Gault&Millau heeft voor de 23ste keer de Belux-gids onthuld waarin 1.340 adressen prijken, waaronder 154 nieuwkomers en 166 stijgers. Dit jaar vinden we bij de nieuwkomers De Oogappel uit Veurne terug. De Olijfboom en Grill De Vette Os bevestigen en verdienen hun gegeerd plaatsje in de gids.
De Oogappel
Restaurant De Oogappel is gelegen op de historische Appelmarkt in Veurne en wordt uitgebaat door Veroniek Desaver en Benjamin Van Robays. Benjamin bereidt alles zelf en Veroniek zorgt voor de persoonlijke bediening.
“In 2002 openden we restaurant De Oogappel in het centrum van Veurne. We vormden de beschermde privéwoning op de Appelmarkt om tot een gezellig restaurant met respect voor de bestaande elementen. In deze huiselijke sfeer serveren we sindsdien eerlijke en heerlijke gerechten aan inwoners, toeristen en passanten.”
Op de kaart staan klassiekers uit de Frans-Belgische keuken met een Aziatische toets. “We waren zeer verrast en hadden dit niet zien aankomen”, glundert zaakvoerster Veroniek. “We hoopten natuurlijk al lang op een plaatsje in de gids, maar dit is echt onverwacht. We hebben ook geen idee wat de doorslag heeft gegeven. We hechten veel aandacht aan goede kwaliteit en verse producten. We trachten onze gasten een optimale persoonlijke bediening te geven en een aangename tijd te laten beleven.”
“We waren zeer verrast en hadden dit niet zien aankomen”
Veroniek Desaver
De specialiteit van De Oogappel zijn de kalfszwezeriken in fine champagne die het hele jaar door op de kaart staan. In het seizoen zijn vooral de fazant en hazerug in trek.
De Olijfboom
De Olijfboom, gelegen in de Noordstraat 3 in Veurne staat opnieuw op de lijst van genomineerde restaurants. Chef Jan Vandenberghe behoort ook tot de groep ‘33 Masterchefs’. Met een score van 13 op 20 is het cijfer van de afgelopen jaren stabiel gebleven en daar is chef Jan heel tevreden mee.
“We zijn heel tevreden dat we opnieuw dezelfde score hebben kunnen behouden”, zegt Jan. Ik ben hier begonnen in november 98 en vier jaar nadien verschenen we al vlotjes in de Gault&Millau-gids, meteen met 13 op 20. Ik werk ook al 25 jaar met hetzelfde team in de keuken. Onze sterkte zijn de lokale producten. We hebben een klassieke kaart zonder veel tierlantijntjes maar wel met zuivel van de lokale melkboer, aardappelen van bij de boer en vlees van bij de kleine dorpsslager”.
Grill De Vette Os
Voor Grill De Vette OS is het de 4de eervolle vermelding op rij. Dit jaar scoorden ze 12,5 op 20. Het restaurant is gelegen in de Zuidstraat 1 in Veurne en werd 43 jaar geleden opgericht door Sonja Vandenbosch en Stefaan Devriendt. Intussen staan dochter Nathalie Pype en Krist Sinnaeve aan het roer.

“We zijn heel tevreden met de 4de melding op rij”, zegt zaakvoerder Krist. “We hebben een volks restaurant waar iedereen welkom is met gerechten voor ieders portemonnee. We trachten onze gasten elke dag een goed gevoel te geven. Onze kelners hoeven geen drie borden te dragen of sommelier te zijn. De vriendelijkheid die ze uitstralen, is belangrijker en niet gespeeld. Onze gasten worden bediend in een goede sfeer en keren met een goed gevoel terug”.
De specialiteit van Grill De Vette Os is al 40 jaar kip aan ‘t spit. “Ik blijf het bewonderenswaardig dat we hiermee de Gault&Millau-gids halen. Onze sausen worden steeds vers bereid en de verse frietjes worden gebakken in ossewit.”
The post Veurne scoort op culinair vlak: De Oogappel duikt binnen in Gault&Millau, De Olijfboom en Grill De Vette Os bevestigen is provided by KW.be.
