Hotelschool Ter Duinen verwelkomt drie nieuwe ‘Ambassadeurs’: “Passie met de paplepel ingegeven”

In 2015 voerde Hotelschool Ter Duinen een nieuwe traditie in: oud-leerlingen (Coxydiens) die nadat ze afstudeerden zich lieten opmerken door het culinaire parcours dat ze intussen hebben afgelegd, krijgen een plaatsje aan de Wall of Fame in de school met de eretitel ‘Ambassadeur’. Ook dit jaar komen er drie nieuwe ambassadeurs met een indrukwekkend palmares bij. Dat zijn Ferry Damen, Paul-Henri Cuvelier en Glenn Verhassselt.

Directeur Peter Verbeke verwelkomt de drie Coxydiens die al een uitzonderlijk parcours hebben afgelegd op hun jonge leeftijd. “Er is wel eenzelfde rode draad bij deze drie ambassadeurs: hun passie voor de horeca werd hen met de paplepel ingegeven”, benadrukt de directeur.

Michelin

Glenn Verhasselt werd wel eens bestempeld als ‘een culinaire tornado met passie en geduld’. “Hij is de belichaming van talent, doorzettingsvermogen en geduld”, aldus de directeur. “Hij startte in 2005 in onze school, maar wist al veel langer dat zijn toekomst in de keuken lag. Hij liep stages bij toprestaurants zoals Comme Chez Soi, ABaC en Moo in Barcelona. Na zijn afstuderen in 2009 nam zijn carrière een vogelvlucht. In 2014 werd hij chef van Sir Kwinten in Lennik, het restaurant van gastheer en sommelier Yanick Dehandschutter. Als duo zetten ze het restaurant op de gastronomische kaart en dat beloonden de Michelin-inspecteurs uiteindelijk met een eerste Michelinster in 2020 … en een tweede in 2024. Dat werd een absoluut topjaar, want Glenn werd op 33-jarige leeftijd door Gault&Millau uitgeroepen tot allerjongste ‘Chef van het Jaar’. Sinds 1 januari 2025 is Glenn lid van The Young Masters, onder de vlag van de Masterchefs van België. Ondanks deze indrukwekkende prestaties straalt Glenn een opmerkelijke kalmte uit. Zijn levensmotto: ‘geen paniek, rustig blijven’, is kenmerkend voor zijn professionele, bescheiden en vriendelijke houding.”

Wijn

De schoolcarrière van Paul-Henri Cuvelier – de tweede ambassadeur – begon in 1998 in de Koksijdse Hotelschool. Hij specialiseerde zich in hotelbeheer en liep in gerenommeerde restaurants zoals De Vierschaar en Château de la Chèvre d’Or. Verrassend genoeg zette hij na zijn afstuderen de stap naar de IT-wereld, waar hij zich bekwaamde in Computer Software Engineering. In 2011 keerde hij terug naar zijn roots en opende samen met chef Fabian Bail restaurant Paul de Pierre in Maarkedal. Dat groeide al snel uit tot een culinaire hotspot met een score van 13,5 bij Gault&Millau. Maar de naam Paul-Henri Cuvelier is onlosmakelijk verbonden met wijn. Hij behaalde de prestigieuze WSET level 3-kwalificatie en noemt zijn passie voor wijn een ‘uit de hand gelopen hobby’. Op de wijnkaart prijken dan ook 2.000 verschillende wijnen en herbergt de wijnkelder zo’n 10.000 flessen. Zijn toewijding en passie resulteerde in een indrukwekkende lijst (inter)nationale prijzen zoals Maïtre d’Hotel van België in 2018, Copa Jerez, samen met zijn chef in 2021, Sommelier van het jaar in 2022 en prijs voor beste wijnkaart van België in 2023. Paul-Henri vat zijn missie samen: “Of het nu via gesprekken, technologie, wijn of onderwijs is — mijn missie is altijd dezelfde: het menselijk potentieel ontsluiten.”

Plopsahotel

De derde ambassadeur, Ferry Damen, is een geboren hotelier en is geboren in Den Bosch in Nederland. Het contact met mensen, de drang om gasten tevreden te stellen en de dankbaarheid die dat teweegbrengt, zijn waarden die hem sinds zijn jeugd bijgebleven zijn. Zijn liefde voor de horeca kreeg hij mee via de verscheidene horecazaken van zijn grootouders en ouders. In 2004 spoelde Ferry aan als student in Ter Duinen. Hij studeerde af als laureaat in het zesde jaar, volgde een specialisatiejaar hotelbeheer en liep stages in gerenommeerde zaken zoals Le Manoir Aux Quat’ Saisons in Oxford en Hotel Cosmopolite in Nieuwpoort. Sinds zijn studietijd heeft Ferry alle facetten van de horeca doorlopen: van afwas en keuken tot receptie en hotelmanagement. Zijn professionele carrière begon in 2008 op de salesafdeling van Hotel Cosmopolite, waar hij opklom tot salesmanager en eindigde als hotelmanager. In 2020 begon hij aan een nieuwe uitdaging als hotelmanager van het Plopsahotel in De Panne. Hij bouwde het uit tot een beleveniswereld en een gevestigde naam aan de kust. In maart 2024 startte Ferry als general manager van Hotel Burlington in Oostende en Brasserie Oport. Inmiddels, sinds januari 2025, is hij benoemd tot COO van de C-Hotels group, waar hij de leiding heeft over 12 hotels langs de Belgische kust en in Roeselare. Ferry’s motto is: ‘Geef nooit op om je doel te bereiken’. Ferry’s passie voor de sector en zijn connectie met Hotelschool Ter Duinen zijn nooit verdwenen. Sommige van zijn leraren zijn nu goede vrienden. Als Ambassadeur van Hotelschool Ter Duinen wil Ferry deze passie graag doorgeven aan de volgende generatie.

The post Hotelschool Ter Duinen verwelkomt drie nieuwe ‘Ambassadeurs’: “Passie met de paplepel ingegeven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Van grauwe industrie naar aantrekkelijke buurt: vernieuwing van Leuvense Vaartkom zit er (zo goed als) op

De vernieuwing van de Vaartkomoevers in Leuven is, op enkele details na, klaar. Zo rondt de stad de jarenlange vernieuwing van de Vaartkom af. De grootste nieuwigheid, een kleine watertuin, is klaar om Leuvenaars te ontvangen, al was die ooit gepland als zwemzone. "Als we niet hadden bijgestuurd, waren we in een procedureslag beland die dit alles had tegengehouden", zegt

Lees meer »

CD&V’er moet naar politiekantoor na kritische mail over Gaza aan De Wever

Een lokale CD&V’er uit Hoboken moet zich woensdag melden bij de politie, nadat hij een zeer kritische mail schreef naar premier Bart De Wever (N-VA). In de mail klaagt de man het beleid rond Gaza aan. In één passage heeft hij het over “de achterlijke Joods-orthodoxse achterban” van De Wever. Daarop stuurde de premier de mail door naar de politie,

Lees meer »

IN PROVINCIALE IS HET OOK PLEZANT. Bierbeeks feestje verbrod, broederstrijd in Budingen en op de foto met Jan Verthongen

In provinciale is het ook plezant. Vraag dat maar aan ex-prof Olivier Claessens, die in zijn eentje de Werchterse derby won. Ook de promovendi lijken het traditioneel goed te doen in de eerste weken van het nieuwe seizoen. Minder goed in vorm was onze dataleverancier, want door technische problemen is er even ranking van ‘De beste schutter van Vlaams-Brabant’ deze

Lees meer »

Isabel (49) uit Mortsel zit voor derde dag op rij vast in hotel door chaos in Nepal: “Plots was het pure paniek”

In de Nepalese hoofdstad Kathmandu heerst al enkele dagen chaos door protesten tegen een socialemediaverbod. Dat verbod is intussen opgeheven, maar de rellen gaan nog altijd door. De regering is weggevlucht en er vielen al meer dan 20 doden en honderden gewonden. Isabel Leyts (49) uit Mortsel is momenteel met haar gezin op vakantie in Kathmandu en mag haar hotel

Lees meer »