“Rustig tafelen, net als in een sterrenrestaurant”: Familiezaak Sjamayee in Lauwe is zowel frituur als eethuis

Wanneer de Lauwenaar zin heeft in een lekkere portie frietjes, dan is ‘Sjamayee’ in de Spoorwegstraat zonder twijfel de plek bij uitstek om aan die nood te voldoen. Maar let op: noem de zaak niet zomaar een frituur. “Wij willen meer zijn dan dat”, glimlacht Bart Notenbaert (55). “We bieden een echte meerwaarde aan onze Belgische frietencultuur, en daarom heten we voluit Frituur & Eethuis Sjamayee.”

De zaak bestaat al ruim twintig jaar, maar kreeg zo’n acht jaar geleden een frisse wind toen Justine Notenbaert (27), een jonge onderneemster uit Lauwe, de zaak overnam en volledig verbouwde.

“Tijdens mijn opleiding aan hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge droomde ik al van een eigen eethuis en frituur”, vertelt Justine. “Na mijn studies ben ik op zoek gegaan naar de juiste locatie, en met Sjamayee vond ik echt een toplocatie.”

Een familiezaak met pit

Na de coronaperiode besloot Justine haar team te versterken met haar vader Bart, die zelf ook een hotelschoolopleiding genoot. Samen met haar moeder, die in het weekend bijspringt, groeide Sjamayee uit tot een hechte familiezaak.

“Ik heb jarenlang in de horeca gewerkt, vooral in sterrenzaken”, zegt Bart. “Toen Justine me vroeg om te helpen, wist ik meteen dat we van de frituur iets unieks konden maken.” De zaak beschikte al over een ruime eetruimte, maar vader en dochter gaven die een flinke upgrade. “We wilden een eethuis creëren zoals je er zelden één vindt in een frituur”, legt Bart uit. “We hebben een uitgebreide zomer- én winterkaart, alles wordt vers bereid met topproducten. Onze klanten kunnen hier rustig tafelen, net als in een sterrenrestaurant.”

Menu

Op vrijdag, zaterdag en zondag staan er gerechten op het menu als côte à l’os, verse ribbetjes en reuzenscampi’s, bereid op de houtskoolgrill. Daarnaast serveert het team onder meer fondues, karnemelkstampers, koetong, mosselen, salades en echte klassiekers zoals stoofvlees, vol-au-vent en boeuf bourguignon.

“Alles wordt vers bereid met topproducten”

“En een paar keer per jaar zetten we ook een uitgebreide fruits de mer-schotel op de kaart”, vult Bart trots aan.

De naam

Over de naam Sjamayee wordt vaak gespeculeerd, maar Bart licht het mysterie op: “De naam komt van het tv-programma Het Huis van Wantrouwen. Op het einde van elke aflevering werd er altijd Sjamayee! geroepen. De frituur heette vroeger al zo, en we hebben die naam met plezier behouden.”

Hoewel de naam bleef, kreeg de zaak onder Justine’s leiding een nieuw elan. “Ik werk meestal samen met mijn vriendin Amber in de frituur, terwijl mijn papa de gerechten in de keuken verzorgt”, vertelt Justine. “Maar als hij er niet is, spring ik even in, we zijn perfect op elkaar ingespeeld.”

Bart lacht: “Ik was vroeger actief in de sigarenwereld en medeoprichter van Sir Chill gins, die ik trouwens nog steeds verkoop. Door mijn werk was ik vaak weg, tot Justine zei dat ze me te weinig zag. Nu zien we elkaar elke dag, in onze eigen zaak!”

Meer dan frietjes

Een extra troef van Frituur & Eethuis Sjamayee is hun thuislevering. “Voor slechts zeven euro extra leveren we op vrijdag, zaterdag en zondag aan huis in Lauwe en Rekkem”, zegt Justine.

Intussen is de Sjamayee uitgegroeid tot een vaste waarde in Lauwe. “We hebben veel trouwe klanten die regelmatig terugkomen”, zegt Bart. “We zijn trots dat we in Lauwe zowel een sterke frituur als een sfeervolle eetgelegenheid kunnen aanbieden, waar je net dat tikkeltje chiquer kan tafelen. Waar vind je anders een frituur waar je een gin-tonic, côte à l’os én een Irish coffee kunt krijgen? Bij ons dus. Van harte welkom!”

Frituur & Eethuis Sjamayee, Spoorwegstraat 1 in Lauwe. Meer info: 0494 79 45 84 en [email protected]. De frituur is maandag en dinsdag gesloten. Op woensdag, donderdag en zaterdag is de frituur steeds open van 11.45 uur tot 13.30 uur en van 17.45 uur tot 21 uur. Op vrijdag is de frituur open van 11.45 uur tot 13.30 uur en van 17.45 uur tot 21.30 uur, en op zondag opent de frituur van 17.45 uur tot 21 uur.

The post “Rustig tafelen, net als in een sterrenrestaurant”: Familiezaak Sjamayee in Lauwe is zowel frituur als eethuis is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Teambuilding en gezond ontbijt voor leerlingen van BuSO Ter Strepe in Middelkerke

Een schooldag die begint met een gezond ontbijt smaakt altijd beter. Bij BuSO Ter Strepe in Middelkerke is het intussen een traditie dat leerlingen samen aanschuiven aan een uitgebreid ontbijt om het nieuwe schooljaar op gang te trekken. “Een goed ontbijt geeft energie om de dag goed te starten, helpt bij de concentratie in de klas en ondersteunt een gezonde

Lees meer »

“Van Hotel Mama naar droomhuis”: Sandro en Stijn getuigen over hun bouwavontuur in VTM-programma ‘Andy en de Baksteen Belgen’

Tijdens de coronaperiode gingen Stijn Bruneel (38) en Sandro Nevejans (41) op zoek naar een nieuw project. Wat begon met wat schilder- en renovatiewerk in hun woning groeide uit tot een groots bouwavontuur. Hun ervaring delen ze in het nieuwe VTM-programma ‘Andy en de Baksteen Belgen’.
The post “Van Hotel Mama naar droomhuis”: Sandro en Stijn getuigen over hun

Lees meer »

Europese Unie stevent af op tienvoudige stijging van schuldenlast tegen 2027

Volgens het nieuwste jaarverslag van de Europese Rekenkamer zal de uitstaande schuld van de Europese Unie tegen eind 2027 oplopen tot 900 miljard euro — bijna tien keer zoveel als in 2020. De forse stijging is het gevolg van een intensieve uitgifte van obligaties door de Europese Commissie, die de afgelopen vijf jaar steeds vaker een beroep deed op de

Lees meer »

“Meulebeke wordt mijn eerste veldrit op een profparcours”: Floris Overmeire (14) kijkt uit naar Berencross

Winst in Kessel, tweede in Steenhuffel! Floris Overmeire (14) is knap aan het veldritseizoen begonnen. Zaterdag trekt onze Kinderkrak van Beernem in 2024 naar Meulebeke. Om 10 uur leiden eerstejaarsnieuwelingen het programma van de Berencross, voor het eerst de Belgische opener van het internationale cyclocrossseizoen, in.
The post “Meulebeke wordt mijn eerste veldrit op een profparcours”: Floris Overmeire (14)

Lees meer »