In woonzorgcentrum Ter Beke in Geluwe is André Teelen (87) overleden. Na twintig jaar de scepter te hebben gezwaaid in restaurant-feestzaal Au Moulin Bardin in Komen-ten-Brielen, nam hij in 2000 afscheid van zijn levenswerk. Ook voor veel Wervikanen was Le Moulin Bardin vlak over de taalgrens een begrip, want jarenlang vonden er communie- en huwelijksfeesten plaats.
Hij werd geboren in het verre Maaseik op 2 februari 1938. Het verhaal van André Teelen was er een van een jongensdroom die werkelijkheid is geworden. “Als kind had ik altijd al de neiging om in de potten te kijken en later deed ik niets liever dan koken”, aldus André destijds in KW.
Begin de jaren vijftig vestigden de ouders van André Teelen zich in Oost-Vleteren. Vader was slager en dierenhandelaar. André werkte vier jaar lang in Veurne als slagersgast. Na zijn legerdienst was hij zeven jaar slachter in het Franse Tourcoing. Daarna werd hij meestergast bij slachterij Wallays in Wijtschate. In 1975 startte André Teelen dan een eigen café-restaurant Au Bon Accueil op de plaats in Komen-Ten-Brielen.
“Mijn bereiding van côte à l’os was gekend tot diep in Frankrijk”, vertelde André destijds met trots. Hij volgde ook acht jaar restauratie aan het vormingsinstituut in Ieper. In 1978 kocht hij op aandringen van zijn vrienden en van zijn echtgenote een leegstaande bakkerij in de Grote Straat aan. Het pand werd een jaar later verbouwd tot een tempel voor de gastronomie. Le Moulin Bardin was geboren en voor Andre ging een levensdroom in vervulling.
“Ik heb altijd de raad van vader gevolgd”, benadrukte André toen in KW. “Eerst de nodige ervaring opdoen in de vleesindustrie vooraleer je zelf achter het fornuis van een restaurant staat. Men kwam hier graag voor de vis- en vleesspecialiteiten. Ik was bijzonder goed in het bereiden van de sausen. Er werd altijd gewerkt met verse producten.”
“Gastvrijheid stond hoog in het vaandel. Toen men hier in Komen-Ten-Brielen, een gehucht van amper duizend zielen, hoorde dat ik van plan was om een restaurant-feestzaal te bouwen werd ik door sommigen voor gek verklaard. Eerst twijfelde ik nog maar uiteindelijk zette ik de stap en dat heeft me nog geen seconde gespeten.”
Le Moulin Bardin werd een begrip in de culinaire wereld. Voor André Teelen en zijn echtgenote werd het keihard werken. “Mijn zoon Dirk stond naast me aan het fornuis. Sedert begin de jaren negentig houdt hij grillade La Viellle Grange naast Le Moulin Bardin open. Mijn vrouw stond achter de bar en we hadden de hulp van personeel die het eten opdiende. Le Moulin Bardin was in feite een familiezaak. Het zit trouwens in ons bloed want mijn dochter Christine heeft plannen om in Komen-Ten-Brielen een restaurant (later opende ze La Rubiana, red) te bouwen. Mijn broer hield een restaurant in De Panne open. Zijn zoon volgde hem op.”
Voor André was het contact met zijn klanten zeer belangrijk. “Het bracht me veel levenswijsheid op. Ik was altijd graag onder de mensen. Het sociale contact, weet je wel. Ik heb veel gezien. Er is veel ellende op deze wereld. Als ik kan, help ik iemand. Zo zit ik nu eenmaal in elkaar.”
Na zijn pensioen nam hij zijn intrek in een nieuwbouw op een boogscheut van zijn zaak. André was weduwnaar van Janine Deruyter, die overleed in 2023, en de vader van twee kinderen Christine en wijlen Dirk. Er is een kleinzoon Jurgen.
Het afscheid gaat door in intieme kring in de aula van het uitvaartcentrum Rotsaer, Ploegsteertbaan 5a in Waasten
The post André Teelen (87), twintig jaar uitbater van restaurant-feestzaal Au Moulin Bardin in Komen-ten-Brielen, is overleden is provided by KW.be.
