boeren en koop zelf mijn vlees levend in. Ik maak zelf mijn patés. Dat heeft zijn beperkingen. Bovendien wordt de concurrentie alsmaar groter.”

“Verwacht mij dus volgend jaar niet in een nieuw restaurant. Ik wil wat tijd nemen voor mijn gezin en voor mezelf. Bovendien wil ik mij volledig toeleggen op mijn sprankelend alcoholvrij aperitief Buloo. Dat is de voorbije jaren slechts een nevenproject geweest. Ik stel vast dat alcoholvrije aperitieven steeds populairder worden. Toen wij Buloo twaalf jaar geleden ‘gebottled’ op de markt brachten, waren we pioniers”, aldus Pieter Lonneville.

The post Tête Pressée in Brugge sluit eind dit jaar zijn deuren is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

‘Negerinnentet’ of ‘melocake’? Hoe onschuldig gebakje alweer tot discussie leidt. “Het is dubbel: het kan zowel seksistisch als racistisch opgenomen worden”

Ophef in de gemeenteraad van Kortrijk maandag, toen Vlaams Belang-fractieleider Wouter Vermeersch zei dat hij ‘nog even aan het smullen was van een lekkere negerinnentet’. “Dat is toch maar een ludieke benaming?”, verdedigde hij zich achteraf. Klopt dat? En vanwaar komt dat woord eigenlijk? Enkele experts verklaren: “Enkel in het Vlaams gaat dit over ‘borsten’. Vermoedelijk een foutje in de

Lees meer »

Brugge geeft fietsers meer vrijheid: uitbreiding van vrij rechtsaf door rood

Na het succesvolle proefproject op het kruispunt Scheepsdalelaan – Houtkaai/Kolenkaai, zet Brugge een nieuwe stap richting fietsvriendelijke mobiliteit. Het stadsbestuur breidt de maatregel ‘vrij rechtsaf door rood’ voor fietsers uit naar 15 bijkomende locaties. “Met de goedkeuring van het afwegingskader hebben we nu een objectieve basis om nieuwe locaties te beoordelen. Er werden bij een …
The post Brugge

Lees meer »

Driekwart attesten van specialisten elektronisch verstuurd

Tegen het einde van dit jaar zal driekwart van de attesten die door medische specialisten worden afgeleverd aan patiënten, elektronisch verstuurd zijn. Dat blijkt uit cijfers van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (Helan). Bij het begin van dit jaar ging het nog slechts om 40 procent.

Lees meer »

Nog geen duidelijkheid over verdere invulling site Damman-Croes: “School komt er maar wat met de rest?”

De gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor de stopzetting van de samenwerkingsovereenkomst met CAAAP over de herontwikkeling van de site Damman-Croes. De projectontwikkelaar stapte eruit en betaalt een schadevergoeding.
The post Nog geen duidelijkheid over verdere invulling site Damman-Croes: “School komt er maar wat met de rest?” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Conservatorium zamelt tijdens Warmste Kerst recordbedrag van 8.400 euro in voor Het Ventiel

Conservatorium Kortrijk bouwde de afgelopen jaren een mooie traditie uit met De Warmste Kerst. Het concept is simpel: een opvoering van een klassieker en miniconcerten door de leerlingen, met in de rand een gezellige kerstmarkt. De verschillende activiteiten brachten samen 8.400 euro op. Een record! Die som gaat integraal naar het goede doel. Dit jaar is dat Het Ventiel.

Lees meer »

“Ruziemakers hebben we hier nooit gehad”: Marnix en Jannick nemen afscheid van volkscafé ’t Hoekske in Zwevegem

Na net geen 25 jaar achter de tapkast te hebben gestaan, nemen Marnix Saelens en Jannick Vanhaverbeke afscheid van café ’t Hoekske in de Deerlijkstraat in Zwevegem. Ze houden enkel goede herinneringen over aan het cafégebeuren. Petra Derycke en haar zoon Ibe Malfait volgen hen op. Intussen openden ze opnieuw de deuren.
The post “Ruziemakers hebben we hier nooit

Lees meer »

Volksfiguur André (93) is helemaal klaar voor kerst: “Na het overlijden van m’n vrouw maakte ik van deze scootmobiel mijn hobby”

De meest knuffelbare scootmobiel van het land rijdt elke dag over de markt van Poperinge. Voor de feestdagen hing André Devos (93) hem vol met kerstversiering en wenskaarten. Een bron van levensvreugde na het overlijden van z’n vrouw.
The post Volksfiguur André (93) is helemaal klaar voor kerst: “Na het overlijden van m’n vrouw maakte ik van deze scootmobiel

Lees meer »