Voor Gilles Joye en Heike Dedecker werd 2025 het jaar waarin ze bewust de rem losten en opnieuw durfden versnellen. Na bijna twintig jaar sloten ze het hoofdstuk van hun sterrenrestaurant Marcus af en startten ze met succes Gastrobar OYA.
“Marcus was een plek die ons erkenning, een Michelinster en een vaste plaats in het culinaire landschap opleverde, maar die na bijna twee decennia ook vroeg om een nieuw perspectief”, zegt Gilles. “We hebben die beslissing niet licht genomen, maar we voelden dat het moment daar was. Als je wil veranderen, moet je het ook echt doen. Voor ons was het nu of nooit.”
Met OYA begonnen ze vanaf nul. Niet door in te boeten aan kwaliteit, wel door het kader open te breken. Het nieuwe concept werd een gastrobar waar spontaniteit, warmte en vrijheid centraal staan. “We wilden een plek creëren waar mensen zich meteen op hun gemak voelen”, vult Heike aan. “Waar niets moet en alles kan. Gewoon binnenstappen, genieten en jezelf zijn.”
Gault&Millau-gids
De naam OYA – de godin van verandering – vat het avontuur perfect samen. Het interieur kreeg een volledige make-over, de sfeer werd losser en het aanbod toegankelijker. Toch bleef de basis onaangeroerd. “De producten blijven even zorgvuldig gekozen”, benadrukt Gilles. “De afwerking blijft verfijnd. Alleen voelt het geheel minder plechtig, met meer ruimte voor plezier en creativiteit.”
“De afwerking blijft verfijnd. Alleen voelt het geheel minder plechtig”
Gilles Joye
Gastrobar OYA
Die filosofie vertaalt zich ook op het bord. Pure smaken, mediterrane toetsen en gerechten die draaien rond delen en verbinding, vaak bereid op de Mibrasa-grill met houtskool. Dat hun gedurfde keuze snel erkenning kreeg, kwam als een verrassing. Enkele maanden na de opening behaalde OYA meteen 14 op 20 in de Gault&Millau-gids. “Totaal niet verwacht”, lacht Gilles. “Maar het doet wel iets. Het voelt als een bevestiging en een extra stimulans. We zijn de juiste weg ingeslagen, maar het belangrijkste blijft dat mensen zich hier thuis voelen. De ster hebben we gelost. De passie niet.” (DRD)
The post Gille Joye en Heike Dedecker startten in 2025 met Gastrobar OYA: “De ster hebben we gelost. De passie niet” is provided by KW.be.
