Een oude, Duitse brandweerwagen duikt al tien jaar op bij de Menenpoort in Ieper. Hij doet dienst als bierwagen voor cafébaas Klaas Segers (34), die hem nu volledig liet restaureren.
Een oude brandweerwagen stopt wekelijks aan de Menenpoort. Uit de laadruimte wordt geen blusmateriaal gehaald, maar bier. Bestemming: Øl, een café in de schaduw van de poort. ‘Bierbrandweerman’ met dienst: Klaas Segers (34). “Ik rij er al tien jaar mee in Ieper”, vertelt de cafébaas. “Ik heb dit voertuig speciaal aangekocht als transportmiddel voor bakken en vaten bier. Ik zocht een lichte vrachtwagen met schuifdeur aan de linkerkant achter de bestuurderszetel. Dat is handig bij het uitladen aan de linkerkant van de Kauwekijnstraat, een eenrichtingsstraat bij het café.”
“Bovendien moest het voertuig een Mercedes zijn. Mijn grootvader Walter Vander Stichele begon als autohandelaar en garagist na de Tweede Wereldoorlog in Moorslede. Hij specialiseerde zich in lichte vrachtwagens van het merk Mercedes-Benz. Als je grootvader dat heel zijn leven verkocht, dan identificeer je je daarmee.”
Pfaffenhofen
Deze specifieke zoektocht leidde Klaas naar de Feuerwehr Pfaffenhofen bij de Duitse stad Stuttgart. “Daar stond een oude brandweerwagen te koop. Eerst twijfelde ik. Zouden de mensen mij uitlachen? Maar mijn vrouw overtuigde me: ‘het is net cool’.”
En zo werd de oude brandweerwagen de voorbije jaren een blikvanger bij de Menenpoort. “In het begin was het even wennen. Wat rijdt hier nu rond, dachten passanten die me nakeken. Intussen werd het een herkenningspunt dat de mensen associëren met het café. Het bleek een fantastische beslissing.”
Restauratie
Toen hij in Ieper werd geleverd, stond 14.000 kilometer op de teller. Tien jaar, 22.000 kilometer, talloze biertransporten en een verbouwing later stond Klaas voor een keuze. “Het was restaureren of afscheid nemen. Dat laatste zou te veel pijn doen, dus wou ik hem een derde leven geven. Hiervoor kon ik terecht bij mijn oom in garage Vander Stichele, intussen gevestigd in Roeselare. Hij zag de restauratie meteen zitten en vond het leuk om de oude brandweerwagen in ere te herstellen. Hij heeft vroeger honderden van die camionetten verkocht met mijn grootvader.”
Meteen herkend
Na twee maand in de garage blinkt de oude bierbrandweerwagen beter dan ooit. “Het blijft een ervaring om mee rond te rijden. Zo’n groot stuur dat daarin zit. Grote snelheden kan je er niet meer mee halen. Ideaal om te ontstressen.”
En af en toe de hand op te steken. “Ik word meteen herkend, ook door heel wat Ieperse brandweermannen. Ik nam contact op met de Duitse brandweerkazerne. Daar zijn nog heel wat brandweerlieden die er zelf ooit mee reden en het voertuig onderhielden. Ik stuurde enkele foto’s. Ze vinden het resultaat magnifiek. Ik nodig hen uit voor een verbroedering in mijn café.”
Alcoholvrij
Øl is Scandinavisch voor bier en bekend van het tankbier dat er geserveerd wordt. “Het bier wordt uit grote tanks getapt zonder toevoeging van CO2, wat zorgt voor een betere smaak- en drinkervaring. Sinds afgelopen zomer is alcoholvrij bier echt het nieuwe normaal. Vroeger ging dit bier overtijd, nu verkoop ik makkelijk meer. Ik heb 46 tapkranen, waardoor ik ook alcoholvrij bier van het vat kan aanbieden. Het is niet langer een alternatief, maar een bewuste keuze. Nochtans leken zware alcoholische bieren de toekomst. Toch staat ook dat segment onder druk. Het tempo van de evoluties in de biermaatschappij ligt hoog.”
De cafébaas ziet het niet als een bedreiging, maar als een opportuniteit. “Een noodzakelijke stap zelfs. Het haalt de laatste drempel weg voor een bepaald publiek dat eerder terughoudend was. Ook jongeren hebben het helemaal geadopteerd. We pakken nu uit met een alcoholvrij bier van de tap en presenteren tien alcoholvrije bieren op de kaart.” Met alcohol of zonder, de bierbrandweerwagen blijft rijden. (TP)
The post Cafébaas Klaas (34) rijdt met bierbrandweerwagen in Ieper: “Het was restaureren of afscheid nemen” is provided by KW.be.