Uitbaatster van brasserie Ruislé Elise De Waele wint prestigieuze wedstrijd ‘Master of Port Benelux’: “Ik had er nochtans geen goed gevoel over”

Vorig jaar lieten we al weten dat de uitbaatster van brasserie Ruislé, Elise De Waele, met een select groepje sommeliers was doorgestoten tot de halve finale van ‘Master of Port Benelux 2025’ in de Portugese stad Porto. Op 21 en 22 september deed ze het onwaarschijnlijke: ze wist zich met twee gerenommeerde sommeliers te selecteren voor de finale in Amsterdam, die ze ook nog eens won! “De proeven waren enorm streng. Ik dacht dat ik het niet ging halen”, laat Elise weten. Een prachtprestatie!

Na eerdere succesvolle edities in Frankrijk en Canada organiseerde het gereputeerde Portugese ‘Instituto dos Vinhos Do Douro e do Porto’ (IVDP) voor de eerste maal een ‘Master of Port Benelux 2025’. Elke sommelier in ons land en Nederland kon zich kandidaat stellen via de Vereniging Vlaamse Sommeliers, de Belgische Sommeliersgilde en de Nederlandse Gilde van Sommeliers. Belangstellenden werden uitgenodigd deel te nemen aan een Masterclass op 16 september 2024 in het Brusselse Maison de la Poste. Die test bestond uit een tasting van verschillende soorten porto, waaronder een 20 jaar oude witte port. Een week later volgde een online examen. Daaruit werd uiteindelijk een select groepje van amper tien kandidaten gekozen, waaronder Elise De Waele uit Ruiselede. De maand daarop deed ze schriftelijke, mondelinge en praktische proeven in Porto, waarna ze bij de laatste vijf eindigde. De winnaar zou uiteindelijk dit jaar in Amsterdam gekozen worden.

Blind proeven

Dat De Waele tussen een hele reeks topsommeliers kan doorstoten tot de finale van zo’n prestigieuze wedstrijd – terwijl porto niet eens haar specialiteit is – is op zich al een prestatie. “Bij de halve finale had ik er toch geen goed gevoel over”, laat Elise weten. “Ik vond het al een meevaller dat ik bij de laatste drie eindigde. Maar mijn proeven moeten beter geweest zijn dan ik dacht.”

Die proeven waren nochtans niet van de poes. Ze moest porto’s blind proeven, uitleg geven over herkomst, soorten en achtergrond, de juiste porto bij het juiste menu kiezen, vertellen hoe ze een groep toeristen door Porto zou leiden en op basis van foto’s in 15 seconden historische figuren, plaatsen en wijnmakers herkennen. “Gelukkig heb ik jaren geleden mijn Erasmus-studies in Porto gedaan. Dat hielp”, lacht Elise. Uiteindelijk wint ze een wedstrijd, waar elke ambitieuze sommelier van droomt.

Nieuwe cocktail

Elise De Waele is uiteraard opgetogen over het resultaat, maar op sociale media tonen familie en vrienden zich uitermate trots. Aan de wedstrijd is geen grote prijs verbonden. “Ik heb wel een mooie beker gekregen en uiteraard opent dat wel enkele deuren”, reageert Elise. “Ik denk wel dat ik voor mijn brasserie meer porto op de kaart zal zetten. Als cocktail of, wie weet, een lekkere moelleux van chocolade met porto. Dat moet kunnen.”

Nog even vermelden dat sommelier Daphne van den Hoven van het Nederlandse restaurant Orangerie De Pol (16/20 Gault & Millau) tweede werd en Ruben Struyve uit Zwevezele – vorig jaar nog uitgeroepen tot ‘Sommelier of the Year’ – van het Ardeense restaurant La Table de Maxime (2 Michelin sterren) derde. Als visitekaartje kan dit wel tellen.

The post Uitbaatster van brasserie Ruislé Elise De Waele wint prestigieuze wedstrijd ‘Master of Port Benelux’: “Ik had er nochtans geen goed gevoel over” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Wat Sammy Mahdi deed, is zeer hard binnengekomen”: hoe ziekte van vrouw Bart De Wever regering onder hoogspanning zet

Het rommelt in de Wetstraat. De relatie tussen premier Bart De Wever (N-VA) en CD&V-voorzitter Sammy Mahdi is afgelopen zomer compleet verzuurd. De onthulling dat de echtgenote van De Wever met een eetstoornis worstelt, speelt daarin een cruciale rol. Wat is er gebeurd? Professor Carl Devos (UGent) legt het uit: “Dit is geen goed nieuws, maar er is een lichtpuntje.”

Lees meer »

Gemeente zoekt oplossing voor onderkomen Houtemse Heemkunde

De zoektocht naar een definitieve locatie voor de Houtemse Heemkunde sleept al een tijd aan. De erfgoedvereniging bewaart een rijk archief aan documenten, foto’s, gebruiksvoorwerpen en religieuze objecten, maar die collectie is vandaag verspreid bij bestuursleden thuis. Een centrale en veilige bewaarplaats is dringend nodig om dit erfgoed toegankelijk te maken.

Lees meer »

Wij testten slimme winkelkar van Colruyt: “Ik zie instant hoe mijn rekening oploopt. Handig om de controle over het budget te behouden”

Snel binnen, boodschappen doen en buiten zonder nog maar één kassa te zien. Colruyt start met de slimme winkelkar die je producten scant én automatisch laat afrekenen. Een Belgische primeur. “We willen klanten sneller en makkelijker laten winkelen”, zegt operationeel directeur Jo Willemyns. Maar werkt dat ook écht in de praktijk? We testten het zelf.

Lees meer »

La Grande Araignée is op het Belfort van Brugge geklommen: reusachtige spin zal vanavond ontwaken op de Halletoren

De Franse Compagnie La Machine haar reusachtige mechanische spin met behulp van een hoogtewerker op de Halletoren op de Markt van Brugge geïnstalleerd. La Grande Araignée zal er vrijdagavond om 19 uur ontwaken.
The post La Grande Araignée is op het Belfort van Brugge geklommen: reusachtige spin zal vanavond ontwaken op de Halletoren appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mindaugas (50) is de Anzegemse ex-mecanicien van Peter Sagan: “Een kampioen in alles, als renner en als persoon”

Exact tien jaar geleden veroverde Peter Sagan in Richmond zijn eerste van drie wereldtitels. De Slowaak werd tijdens zijn carrière bijgestaan door een Litouwse mecanicien die al twaalf jaar in Gijzelbrechtegem woont: Mindaugas Goncaras. “Ik liet Peter zoveel mogelijk met rust.”
The post Mindaugas (50) is de Anzegemse ex-mecanicien van Peter Sagan: “Een kampioen in alles, als renner en

Lees meer »