Christophe Bultinck (39) van frituur Au Fleur’s Burgers & Potatoes in De Haan ontvangt, vandaag op donderdag 13 november, het Zilveren Kruis. De uitreikingsceremonie van de Nationale Orde van de Gulden Puntzak vindt om 19 uur plaats in het Frietmuseum in Brussel. Naar jaarlijkse traditie worden daar eretekens uitgereikt aan mensen die de Belgische frietcultuur dienen.
“Het is een hele eer om het Zilveren Kruis te krijgen. Dat is een teken van erkentelijkheid voor een jarenlange inzet voor de frituursector. Je moet toch al enkele jaren meedraaien of iets speciaals bewezen hebben om daarvoor in aanmerking te komen”, reageert de laureaat.
Hij is intussen al een vaste waarde in de sector: “Ik ben al 19 jaar friturist, hier in de Haan. Sinds kort zetel ik voor Horeca Vlaanderen ook in de frituurcommissie, waar ik nu ondervoorzitter ben. Daar zet ik mij in om de frituursector te vertegenwoordigen. Als er zaken veranderen, zoals wetgeving, wordt dat daar besproken. Dat komt dan terecht bij mij en bij de CEO van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe. Zo zijn wij vertegenwoordigd in Brussel.”
Veel goesting
Het is in al die jaren niet altijd makkelijk geweest: “Ik ben hier samen met mijn vrouw gestart. Maar zij heeft een oogaandoening. Ze is slechtziend en kon niet meer functioneren in de zaak. Daardoor is ze uit de zaak moeten stappen. Dat was voor ons een moeilijke periode om te overbruggen. Uiteindelijk hebben we dan wel onze draai gevonden en ze blijft mij steunen in alles wat ik doe. Dat was de belangrijkste horde”, vertelt Christophe.
“Op frituurgebied hebben we dezelfde uitdagingen als overal. Dat zijn de stijgende prijzen, het personeelstekort. Wat de friet betreft, is er vooral de moeilijkheid dat de bintje-aardappel moeilijker en moeilijker te kweken valt. Het bintje was het paradepaardje onder de frietaardappelen en we werken er nog altijd mee. Het bintje is voor onze sector altijd een heel belangrijke aardappel geweest, maar ze werken nu wel aan alternatieven.”
Ondanks die uitdagingen blijft de Haanse friturist positief: “Als ik het zo rond me zie, dan denk ik dat er toch nog veel goesting is om een frituur uit te baten. Ik hoop zeker dat de goede aardappel er zal blijven zijn voor ons.”
“Frietcultuur is zoals de Belgische chocolade of de Belgisch wafels. Ze praten daar overal over. De friet hoort bij diezelfde cultuur, als het al niet groter is. We staan erom bekend en dat moet ook zo blijven. Het is een ambacht waarvoor we ons moeten blijven inzetten. Zodat we dat kunnen blijven op de kaart zetten”, vindt hij.
Au Fleur
“We hebben er nog steeds zin in. Aan onze frituur zullen we volgend jaar enkele vernieuwingswerken doen. We willen vooral de inrichting up-to-date brengen, zodat het hip blijft. De ambitie is dus nog lang niet weg.”
Het recept van Au Fleur blijft hetzelfde: “Het succesrecept is in de eerste plaats altijd te streven naar kwaliteit. Ons stokpaardje is klantvriendelijkheid. Ook voor de mensen die bij ons werken. We willen dat iedereen altijd vriendelijk is. En ten slotte is er ons doorzettingsvermogen. We blijven doordoen.”
“De frietjes staan voorop en daarnaast hebben we heel wat huisgemaakte burgers. Daar staan we ook voor bekend. Het nieuwste dat we doen, is onze foodtruck Streetfood by Au Fleur. Twee jaar geleden begonnen we daarmee. Zo kunnen we bij de mensen thuis gaan als er een feestje is. Dat is heel plezant om te doen. Ik ben dan eens weg uit m’n dagelijkse werkomgeving en ik kom altijd bij mensen die in een goede sfeer zitten.”
Ceremonie
Op de uitreikingsceremonie wordt al dat werk nu dus bekroond met een Zilveren Kruis: “Het is voor mij de eerste keer dat ik in het Frietmuseum kom, dat nog niet zo lang geleden geopend is. Dat is op zich al leuk. Daarnaast kom ik er waarschijnlijk collega’s tegen die ook gehuldigd zullen worden. Ik ga er een leuke avond van maken.”
Ook Cindy Sanctorum van de Brugse frituur Bosrand wordt gehuldigd: zij krijgt de titel van ridder in de orde van de gulden puntzak. Lees het hier.
The post Christophe Bultinck (39) van frituur Au Fleur’s Burgers & Potatoes krijgt Zilveren Kruis: “Een hele eer” is provided by KW.be.
