Van 28 september tot 1 oktober vond in Kortrijk Expo voor de eerste keer de Artisanbeurs plaats, een samensmelting van het vroegere Broodway, Meat Expo en Tavola. Een grootschalige voedingsbeurs waar Ter Groene Poorte niet mocht ontbreken. De beurs vormde eveneens het decor voor verschillende vakwedstrijden.
Het Belgisch kampioenschap Aspirant Baker startte met dertig deelnemers uit verschillende scholen. Acht finalisten mochten zich op 28 en 29 september met elkaar meten in verschillende disciplines. Alexander Dossche, leerling van het zevende jaar Proces- en kwaliteitsverantwoordelijke bakkerij (optie brood), wist goud te veroveren.
De wedstrijd eiste het uiterste van de deelnemers, want in zes uur tijd moesten de acht finalisten een breed assortiment aan bakkerijproducten afleveren. Van gerezen bladerdeegproducten over zachte luxeproducten en dertig broodjes, fantasiebroden en traditionele stokbroden, tot een prestigieus broodsierstuk. Alles uit de broodbakkerij dus met focus op kwaliteit en creativiteit.
Het werd een intense wedstrijd waarin Alexander zijn aangeleerde vakmanschap kon omzetten in de praktijk. Gecoacht door Glenn Schutyser, Jeroen Ryckeboer en Thomas Beyne werd hij na een intensieve voorbereiding de terechte eindlaureaat.
Cake
In de wedstrijd Beste Belgische Cake van 2025 wist leerkracht Thomas Beyne te schitteren. Voor deze wedstrijd, georganiseerd door Bakkers Vlaanderen, werden vier cakes verwacht, verdeeld over twee categorieën: de klassieke 4/4-cake en een vrije creatie. De deelnemers moesten daarbij rekening houden met strikte voorwaarden als een welbepaald gewicht, een eetbare afwerking en productie volgens specifieke normen.

Met zijn verfijnde techniek, oog voor detail en uitzonderlijk vakmanschap overtuigde Thomas Beyne de jury. Hij sleepte de titel ‘Beste Cake van 2025’ in de wacht en werd bekroond met een gouden medaille. De jury prees zijn inzending om de harmonie van smaken, de ambachtelijke uitvoering en de originaliteit waarmee hij de klassieke cake naar een hoger niveau tilde.
Op de beurs vond ook de wedstrijd Belgium Chocolate Awards, een organisatie van het vakblad Chocolaterie, plaats. In deze competitie werden de beste chocoladeproducten in vijf categorieën: Praline, Bean-to-Bar, relatiegeschenk, holgoed en White Label bekroond. Ook voor aanstormend talent was er een wedstrijd ‘Beste praline van het jaar’. Eryn Creyf en Basile Verschatse, twee leerlingen postsecundair bakkerij, behaalden zilver in deze categorie. Een welverdiende tweede plaats onder leiding van hun coach en leerkracht chocolaterie Wim Denduyver. De bronzen medaille ging naar de pas afgestudeerde Yana Volckaert. (PDC)
The post Leerlingen en leraar van Ter Groene Poorte schitteren op Artisanbeurs is provided by KW.be.