Op de hoek van de Visserskaai en de Nieuwstraat opende een traditioneel visrestaurant. “Ik miste het koken met verse Noordzeevis”, zegt chef Armen Nikoghosyan. De zaak is zeven dagen op zeven open. Bij Horeca Middenkust wordt de komst van een nieuw restaurant toegejuicht.
Armen Nikoghosyan (49) was twaalf jaar kok in De Amandine en liet zijn zaak over. “Om ijssalon Dolce Gellato te starten op de hoek van de Nieuwstraat. Om het rustiger aan te doen (lacht). Maar het is hard werken en de soms lange dagen concentreren zich voor een ijsjessalon in de zomer. In de winter was het te rustig. Tien maanden stilzitten en twee maanden werken met de kans op een tegenvallende zomer, dat is niets voor mij. En om 6 uur ’s avonds naar huis om daarna tv te kijken, dat is evenmin aan mij besteed.”
“Het kriebelde om weer het hele jaar bezig te zijn, te werken en de handen uit de mouwen te steken. En eerlijk, ik miste ook heel erg het koken. Daarom besloot ik na twee zomers in het ijssalon om van dit hoekpand een visrestaurant te maken. Ik heb de voorbije maanden eigenhandig de zaak gerenoveerd.”
Het resultaat is puik : er zijn 36 ruime plaatsen in een warme omgeving met zicht op de Visserskaai en de bekende Vistrap. “De naam was snel gevonden”, lacht Armen. “In de toekomst kan er eventueel nog een terras komen, maar dat zien we later wel.”
Bouillabaise
Op de kaart staan een daglunch (voorgerecht en hoofdgerecht) voor tussen de 25 en 30 euro, maar ook de klassiekers: mosselen, zalm, sliptongetjes, vleesgerechten en de Oostendse garnaalkroketten. “Elke twee weken is er een nieuw suggestiemenu en er staan ook Ierse ribeye en Chateaubriand op lavasteen op het menu. Toch is 90 procent van wat we serveren verse vis. Ik heb een passie voor vis en wil de smaak van de zee op het bord brengen.”
“Ik heb een passie voor vis en wil de smaak van de zee op het bord brengen”
Chef Armen pakt graag uit met zijn Oostendse vissoep : “Gemaakt met verse vis. Net zoals het vers bereid vispannetje met een bisque van kreeft.” En hij staat op zijn strepen : “Er is geen sprake van dat ik vooraf klaargemaakte vispannetjes zou serveren. Alles moet gewoon vers zijn. Onze vis komt uit de Oostendse vismijn, want we werken samen met de grootste visleverancier uit Oostende.”
Hij is overtuigd van de troeven van de Visserskaai : “Hier zijn zoveel visrestaurants samen. Mensen komen naar hier om verse vis te proeven. Daar moet je als restaurateur op inspelen. We zijn over de middag en ’s avonds open en in het weekend en op feestdagen zelfs doorlopend.”
Langste visrestaurant
De handelaarsbond pakte in de jaren ’80 graag uit met de slogan ‘het langste visrestaurant’ omdat op de Visserskaai voornamelijk visrestaurants waren. De heraanleg van de straat en de vele nieuwe gebouwen zorgden er voor dat er minder restaurants overbleven.
Bart Boelens (voorzitter horeca Middenkust) : “Toen ik 37 jaar geleden begon, was daar het ene restaurant naast het andere. Maar dat nam af en ook zaken als Le Grillon en de Old Fisher verdwenen de voorbije jaren. Het is uitzonderlijk dat er nog een nieuw restaurant bij komt. Ik juich dat toe, want een horeca-zaak opstarten is niet evident. Personeel vind je nu minder gemakkelijk dan vroeger. De gevaren schuilen in de hoge personeelskosten. Ik hoop dat dit slaagt.”
Volgeboekt
Armen kent de sector : “Ik sta zelf in de keuken en er zijn drie personeelsleden. Restaurants hebben het niet steeds gemakkelijk om geschikt personeel te vinden. Dat is toch gelukt en de eerste shifts liepen vlot. Het contact met de collega’s op de Visserskaai is ook goed.”
Deze week opende De Vishoek en Armen is tevreden : “Ik kreeg 80 sms-berichten van vrienden, kennissen en klanten. De eerste dag was het over de middag en ‘s avonds al erg druk. Allemaal mensen die ik ken en vaste klanten van destijds die er wilden bij zijn. We bedienden 49 mensen.” (EFO)
Meer info en bij voorkeur reserveren op www.vishoek.be of 0467 00 00 01.
8400
The post De Vishoek is het nieuwste restaurant op bekende Visserskaai: “Ik miste het koken met verse Noordzeevis” is provided by KW.be.
