Neven Tuur en Stijn Herreman starten gloednieuwe zalmrokerij ‘Kojin’: “Jaar bezig met voorbereiding”

Maandag jongstleden rookten de neven Tuur en Stijn hun eerste Noorse zalm in hun gloednieuw zalmrokerij ‘Kojin Salmon Smokers’ in de Groenstraat. “We zijn met dat project begonnen uit een soort gedeelde passie voor de gastronomie, die we allebei van thuis uit met de paplepel binnenkregen, maar ook via onze opleidingen kok en marketing ”, zeggen ze.

Tuur Herreman (20) is de zoon van Herbert Herreman die tennisclub Isis en nog een aantal horecazaken aan de kust beheert. “Ik volgde de koksopleiding aan de hotelschool ‘Ter Groene Poorte’ in Brugge en ben als het ware in de horeca opgegroeid. Toen ik amper 12 jaar was hielp ik al afwassen in een restaurant. Maar toen de horeca het in de coronaperiode zo moeilijk kreeg, leek dat een richting te zijn die ik liever niet wilde inslaan.”

Stijn (22) is de zoon van Wouter Herreman, broer van Herbert, die als zelfstandige in de bouwsector actief is. “Ik studeerde marketing”, zegt hij. “Tijdens mijn studies was ik ook al actief in de voedingsindustrie. En het kriebelde om verdere stappen te zetten in die richting. En dat is nu ook gebeurd met ons nieuw bedrijf ‘Kojin’.”

Wilde zomers

Tuur en Stijn zijn niet zomaar begonnen aan een avontuur. “We zijn neven en hebben een sterke familieband”, zeggen ze. “Al sinds onze kindertijd gaan we al op avontuur en zijn ‘onmisbare’ vrienden. Wilde zomers en plezante gezinsreizen zij steengoede herinneringen. En we hebben heel veel waardering voor elkaar. We starten dat project dus niet zomaar! We waren iets meer dan een jaar met de voorbereiding bezig en volgden ook een opleiding zalmroken: in Deventer in Nederland en bij de Smokin’ Brothers in Kingham in Engeland, één van de beste zalmrokerijen ter wereld.”

Kozijns

“Experten uit de voedingsindustrie en horeca lieten zich lovend uit over dat bedrijf met uitspraken als: ‘Zonder twijfel de lekkerste gerookte zalm’ en ‘Smokin’ Brothers liet mij weer genieten van gerookte zalm’. We krijgen ook advies van topkok Wout Bru.”

De naam van de zaak ‘Kojin’ komt uit het Japans. “Dat betekent rook en vuur. Maar het verwijst ook een beetje naar onze familieband. We zijn neven, kozijns zeggen we bij ons. En kozijns lijkt als twee druppels water op ‘kojins’. We investeerden hier in de Groenstraat om en bij de 700.000 euro. De bestaande loods werd helemaal verbouwd en vernieuwd. De verschillende rook-, koel en andere cellen moeten uiteraard aan de hoogste hygiënische eisen voldoen. En de controles op een dergelijk voedingsbedrijf zijn terecht streng.”

Beste kwaliteit

‘Kojins’ Tuur en Stijn hebben de best mogelijke infrastructuur in hun zalmrokerij. “We willen uiteraard ook alleen topzalm roken, exclusieve gerookte zalm. Die verse zalm kopen we bij Mowi in Noorwegen, één van de grootste producenten van Atlantische zalm. Zalmen die gemiddeld 1,7 tot 2,1 kg wegen en een mooie vetstructuur hebben, wat een kenmerk is van een kwaliteitszalm. Amper 32 uur nadat ze in Noorwegen geslacht worden, zijn ze bij ons en kan het verwerkingsproces starten. De cyclus duurt één week. Eerst wordt de vis gepekeld, dan volgt één nacht rust en vervolgens wordt hij gekuist en klaargemaakt om het rookproces te starten. Na het roken koelen we de zalm af voor een rijpingsproces van 3 à 4 dagen. Tenslotte ontvellen we handmatig of machinaal de gerookte zalm en versnijden en verpakken we hem.”

Ansjovis

De neven houden het niet alleen bij gerookte zalm. “We roken ook rivierpaling, we verkopen exclusief in België de beste ansjovis en we bereiden ook nog garnaal- en kaaskroketten. We leveren aan de horeca en groothandel maar ook de particulieren zullen vanaf 1 november één van onze producten kunnen kopen op zaterdagvoormiddag van 8 tot 12 uur. Bellen kan op 051 40 04 00. (IB)

The post Neven Tuur en Stijn Herreman starten gloednieuwe zalmrokerij ‘Kojin’: “Jaar bezig met voorbereiding” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

ECB verlaagt opnieuw rente, en dat is niet alleen maar slecht nieuws voor jouw geld

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar belangrijkste rentetarief opnieuw — nu al voor de achtste keer dit jaar — met 25 basispunten verlaagd, naar 2 procent. Dat is het laagste peil in tweeënhalf jaar. Wat betekent dat voor je spaarboekje?, lening ?en beleggingen? Vincent Juvyns, beleggingsexpert bij ING, legt uit dat zo’n verlaging niet alleen maar slecht nieuws is.

Lees meer »

Benzine tanken wordt dinsdag goedkoper

Benzine tanken wordt dinsdag goedkoper. Wie de auto volgooit met benzine 95 (E10), betaalt dan nog maximaal 1,606 euro per liter, zo heeft de federale overheidsdienst Economie maandag aangekondigd. Het gaat om een daling met 2 cent per liter.

Lees meer »

“Sean ‘Diddy’ Combs betaalde mij 100.000 dollar om mishandelingsvideo geheim te houden”, zegt bewakingsagent

In het strafproces tegen Sean ‘Diddy’ Combs heeft een bewakingsagent van een hotel verklaard dat de rapper hem 100.000 dollar betaalde om een schokkende video van een mishandeling uit 2016 geheim te houden. De beveiligingscamera’s in het Intercontinental Hotel in Los Angeles legden vast hoe Combs zijn ex-vriendin Cassie Ventura schopte en meesleepte.

Lees meer »

Italië houdt referendum om voorwaarden voor burgerschap te versoepelen, premier Meloni roept op om niet te stemmen

Vandaag en morgen kunnen Italianen hun stem uitbrengen over een referendum om de voorwaarden voor het Italiaanse burgerschap te versoepelen. Momenteel moeten mensen die van buiten de Europese Unie naar Italië trekken en geen familiale band hebben met het land 10 jaar wachten voor ze de Italiaanse nationaliteit kunnen aanvragen: als het referendum erdoor komt, zou dat dalen naar 5

Lees meer »

Tramhuisje in De Haan gerestaureerd en ingewijd door minister Weyts: “Uniek stukje erfgoed en uithangbord”

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts (N-VA) en burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA) hebben zaterdag het gerestaureerde tramhuisje in De Haan ingewijd. Het gebouw was al even dringend aan vernieuwing toe. De dakkapellen, het houtwerk en de afwatering waren ernstig versleten en aangetast door zwammen. Het stukje erfgoed blijft dienst doen als toeristisch infokantoor.

Lees meer »

‘Dag van het kringlooptuinieren’ op zaterdag 14 juni: “Thuiscomposteren is voordelig”

Op zaterdag 14 juni organiseren de Pittemse kringloopkrachten naar jaarlijkse gewoonte een ‘Dag van het kringlooptuinieren’ op het demoveld in het recyclagepark. Met de gescheiden ophaling van GFT vanaf 2026 en de hiermee gepaard gaande kosten wordt thuiscomposteren meer dan ooit belangrijk.
The post ‘Dag van het kringlooptuinieren’ op zaterdag 14 juni: “Thuiscomposteren is voordelig” appeared first on KW.be.

Lees meer »