7.500 bezoekers verwacht op jubileumeditie Garnaalkrokettenfestival: “Wie maakt de allerbeste?”

Van 11 tot 13 oktober worden zo’n 7.500 bezoekers verwacht op het vijfde Garnaalkrokettenfestival in de ACEG Wellington Hippodroom. Twaalf Oostendse restaurants nemen het tegen elkaar op voor de titel van Beste Oostendse Garnaalkroket. Vijf restaurants doen voor het eerst mee, en ook een kinderjury mag opnieuw haar stem laten horen op deze jubileumeditie.

David Dewaele (Brasserie David): “Oostendse trots in een krokant jasje”

Voor David Dewaele van Brasserie David voelt de deelname aan het Garnaalkrokettenfestival als een thuismatch. “Ik ben een geboren en getogen Oostendenaar. Het festival is hier intussen een vaste waarde en dit jaar wou ik er absoluut bij zijn.”

Zijn enthousiasme is groot, maar zijn verwachtingen blijven bescheiden. “We moeten niet per se winnen. Iedereen heeft zijn eigen smaak.”

De garnaalkroket van Brasserie David wordt volledig ambachtelijk bereid, met verse garnalen en een krachtige fond van garnaalkoppen. “Een garnaalkroket leer je op school maken, zoals mayonaise”, zegt hij lachend. “Maar de finesse komt met de jaren.”

Met zijn horecaverleden en vakkennis kent David het ambacht door en door. “Mijn echtgenote en ik doen alles. Voor de deelname aan het Garnaalkrokettenfestival zit het meeste werk in de voorbereiding. Ik draai nu zo’n 1.000 kroketten per week. Ik vind het vooral belangrijk dat mensen proeven dat er liefde en tijd in zit. Het festival is een kans om dat te tonen.” Voor Dewaele draait het vooral om trots. “De Oostendse garnaalkroket hoort bij ons. Het is fijn om daar als lokale kok mijn steentje aan te mogen bijdragen.”

Bjorn Mylle (Hotel Cocoon): “Nieuw, maar ervaring in overvloed”

Bij Hotel Cocoon maakt Bjorn Mylle zich op voor zijn eerste deelname aan het festival. “Een beetje stress, ja”, geeft hij toe. “Maar we hebben 22 jaar ervaring met een restaurant in Kortrijk, dus we weten wat druk is.” De verhuizing naar Oostende bracht nieuwe energie. “We zijn pas gestart met het restaurant in het hotel. Het festival is een kans om naambekendheid op te bouwen en andere chefs te leren kennen.”

Hun garnaalkroket is geen toevalstreffer, maar het resultaat van jaren bijschaven. “Ik heb ze samen met mijn rechterhand Diego ontwikkeld. We serveren ze met een lichte Italiaanse toets. Het is een knipoog naar onze vroegere stijl in Kortrijk.”

Het team draait op volle toeren: “We mikken op zo’n 4.500 kroketten. Mijn vrouw Carla helpt mee.” Voor de chef-kok is het vooral belangrijk om deel uit te maken van het Oostendse culinaire verhaal. “We willen tonen dat we er staan, en als we een prijs winnen, is dat mooi meegenomen. Het gaat ons vooral om de beleving, de sfeer en het contact met de mensen.”

Naast Cocoon maken ook ‘t Zeezotje, het CultuurCafé en Bar Bristol hun debuut. De nieuwkomers brengen extra pit en frisse smaken naar deze jubileumeditie.

Sam Vancoppenolle en Paula Rogacheva (Mac Moules): “Ambacht en creativiteit”

Paula Rogacheva van Mac Moules.
Paula Rogacheva van Mac Moules. © Toerisme Oostende/Nick Decombel

Sam Vancoppenolle, bezieler van Gastrobar Sam en samen met Aimée Maes mede-eigenaar van Mac Moules, én uitbater van de zaak Paula Rogacheva kijken met trots terug op hun vorige deelnames aan het Garnaalkrokettenfestival. “Vorig jaar verkochten we 8.400 garnaalkroketten. Dat was pittig, té pittig”, lachen ze. “Dit jaar doen we het iets rustiger, met de helft. Zo kunnen we focussen op kwaliteit.”

Bij Mac Moules combineren ze ambacht en creativiteit. “We maken ons paneermeel volledig zelf. De vulling blijft dezelfde als die van de gastrobar, maar het korstje is helemaal van ons.”

Voor Sam is het festival intussen meer dan een wedstrijd. “Sinds we meedoen, steeg onze verkoop met 30 procent. We zijn erkend als streekproduct en zelfs Franse en Oostenrijkse televisiezenders kwamen filmen.” De garnaalkroket is voor hem het perfecte Oostendse symbool. “Eerlijk, charmant en doordrenkt van rock-’n-roll, net als de stad zelf.” Hij sluit het festival traditiegetrouw af met een etentje met het hele team. “Vorig jaar wonnen we de Ketnetkroket met de kinderjury.”

Ayke Declercq (Toope): “Familietraditie die blijft smaken”

Ayke Declercq van Toope is er al bij sinds de eerste editie van het Garnaalkrokettenfestival. “Voor ons is het elk jaar een feest. De sfeer onder de deelnemers is fantastisch, en het is mooi om Oostende zo te zien leven.” Hun garnaalkroket is een familierecept dat teruggaat tot haar ouders, die vroeger ‘t Vistrapje uitbaatten aan de Visserskaai. “Het is fijn dat we dat kunnen voortzetten. De mensen herkennen de smaak en komen er speciaal voor terug.” Bij Toope wordt niets ingevroren. Alles wordt vers bereid, met de hand en vlak voor het festival. “Dat betekent alle hens aan dek”, lacht Ayke.

“We startten woensdag met draaien. Tegen het weekend hopen we vijfduizend stuks klaar te hebben. We doen het altijd met hetzelfde team, en we zijn goed op elkaar ingespeeld.” Hoewel Toope al meerdere keren op het podium stond, draait het niet om winnen. “Het is vooral een tof gebeuren. Na het festival merken we altijd dat de verkoop stijgt, maar dat is bijzaak. Drie dagen plezier tussen collega’s en klanten, dat is de echte beloning.”

(Zana Bulteel)

Meer info over het Garnaalkrokettenfestival vind jehier.

The post 7.500 bezoekers verwacht op jubileumeditie Garnaalkrokettenfestival: “Wie maakt de allerbeste?” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Loonverschillen dalen in België, maar blijven hardnekkig aan de top

De loonkloof tussen mannelijke en vrouwelijke bedienden in België is het afgelopen jaar met een kwart afgenomen, van 2,41 naar 1,79 procent. Dat blijkt uit de 32ste Hudson Reward Survey, waarin hr-consultant Hudson 286.047 salarispakketten uit 919 Belgische organisaties analyseerde. De daling is vooral zichtbaar bij lagere functieniveaus, waar mannen en vrouwen vaker gelijkaardige taken uitvoeren.

Lees meer »

Nieuwe toekomst voor OC Schaperye-site met moderne gebouwen voor Chiro Kadam en Arktos en meer groen

Op maandag 13 oktober starten de werken op de site van ontmoetingscentrum Schaperye in de Steenovenstraat. De stad geeft het terrein een grondige opfrisbeurt met nieuwe gebouwen voor Chiro Kadam en jongerenwerking Arktos, een uitgebreide speelruimte voor de buitenschoolse kinderopvang en een nieuw grasplein met multisportveld. De werken zullen iets meer dan een jaar duren.

Lees meer »

Gemeente Koekelare versterkt woonbeleid met nieuwe projecten: “Jonge gezinnen moeten hier kunnen blijven wonen”

De gemeente Koekelare zette de voorbije jaren belangrijke stappen op het vlak van sociale huurwoningen. Met realisaties in de Sterrestraat (zes woningen), Krakkestraat (vijf woningen) en Belhuttebaan (zes woningen) en straks ook de site Da Vinci (vijf woningen), werd een inhaalbeweging gemaakt om het Bindend Sociaal Objectief te behalen.
The post Gemeente Koekelare versterkt woonbeleid met nieuwe projecten: “Jonge

Lees meer »

Begijnhofkerk vangt eerste gezin op

In de nacht van woensdag op donderdag is in het House of Compassion in de Begijnhofkerk een eerste gezin opgevangen dat in Brussel op straat sliep. Het gaat om een familie met twee kinderen die eerder in een ander EU-land als vluchteling werd erkend, maar door recente maatregelen geen opvang meer kan krijgen in België. Dat meldt Vluchtelingenwerk Vlaanderen in

Lees meer »