Van 300 m³ bladeren naar humus: nieuw Kortrijks proefproject zet afvalstroom om in landbouwkracht

Kortrijk zet deze herfst een opmerkelijke stap richting een circulaire stad. Wat jarenlang vooral werd gezien als een jaarlijkse overlast, krijgt nu een nieuwe, lokale bestemming. Tijdens de West-Vlaamse Klimaat- en Duurzaamheidsweek start de stad een proefproject dat ingezamelde herfstbladeren inzet als natuurlijke bodemverbeteraar voor de landbouw.

Elke herfst ruimt Stad Kortrijk duizenden kilo’s bladeren op in parken, groenzones, straten, pleinen en rond scholen. Om voetpaden veilig te houden en verstopte afvoerputjes te vermijden, zijn bewoners verplicht om de bladeren voor hun deur op te ruimen. De stad ondersteunt hen daarbij door van half oktober tot half december ongeveer 180 bladkorven te plaatsen op plekken met veel grote bomen op het openbaar domein.

“Het opruimen van bladval is intensief: onze stadsdiensten haalden vorig jaar ruim 250 ton bladeren op”

“Onze groendienst levert elk najaar bijzonder veel werk om Kortrijk veilig en proper te houden. Het opruimen van bladval is intensief: onze stadsdiensten haalden vorig jaar ruim 250 ton bladeren op. Dankzij dit proefproject krijgt die inspanning een duidelijke meerwaarde. De bladeren die we vandaag verzamelen, versterken straks de bodem van onze lokale landbouw”, zegt Stephanie Demeyer, schepen van Groenbeleid.

In deze korven mogen uitsluitend bladeren van het openbaar domein gedeponeerd worden, snoeiafval en bladeren uit de eigen tuin horen hier niet thuis want er moet worden vermeden dat invasieve soorten, zoals duizendknoop, in de bladkorven terecht komen. De bladkorven worden wekelijks geledigd en wanneer alle bladeren van de bomen zijn gevallen, worden deze verplaatst naar locaties waar wel nog veel bladval is.

Van bladkorf naar landbouwgrond

Dit najaar krijgt een deel van de ingezamelde herfstbladeren voor het eerst een volledig nieuwe, circulaire bestemming. Het gaat om een proefproject. Waar deze bladeren voorheen tegen betaling werden afgevoerd naar een externe verwerker, wordt het materiaal nu rechtstreeks naar De Grenshoeve in Bellegem gebracht. Dat gebeurt voor het deel van de bladeren dat door de stadsdiensten zelf wordt verzameld op Depot Vier Linden. Deze samenwerking maakt de verwerking niet enkel kostenefficiënter voor de stad, maar ook duurzamer.

Momenteel gaat het om ongeveer twee containers van 20 m³ per week, goed voor naar schatting 300 m³ bladeren over het volledige seizoen.

De eerste bladeren die nu door de stadsdiensten naar De Grenshoeve worden gebracht, worden daar de wintermaanden natuurlijk gecomposteerd en zullen dus pas vanaf het voorjaar en de zomer van volgend jaar voor het eerst op het land gebruikt worden. Tijdens dat proces worden ze regelmatig omgeschept, zodat er voldoende zuurstof kan worden toegelaten en er geen verhitting of rotting ontstaat. Zo kunnen insecten en bodemorganismen hun werk doen en wordt het blad langzaam omgezet tot een stabiele bodemverbeteraar. Na ongeveer een half jaar is het volume met een factor zeven tot acht maal verminderd en blijft er een humusrijke potgrond over.

“Moeder Natuur is de beste leermeester. Wij doen eigenlijk niets bijzonders: de natuur laat het blad vallen, wij geven het terug aan de natuur en zij zet het om in nieuw leven. Na een jaar wordt het rijke humus die de basis vormt voor de plantjes van volgend jaar”, aldus Luc Goemaere en An Van Wijmelbeke van De Grenshoeve Bellegem.

Bij extreme droogte kan ook het gebruik van verse, niet-gecomposteerde bladeren nuttig zijn als tijdelijke bodembedekking tussen hogere gewassen.

Kringlooplandbouw als toekomstmodel

Het proefproject sluit aan bij de principes van kringlooplandbouw: reststromen uit de stad vinden hun weg terug naar de landbouw en versterken er de bodemkwaliteit.

“Wat anders een afvalstroom was, wordt in dit proefproject een echte meerwaarde voor onze landbouwers. Als de evaluatie positief is en meer landbouwers interesse tonen, zal de stad volgend jaar bekijken hoe we nog meer bladeren rechtstreeks richting landbouw kunnen sturen. Een concrete oproep naar landbouwers kan in het voorjaar volgen. Zo houden we de kringloop lokaal én versterken we tegelijk de bodemkwaliteit in onze eigen regio”, zegt Hannelore Vanhoenacker, schepen van Landbouw.

Melding maken?

Zie je op straten, fietspaden of voetpaden bladeren die voor gladheid of hinder zorgen? Meld het via 1777 of www.kortrijk.be/1777.

The post Van 300 m³ bladeren naar humus: nieuw Kortrijks proefproject zet afvalstroom om in landbouwkracht is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Lars Cooman hoopt op spoedige kentering bij Royal Knokke FC “Vechten als leeuwen”

Na de winst tegen Dessel Sport had T1 Bert Dhondt geen wijzigingen aangebracht. Onze gesprekspartner Lars Cooman bleef de volle 90 minuten staan. De kustformatie verloor evenwel de derby tegen Roeselare, met ex-Knokke goalie Leandro Depaepe tussen de palen, met 4-1.
The post Lars Cooman hoopt op spoedige kentering bij Royal Knokke FC “Vechten als leeuwen” appeared first on

Lees meer »

Herdenkingsfakkeltocht naar historische plaatsen in Veurne

Op dinsdagavond 11 november nodigde Veurne iedereen uit voor een bijzondere herdenking van de Wapenstilstand. Dit jaar kreeg de traditionele fakkeltocht een vernieuwd concept: geen theaterstukken of wandelende acts, maar een tocht met gidsen die de wandelaars meenamen door de stad. Langs historische plaatsen vertelden ze verhalen van moed, verlies en kleine, maar onvergetelijke momenten …
The post Herdenkingsfakkeltocht

Lees meer »

Vakbond ABVV voert actie aan kerncentrale Doel, alleen noodzakelijk personeel mag binnen

Aan de kerncentrale van Doel voert de socialistische vakbond ABVV actie. Al meer dan een jaar onderhandelt de vakbond over een nieuwe pensioenregeling, maar dat verloopt slecht, klinkt het. Daarom houden de actievoerders het personeel van de kerncentrale tegen aan de 3 toegangspoorten. Enkel een 60-tal medewerkers die noodzakelijk zijn om de kerncentrale veilig te laten draaien, mocht naar binnen.

Lees meer »

Baptiste van restaurant Lin’eau uit Sint-Baafs-Vijve is Eerste Kok van België

Baptiste Tieberghien (33), chef-eigenaar van restaurant Lin’eau in Sint-Baafs-Vijve, heeft zondag de finale van de ‘Eerste Kok van België’ gewonnen. Dat is een prestigieuze kokswedstrijd die de Club Prosper Montagné ieder jaar organiseert tijdens de Horeca Expo in Gent. “Een eretitel die men me nooit meer afneemt”, glundert Baptiste.
The post Baptiste van restaurant Lin’eau uit Sint-Baafs-Vijve is Eerste

Lees meer »

Ook Romelu Lukaku investeert in het bier van Average Rob: “Zot om zo’n wereldster te mogen verwelkomen”

Opnieuw een grote naam die investeert in ‘Tout Bien’, het biermerk van de populaire influencer Average Rob: Romelu Lukaku. De razendsnel groeiende Belgische pilsmaker strikte eerder al zwaargewichten als Marc Coucke, Lotus-topman Jan Boone en Hubo-CEO Erwin Van Osta. Met Lukaku haalt ‘Tout Bien’ niet alleen een nationale sportheld binnen, maar ook een commerciële wereldster.

Lees meer »

Nu uitbaters van casinorestaurant in Middelkerke willen stoppen: hoe is het met restaurant Ostend Queen, dat ook worstelde?

Een prestigieus restaurant met een topchef in een nieuw of grondig vernieuwd casino dat minder winstgevend blijkt dan verwacht, het is het verhaal van Taste Silt in Middelkerke. Maar het lijkt evengoed een samenvatting van wat er destijds gebeurde met Ostend Queen in het Casino Kursaal. Of niet? Mag je de vergelijking wel maken? En wat is er uiteindelijk van

Lees meer »

Lindsay De Vylder en Fabio Van Den Bossche starten als topfavoriet aan Zesdaagse van Gent: “Maar echt wel sterk deelnemersveld”

Wereldkampioenen ploegkoers Fabio Van Den Bossche en Lindsay De Vylder starten vandaag, dinsdag, als topfavorieten aan de Zesdaagse van Gent. Ze hebben maar één missie: de 84ste editie winnen.
The post Lindsay De Vylder en Fabio Van Den Bossche starten als topfavoriet aan Zesdaagse van Gent: “Maar echt wel sterk deelnemersveld” appeared first on KW.be.

Lees meer »