Het Europees Parlement wil niet dat vegetarische producten nog de naam ‘worst’, ‘hamburger’ of ‘steak’ krijgen omdat het ‘misleidend’ zou zijn. Ook het Iepers bedrijf BonMush zal straks de benaming en verpakking moeten aanpassen. “We voelen meer en meer polarisering rond onze producten”, klinkt het.
Het Ieperse familiebedrijf BonRill, dat vijf generaties teruggaat, kreeg vijf jaar geleden een heuse make-over door Caroline Vercauteren, die in 2021 werd verkozen tot strafste vrouwelijke onderneemster van het jaar. Zij bouwde het traditioneel slagersbedrijf van haar schoonouders om tot een vegetarisch en veganistisch bedrijf BonMush. Hun hoofdingrediënt is niet langer vlees, maar oesterzwam dat in de buurt gekweekt wordt. Sindsdien is het hippe merk uitgegroeid tot een vaste waarde, met producten die ook nog eens goed onthaald worden.
Lokaal en lekker
Naast enkele spreads en salades hebben ze ook hamburgers en worsten in hun gamma. Alleen mogen ze dat straks niet meer zo noemen, als het van Europa afhangt. Het Europees Parlement stemde gisteren over zogenaamde ‘misleidende omschrijvingen’. “Enorm kleingeestig en betuttelend”, klinkt het bij zaakvoerster Caroline. “Er ontstaat zo meer en meer polarisering rond onze producten, terwijl wij vooral de nadruk leggen op lokaal en lekker. Want dat vergeten de mensen vaak als ze in de richting kijken van grotere spelers. Je moet niet denken dat ze geproduceerd worden in pakweg Nederland. Nee, die producten komen vanuit het buitenland en worden hier verpakt. Ons verhaal is er eentje van duurzaamheid, wat andere niet kunnen zeggen. Daar zou beter de nadruk op gelegd worden.”

Toch zal Caroline zich wellicht aanpassen aan de nieuwe wetgeving, die evenwel nog niet finaal is. “Gehakt schrijven als gehact of zo, gaan we niet doen. Wellicht zullen de grote spelers nu uitpakken met een leger advocaten, maar wij als kleine speler kunnen dat niet. In Amerika en China zijn ze momenteel aan het knallen en in Europa zijn we aan het betuttelen. De naam en dus ook de verpakking aanpassen betekent natuurlijk weer een meerkost waar we nu rekening moeten mee houden. Triestig, maar het is niet anders helaas. Wij blijven ondertussen de focus leggen op waar we voor staan en dat is lekkere voeding van bij ons.”
The post Europa wil niet dat vleesvervangers nog ‘worst’ of ‘burger’ worden genoemd, ook impact op West-Vlaamse speler BonMush: “Zou beter over duurzaamheid gaan” is provided by KW.be.