Vorig jaar lieten we al weten dat de uitbaatster van brasserie Ruislé, Elise De Waele, met een select groepje sommeliers was doorgestoten tot de halve finale van ‘Master of Port Benelux 2025’ in de Portugese stad Porto. Op 21 en 22 september deed ze het onwaarschijnlijke: ze wist zich met twee gerenommeerde sommeliers te selecteren voor de finale in Amsterdam, die ze ook nog eens won! “De proeven waren enorm streng. Ik dacht dat ik het niet ging halen”, laat Elise weten. Een prachtprestatie!
Na eerdere succesvolle edities in Frankrijk en Canada organiseerde het gereputeerde Portugese ‘Instituto dos Vinhos Do Douro e do Porto’ (IVDP) voor de eerste maal een ‘Master of Port Benelux 2025’. Elke sommelier in ons land en Nederland kon zich kandidaat stellen via de Vereniging Vlaamse Sommeliers, de Belgische Sommeliersgilde en de Nederlandse Gilde van Sommeliers. Belangstellenden werden uitgenodigd deel te nemen aan een Masterclass op 16 september 2024 in het Brusselse Maison de la Poste. Die test bestond uit een tasting van verschillende soorten porto, waaronder een 20 jaar oude witte port. Een week later volgde een online examen. Daaruit werd uiteindelijk een select groepje van amper tien kandidaten gekozen, waaronder Elise De Waele uit Ruiselede. De maand daarop deed ze schriftelijke, mondelinge en praktische proeven in Porto, waarna ze bij de laatste vijf eindigde. De winnaar zou uiteindelijk dit jaar in Amsterdam gekozen worden.
Blind proeven
Dat De Waele tussen een hele reeks topsommeliers kan doorstoten tot de finale van zo’n prestigieuze wedstrijd – terwijl porto niet eens haar specialiteit is – is op zich al een prestatie. “Bij de halve finale had ik er toch geen goed gevoel over”, laat Elise weten. “Ik vond het al een meevaller dat ik bij de laatste drie eindigde. Maar mijn proeven moeten beter geweest zijn dan ik dacht.”
Die proeven waren nochtans niet van de poes. Ze moest porto’s blind proeven, uitleg geven over herkomst, soorten en achtergrond, de juiste porto bij het juiste menu kiezen, vertellen hoe ze een groep toeristen door Porto zou leiden en op basis van foto’s in 15 seconden historische figuren, plaatsen en wijnmakers herkennen. “Gelukkig heb ik jaren geleden mijn Erasmus-studies in Porto gedaan. Dat hielp”, lacht Elise. Uiteindelijk wint ze een wedstrijd, waar elke ambitieuze sommelier van droomt.
Nieuwe cocktail
Elise De Waele is uiteraard opgetogen over het resultaat, maar op sociale media tonen familie en vrienden zich uitermate trots. Aan de wedstrijd is geen grote prijs verbonden. “Ik heb wel een mooie beker gekregen en uiteraard opent dat wel enkele deuren”, reageert Elise. “Ik denk wel dat ik voor mijn brasserie meer porto op de kaart zal zetten. Als cocktail of, wie weet, een lekkere moelleux van chocolade met porto. Dat moet kunnen.”
Nog even vermelden dat sommelier Daphne van den Hoven van het Nederlandse restaurant Orangerie De Pol (16/20 Gault & Millau) tweede werd en Ruben Struyve uit Zwevezele – vorig jaar nog uitgeroepen tot ‘Sommelier of the Year’ – van het Ardeense restaurant La Table de Maxime (2 Michelin sterren) derde. Als visitekaartje kan dit wel tellen.
The post Uitbaatster van brasserie Ruislé Elise De Waele wint prestigieuze wedstrijd ‘Master of Port Benelux’: “Ik had er nochtans geen goed gevoel over” is provided by KW.be.