Brugse archeologe Bieke Hillewaert bezwijkt aan slepende ziekte

De Brugse archeologe Bieke Hillewaert is op 63-jarige leeftijd overleden. Ze bezweek op woensdag 6 september aan een slepende ziekte. Dat nieuws bereikte ons nu pas. Bij Raakvlak reageren ze bedroefd op de dood van hun gewezen collega.

“Bieke Hillewaert was een geliefde en gewaardeerde collega bij Musea Brugge en meer bepaald Raakvlak. Ze zette archeologie in Brugge en ver daar buiten op de kaart. Ze begon bij de Stedelijke Archeologische Dienst en bouwde die uit tot de Intergemeentelijke Dienst Raakvlak.”

Pionier

Met die woorden schetst Jari Mikkelsen, diensthoofd van Raakvlak, zijn voormalige collega. Tijdens haar carrière was Bieke Hillewaert een pionier in het systematisch archeologisch onderzoek in de oostelijke kustpolders, deed ze onderzoek naar het verdwenen havenstadje Monnikenrede en leidde ze tal van grote projecten op Brugs grondgebied (Refuge, Kosterijstraat, Pandreitje, Prinsenhof…) waar ze het publieksaspect nooit uit het oog verloor.

“Zo ging ze rond in scholen met de Vuilniszak, staat er dankzij haar een speelplein in de vorm van een Karolingisch huis in de wijk achter de Refuge, en een reconstructie van een Merovingisch huis aan het WZC Hallenhuis”, vervolgt Jari Mikkelsen. “Ze stond het publiek te woord op de rand van de opgravingsleuf, richtte een puzzelclub op om het opgravingsmateriaal te verwerken en opende menig archeologische site op Open Monumentendag op een publieksvriendelijke en hedendaagse manier. Ook in het archeologisch museum zag je duidelijk haar hand en visie terug.”

Onderzoeker

Daarnaast was Bieke Hillewaert een gedreven onderzoeker, ze werkte mee aan tal van publicaties waaronder dé groene bijbel ‘Op het Raakvlak van twee landschappen’ dat het archeologisch onderzoek van de afgelopen 25 jaar samenvat en door menig onderzoeker vastgenomen wordt.

“Ze was voor Raakvlak een gewaardeerd medewerker aan tentoonstellingen en een vat vol wijsheid voor haar collega’s bij het stadsarchief, musea en monumentenzorg. Als aardewerkspecialiste was ze alom gekend en geprezen in de academische wereld. Bijna 30 jaar heeft Bieke haar stempel gedrukt op archeologie in Brugge”, aldus Jari Mikkelsen.

Universiteit Gent

In 2018 verliet Bieke Hillewaert Raakvlak en keerde ze terug naar haar roots: ze werd onderwijsbegeleider van de vakgroep historische archeologie aan de Universiteit Gent, waar ze doctoraat studenten begeleidde en een nieuwe lichting archeologen klaar stoomde met alle kennis en passie die in haar zat.

“Op 6 September heeft Bieke haar reis beëindigd. De reis was onmogelijk geweest zonder haar eindeloze kracht, doorzettingsvermogen, en ook een gezonde dosis koppigheid. Bovenal werd haar reis gekenmerkt door het begeleiden, ondersteunen, en samenbrengen van ons, haar reisgezellen.”

Leeuw

“Bieke is een leeuw, een bij, de lijm, een rosse furie, een klein maar groot besje, een archeologe, een wetenschapper, een potjes-expert, een kunstenaar, een puzzelaar, een zanger, een stijlicoon, mama, zus, partner, vriendin, inspiratiebron, en nog zoveel meer. Ze zal heel erg gemist worden, maar heeft een plek in ieders hart veroverd”, aldus haar voormalige collega’s. Bieke Hillewaert laat een partner en zonen na.

The post Brugse archeologe Bieke Hillewaert bezwijkt aan slepende ziekte is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Gelovigen in Mechelen komen bidden voor een nieuwe paus: “Ik wil dat de kerk weer conservatiever wordt”

In de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen heeft een eucharistieviering plaatsgevonden waarin gelovigen bidden voor een nieuwe paus. Die viering viel niet toevallig samen met de start van het conclaaf, waarin kardinalen een nieuwe paus verkiezen. De gelovigen hebben verschillende ideeën over de volgende paus: "Voor mij moet hij even charismatisch zijn als de vorige", vertelt Pascalle uit Muizen.

Lees meer »

Bouwsector waarschuwt voor gevolgen van beperking arbeidsmigratie

De bouwsector waarschuwt dat het niet kan functioneren zonder buitenlandse arbeidskrachten. Dit stelt sectorfederatie Embuild Vlaanderen in reactie op de plannen van Vlaams minister van Werk Zuhal Demir om het aantal knelpuntberoepen waarmee vlotte arbeidsmigratie van buiten de EU mogelijk is, terug te draaien.

Lees meer »

Priester Rik Devillé over de nieuwe paus Leo XIV: “Het is een slag in het gezicht, hij heeft jarenlang priester beschermd die kinderen misbruikte”

Niet iedereen is even enthousiast met de nieuwe paus. Priester op rust Rik Devillé, die slachtoffers van misbruik in de kerk verdedigt, vindt zijn benoeming een slag in het gezicht. Prevost heeft volgens Devillé jarenlang een priester beschermd die kinderen misbruikte. “Het is een ramp. Hij was één van de zes die ze niet mochten kiezen.”

Lees meer »

Dit zijn de 10 grootste kandidaat-pausen. “Afgelopen zondag deed één kanshebber plots de mis in het Italiaans. Toeval?”

“Wie de Sixtijnse Kapel als gedoodverfde paus betreedt, stapt er als gewone kardinaal weer buiten”, zo klinkt het in Rome. Toch zijn er volgens Vaticaankenner Tom Zwaenepoel, verbonden aan de UGent en de Abdijschool van Zevenkerken, bij de start van het conclaaf woensdag tien kardinalen die kans maken op het hoogste ambt in de Kerk. Van een karaoke-kardinaal, de Leuvense

Lees meer »

Parkeertoren Imec in Leuven na 7 jaar al versleten

Het parkeergebouw van Imec en de KU Leuven in de Kapeldreef is sinds deze week grotendeels afgesloten vanwege stabiliteitsproblemen. Het gebouw werd in 2018 geopend. Nu moest 1 van de hellingen om eruit te rijden, gesloten worden. De helling aan de achterzijde van het gebouw wordt zelfs ondersteund met stellingen.

Lees meer »

Zo is de kans kleiner dat een ei breekt als je het laat vallen

Een Nobelprijs zullen ze er niet mee winnen. Maar wetenschappers in de VS zijn tot een opvallende conclusie gekomen. Als je een ei laat vallen en het valt op zijn kant, het langste deel dus, is de kans kleiner dat het barst dan wanneer het op de kop valt. Onderzoekers hebben het getest met 200 eieren.

Lees meer »

Alleen de Vampier van Muizen zit nog langer in de cel dan Freddy Horion: “Hij keek mijn moeder aan en zei: als ik vrijkom, doe ik het opnieuw”

Freddy Horion (77) heeft een aanvraag tot euthanasie ingediend wegens ondraaglijk psychisch lijden. De man zit al meer dan 45 jaar in de gevangenis en is daarmee de op één na langst opgesloten gedetineerde in België. Enkel Staf Van Eyken (74), berucht als ‘de Vampier van Muizen’, zit nog langer vast. Hij werd begin jaren 70 veroordeeld voor de moord

Lees meer »

Kwart minder winst voor BMW

Na de slechte cijfers van Tesla vorige week blijkt nu ook dat BMW fors minder winst heeft geboekt in het eerste kwartaal. Een kwart minder zelfs vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Lees meer »

Engelse finale zo goed als zeker: United zet scheve situatie recht tegen Bilbao, Tottenham op dubbele voorsprong in Noorwegen

Op dit moment zijn de terugwedstrijden van de halve finales in de Europa League aan de gang. Athletic Bilbao moet op Old Trafford een 3-0-nederlaag zien goed te maken tegen Manchester United, terwijl Tottenham in Noorwegen een 1-3-voorsprong verdedigt tegen Bodø/Glimt. Krijgen we nog verrassende wendingen? Volg het hier in onze MULTILIVE!

Lees meer »

Zes gratis concerten tijdens de Parkies in Roeselare komende zomer

Parkies, het grootste kleinste festival van Vlaanderen, strijkt deze zomer opnieuw neer in Roeselare. Van 17 juli tot 21 augustus 2025 wordt het Sint-Sebastiaanspark dé plek waar muziek, gezelligheid en zomerse vibes samenkomen.
The post Zes gratis concerten tijdens de Parkies in Roeselare komende zomer appeared first on KW.be.

Lees meer »