Serge Koether roert al 18 jaar in de pannen in zijn kookstudio Revelatio in de Elverdingestraat. Vijf maanden geleden opende hij ook Revelatio Dé Winkel in de De Stuersstraat. Meteen sloot Serge zich ook aan bij het straatcomité van de Boterstraat, waarmee hij vorige week de straat een grote schoonmaakbeurt gaf. Ieper ligt hem dan ook na aan het hart, al durft hij ook kritisch te zijn.
“Als ondernemer niet gemakkelijk. Ik heb het gevoel dat veel Ieperlingen weegschaal zijn van horoscoop: twee tot drie keer langskomen en dan pas kopen. Het is een uitdaging om ervoor te zorgen dat de klanten blijven dingen ontdekken in je winkel. Als bewoner is het in Ieper wel leuk vertoeven. Het is een rustige stad, maar volgens mij met wat te veel ontoegankelijk wegens festiviteiten, zoals de koers enzovoort.”
Wat is je mooiste jeugdherinnering aan Ieper?
“Ik weet niet of je dit nog jeugd kan noemen, maar ik heb heel mooie herinneringen aan het uitgaansleven van destijds, met de oude JOC in het Vleeshuis, de Charlie’s op de Vismarkt bij Joost, de Linea in de Merghelynckstraat en de pasta bij Beuftje. Dat was top.”
En je favoriete plek?
“Een echte favoriet heb ik niet, maar de Menenpoort om 20 uur is een plek waar je in tien minuten eventjes een traan kan wegpinken, omdat het kan. Ook al ben ik van Ieper en ook al ben ik met gasten van dé Logies aanwezig, ik zal het zeker niet laten. Het doet deugd.”
Serge Koether
Serge Koether werd geboren op de 20 februari 1972 in Roeselare. Hij groeide op in Moorslede, maar verhuisde op 12-jarige leeftijd naar Ieper vanwege het werk van zijn vader in het onderwijs. Hij is getrouwd met Ingeborg Samyn. Samen hebben ze twee kinderen: Bert en Ruben. Er zijn ook al twee kleinkinderen en er is een derde op komst.
Serge studeerde voor chef-kok in De Panne en volgde nog een zevende jaar in Ter Groene Poorte. Hij werkte in verschillende restaurants in Ieper, onder andere Hostellerie Saint Nicolas. Hij hielp ook bij de opstart van restaurants. 18 jaar geleden begon hij met Revelatio in de Elverdingestraat, een kookstudio waar hij kooklessen en kookdemo’s geeft. Enkele jaren geleden begon hij er ook dé Logies, waar mensen kunnen overnachten. Vijf maanden geleden opende hij Dé Winkel in de De Stuerstraat.
Welke lokale horecazaak raad je iedereen aan? Een wat eet je daar dan?
“Ik heb er een paar. (knipoogt) Maar als ik eventjes over de middag tijd wil nemen omdat ik niet aan koken ben toegekomen, ga ik met mijn vrouw Ingeborg een lekkere dagschotel eten in De Heerlykheid. En als het iets meer mag zijn, passeer ik graag in Charbon bij Gregory, een genietplek zonder toeristenmenu’s.”
En om te shoppen?
“Voor mijn culinaire doeleinden ga ik steevast naar de Delhaize. Veel onder één dak en dat met de persoonlijke aanpak van Annelies en Michiel. Ook het kernwinkelgebied in het stadscentrum biedt voor iedereen wat wils. Denk maar aan Area 51, Geerits…”
Wat is er het meest veranderd in Ieper sinds je jeugd?
“De multiculturele omgeving in het stadscentrum. Wij hadden vroeger enkel frituren en één pitazaak. Nu zijn de exotische eetzaken niet meer te tellen, net zoal de kappers en de Oosterse lekkere kruidenwinkels.”
Wat zou je graag anders zien?
“Meer diversiteit onder de winkels, restaurants… Laat startende ondernemers beginnen in de leegstaande panden, met aanpaste huur. Zo kunnen we de jeugd of ondernemers aantrekken. Het is ook tijd dat het duivenprobleem aangepakt wordt. Dat is niet bij iedereen een probleem, maar bij de personen waar het echt een probleem is, moet er misschien gekeken worden of zij geen recht hebben op een tussenkomst van de stad.”
Als je één ding mocht realiseren voor Ieper, wat zou dat zijn?
“Ieper op de kaart zetten als culinaire stad die betaalbaar is voor iedereen. Brugge, maar betaalbaar! Onze historische troeven en erfgoed tonen aan de wereld in plaats van het onder de grond te steken.”
Welke persoon of vereniging verdient volgens jou meer erkenning?
“JOC Ieper, een plaats waren jongeren samen ideeën over de wereld delen en waar iedereen welkom is. Ik heb er zelf veel vertoefd en ook mijn kinderen gingen er veel naartoe. Je kunt er je kind als vrijwilliger laten openbloeien in een gecontroleerde omgeving.”
Zou je hier willen oud worden?
“Ik ben nog te jong om nu al te beslissen. Mocht ik de Lotto winnen, zal dit waarschijnlijk veranderen. Met mijn rolstoel over de kasseien is waarschijnlijk geen lachertje.”
The post “Nood aan meer diversiteit bij winkels en restaurants”: Serge Koether is culinair ondernemer in Ieper is provided by KW.be.