Neven Tuur en Stijn Herreman starten gloednieuwe zalmrokerij ‘Kojin’: “Jaar bezig met voorbereiding”

Maandag jongstleden rookten de neven Tuur en Stijn hun eerste Noorse zalm in hun gloednieuw zalmrokerij ‘Kojin Salmon Smokers’ in de Groenstraat. “We zijn met dat project begonnen uit een soort gedeelde passie voor de gastronomie, die we allebei van thuis uit met de paplepel binnenkregen, maar ook via onze opleidingen kok en marketing ”, zeggen ze.

Tuur Herreman (20) is de zoon van Herbert Herreman die tennisclub Isis en nog een aantal horecazaken aan de kust beheert. “Ik volgde de koksopleiding aan de hotelschool ‘Ter Groene Poorte’ in Brugge en ben als het ware in de horeca opgegroeid. Toen ik amper 12 jaar was hielp ik al afwassen in een restaurant. Maar toen de horeca het in de coronaperiode zo moeilijk kreeg, leek dat een richting te zijn die ik liever niet wilde inslaan.”

Stijn (22) is de zoon van Wouter Herreman, broer van Herbert, die als zelfstandige in de bouwsector actief is. “Ik studeerde marketing”, zegt hij. “Tijdens mijn studies was ik ook al actief in de voedingsindustrie. En het kriebelde om verdere stappen te zetten in die richting. En dat is nu ook gebeurd met ons nieuw bedrijf ‘Kojin’.”

Wilde zomers

Tuur en Stijn zijn niet zomaar begonnen aan een avontuur. “We zijn neven en hebben een sterke familieband”, zeggen ze. “Al sinds onze kindertijd gaan we al op avontuur en zijn ‘onmisbare’ vrienden. Wilde zomers en plezante gezinsreizen zij steengoede herinneringen. En we hebben heel veel waardering voor elkaar. We starten dat project dus niet zomaar! We waren iets meer dan een jaar met de voorbereiding bezig en volgden ook een opleiding zalmroken: in Deventer in Nederland en bij de Smokin’ Brothers in Kingham in Engeland, één van de beste zalmrokerijen ter wereld.”

Kozijns

“Experten uit de voedingsindustrie en horeca lieten zich lovend uit over dat bedrijf met uitspraken als: ‘Zonder twijfel de lekkerste gerookte zalm’ en ‘Smokin’ Brothers liet mij weer genieten van gerookte zalm’. We krijgen ook advies van topkok Wout Bru.”

De naam van de zaak ‘Kojin’ komt uit het Japans. “Dat betekent rook en vuur. Maar het verwijst ook een beetje naar onze familieband. We zijn neven, kozijns zeggen we bij ons. En kozijns lijkt als twee druppels water op ‘kojins’. We investeerden hier in de Groenstraat om en bij de 700.000 euro. De bestaande loods werd helemaal verbouwd en vernieuwd. De verschillende rook-, koel en andere cellen moeten uiteraard aan de hoogste hygiënische eisen voldoen. En de controles op een dergelijk voedingsbedrijf zijn terecht streng.”

Beste kwaliteit

‘Kojins’ Tuur en Stijn hebben de best mogelijke infrastructuur in hun zalmrokerij. “We willen uiteraard ook alleen topzalm roken, exclusieve gerookte zalm. Die verse zalm kopen we bij Mowi in Noorwegen, één van de grootste producenten van Atlantische zalm. Zalmen die gemiddeld 1,7 tot 2,1 kg wegen en een mooie vetstructuur hebben, wat een kenmerk is van een kwaliteitszalm. Amper 32 uur nadat ze in Noorwegen geslacht worden, zijn ze bij ons en kan het verwerkingsproces starten. De cyclus duurt één week. Eerst wordt de vis gepekeld, dan volgt één nacht rust en vervolgens wordt hij gekuist en klaargemaakt om het rookproces te starten. Na het roken koelen we de zalm af voor een rijpingsproces van 3 à 4 dagen. Tenslotte ontvellen we handmatig of machinaal de gerookte zalm en versnijden en verpakken we hem.”

Ansjovis

De neven houden het niet alleen bij gerookte zalm. “We roken ook rivierpaling, we verkopen exclusief in België de beste ansjovis en we bereiden ook nog garnaal- en kaaskroketten. We leveren aan de horeca en groothandel maar ook de particulieren zullen vanaf 1 november één van onze producten kunnen kopen op zaterdagvoormiddag van 8 tot 12 uur. Bellen kan op 051 40 04 00. (IB)

The post Neven Tuur en Stijn Herreman starten gloednieuwe zalmrokerij ‘Kojin’: “Jaar bezig met voorbereiding” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Zelfgemaakte pizza’s leveren 3300 euro op voor de Warmste Week: “Snel uitverkocht en veel leuke reacties”

Paulien (12) overtuigde haar zus Babet en broer Flor om samen met hun neefje Gust en nichtje Mit een actie te doen voor de Warmste Week. “Op de Schamhoeve in Horendonk hebben we zondag zelfgemaakte pizza’s verkocht. Die vielen erg in de smaak, want ze bleken sneller uitverkocht dan verwacht”, vertelt Paulien. Zij kunnen circa 3300 euro overmaken aan de

Lees meer »

Wandelaars begeleiden Vredeslicht op weg naar Wervik

In het Dorpspunt van Zandvoorde verzamelden heel wat wandelaars in afwachting van de aankomst van het Vredeslicht, dat vanuit Ieper aan zijn jaarlijkse tocht begon. Na het aansteken van de vlam, die zal blijven branden in de kerk van Zonnebeke, vertrok een groep van een vijftigtal wandelaars richting Wervik om het licht daar verder door …
The post Wandelaars

Lees meer »

Nieuwbouwproject Maricolen zit op schema: “Nieuwe school klaar tegen september 2027”

Nadat begin mei de omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe school voor Maricolen Maldegem werd toegekend, gingen begin september de werken van start. Op 15 oktober volgde dan een officiële eerstesteenlegging. “Tegen het begin van het schooljaar in 2027 moet de nieuwe school klaar zijn.
The post Nieuwbouwproject Maricolen zit op schema: “Nieuwe school klaar tegen september

Lees meer »

WANDELTIP In het spoor van de geuzen: naar de Zwartemolenhoek en de Walletjes

Nieuwkerke, een van de acht dorpen die samen Heuvelland vormen, was in de 16de eeuw een waar broeinest van de bosgeuzen, die ten strijde trokken tegen de Spaanse overheerser en de katholieke kerk. Van hieruit maken we een mooie winterwandeling naar de Zwartemolenhoek, ook een plaats die nog levendig herinnert aan de woelige tijden van de geuzen. Langs de Walletjes

Lees meer »

Menen heeft meerjarenplan af: 95 miljoen euro aan investeringen, opvallende aanpassing gemeentebelasting én 367 voorstellen van inwoners

Ook het stadsbestuur van Menen heeft zijn huiswerk af. Woensdagavond stelde het zijn meerjarenplan voor. Daarin is ruimte voor 95,1 miljoen aan investeringen, grotendeels aan industrieterreinen. Ook opvallend is de verhoging van de gemeentebelasting, behalve voor alleenstaanden. “Tien topprioriteiten van burgers zitten in dit plan.”

Lees meer »

“Ik denk dat hij dit wel nog even zal blijven doen”: hoe niet alleen de massa, maar ook razend populaire Wout van Aert zélf genoot van crossdebuut

Een week na de Mathieu-mania in Namen was er zaterdag in Antwerpen de Wout-gekte. Voor 14.000 toeschouwers dook Wout van Aert (31) voor het eerst deze winter het veld in. En of het genieten was. Voor het publiek, maar evenzeer voor Van Aert zelf. Dat zag ook zijn omgeving. Wij doken in het spoor van een razend populaire renner: “De

Lees meer »

Goud voor Johan en Rita

Johan Cool (75) en Rita Lindeboom (72) vierden hun gouden huwelijksjubileum. Het koppel trad op 18 juli 1975 in het huwelijk en kijkt vandaag terug op vijftig jaar samen. Johan was jarenlang actief in het onderwijs. Hij startte zijn loopbaan als onderwijzer in de gemeentelijke basisschool van Lichtervelde en werd later directeur in de vrije …
The post Goud

Lees meer »

Reporter New York Times spant rechtszaak aan tegen Google, xAI en OpenAI wegens oneigenlijk gebruik van zijn boeken

Een onderzoeksjournalist die vooral bekendstaat om het blootleggen van fraude bij de bloedtest-start-up Theranos uit Silicon Valley, heeft maandag Elon Musks xAI, Anthropic, Google, OpenAI, Meta Platforms en Perplexity aangeklaagd wegens het zonder toestemming gebruiken van auteursrechtelijk beschermde boeken om hun systemen voor artificiële intelligentie te trainen.

Lees meer »

Ward Lemmelijn (28) over het jaar waarin hij BV werd: “Mijn ouders doen nu de boodschappen”

Hij maakte eerder al indruk als wereldkampioen indoorroeien, maar sinds 2025 mag Ward Lemmelijn (28) zich zonder aarzelen BV noemen. Dankzij immens populaire tv-programma’s Dancing with the Stars, De slimste mens ter wereld en The masked singer is er haast geen Vlaming meer die de man uit Tienen niet kent. Hoe hij zelf dat wonderlijke jaar beleefde? “Durven springen is

Lees meer »