Dinsdag 23 december vanaf 21 uur kijkt Kortrijk gespannen toe. In de grote finale van Mijn Restaurant op VTM strijdt het Kortrijkse duo Charlotte Gheysens (26) en Aristide Plaitin om de overwinning. De finale is live te volgen op de kerstmarkt, waar een groot scherm wordt geplaatst aan het reuzenrad. Winst of niet: Charlotte liet al verstaan dat er sowieso een Lucien 2.0 komt.
Wat maakt hun succes zo groot? En welke raad krijgen ze van gevestigde waarden uit de Kortrijkse horeca? Matthieu Beudaert en Sofie Delbeke van sterrenzaak Table d’Amis en Pizzeria Sofia volgen het parcours met bewondering. “Charlotte en Aristide moeten vooral zichzelf blijven. Dat is hun grootste sterkte”, zegt Sofie. “Charlotte is ontwapenend rechtuit, zonder filter. Zij brengt leven en animo, Aristide bewaart de rust. Dat evenwicht maakt hen als koppel ongelooflijk sterk.”
Ook over de keuken is Matthieu vol lof. “Aristide moet vooral blijven koken zoals hij nu doet”, klinkt het. “À la minute, geen mise-en-place keuken. Dat is essentieel. Klassieke keuken goed gebracht: daar is in Kortrijk absoluut een publiek voor.” De steun van souschef Andres Nachtergaele, eveneens een rustige kracht, wordt daarbij als grote meerwaarde gezien.
“Klassieke keuken goed gebracht: daar is in Kortrijk absoluut een publiek voor”
Matthieu Beudaert
Toch waarschuwen de Kortrijkse chefs ook voor valkuilen. “Start niet te groot”, benadrukt Sofie. “De maanden op televisie zijn geen realiteit. Als de hype wegebt, blijf je over met een veel te grote zaal. Zorg dat het haalbaar blijft.” Ook de bediening krijgt een duidelijke boodschap mee. “Zeventig procent van het succes hangt af van de zaal. Mensen komen voor de totaalbeleving, niet alleen voor wat er op het bord ligt.”
“De maanden op televisie zijn geen realiteit. Als de hype wegebt, blijf je over met een veel te grote zaal”
Sofie Delbeke
En dan is er nog een knipoog. “Gebruik geen truffelolie”, glimlacht Matthieu, verwijzend naar eerdere kritiek van Peter Goossens. “Truffel is een prachtig product, maar die olie is vaak puur chemie.”
The post Wint Kortrijk opnieuw Mijn Restaurant? Table d’Amis en Pizzeria Sofia geven hun gouden tips voor Lucien 2.0 is provided by KW.be.
