Poperinge proeft een primeur: Brouwmens stelt Soesol voor op Lekker Westhoeks

Het derde weekend van september bruist jaarlijks op de Grote Markt in Poperinge. Er is een driejaarlijkse afwisseling tussen de Hoppefeesten, het Piconfestival en Lekker Westhoeks. Dit jaar is het opnieuw de beurt aan Lekker Westhoeks. Je kan er proeven bij brouwerij Deca tot St.Bernardus en van de trappisten van Westvleteren. Maar je kan er ook nippen van een primeur bij de nieuwe Poperingse brouwerij Brouwmens en hun eerste bier Soesol.

“Na drie jaar, is het weer tijd voor Lekker Westhoeks. Een bierdorp, streekproducenten, chefs en muzikale animatie, zijn de ingrediënten voor dit feestweekend. Twaalf brouwerijen tekenen present, samen goed voor 52 bieren. De meeste bieren dragen het logo van ‘Belgische Hop’, wat betekent dat ze minimum 50 procent Belgische hop gebruiken. Eén brouwerij is volledig nieuw in de bierwereld, namelijk Brouwmens”, zegt burgemeester Christof Dejaegher.

“Deze Poperingse brouwerij heeft een eerste bier op de markt gebracht onder de naam ‘Soesol’ en brengt dit in primeur op Lekker Westhoeks. Daarnaast zijn we ook zeer blij om de trappisten van Westvleteren te mogen schenken. Hun drie trappisten zullen te verkrijgen zijn in een van de standen. Daarnaast mogen we ook Terrest Brewery, Jessenhofke, Leroy Breweries, Pater Pitte, Biermaeckers, Brouwerij Werbrouck, Brouwerij De Poes, Brouwerij Deca, Vliegende paard Brouwers/Préaris en St.Bernardus verwelkomen.”

(lees verder onder de foto)

Hobbybrouwen

“Vijf jaar geleden hebben Pepijn en ik uit interesse eens mee gevolgd bij een brouwerij uit interesse voor het brouwen. Uiteindelijk hebben we wat materiaal aangekocht en zijn we gestart met experimenteren met recepten in de kelder van Pepijn. Ondertussen was Michiel zich ook aan het uitleven met hobbybrouwen, we hoorden van elkaars plannen”, legt Jordi Metsu uit. Brouwmens is het project van Michiel D’hondt, Jordi Metsu en Pepijn Sissau.

“Uiteindelijk besloten we om met drie verder te gaan en verder te sleutelen aan ons recept. We kochten wat grotere tweedehands bierketels aan en verhuisden naar Jordi in Poperinge. Na lang testen en experimenteren kwamen we uit bij een bier/recept dat we alle drie lekker vonden. We besloten om af te kloppen op dat recept, maar toen zochten we natuurlijk nog een naam”, klinkt het.

(lees verder onder de foto)

Brouwmens en hun bier Soesol kan je ontdekken op Lekker Westhoeks.
Brouwmens en hun bier Soesol kan je ontdekken op Lekker Westhoeks. © Brouwmens

Belgische hop

“Na veel nadenken, de ene suggestie al beter dan de andere, kwamen we uit bij Soesol. In het Frans is un sous-sol, een kelder waar het uiteindelijk allemaal is begonnen. Dat pasten we een beetje aan en uiteindelijk werd Soesol geboren.” Het bier Soesol is een Belgisch blond bier van 6,5 graden, gemaakt met lokale hop. “Het lokale is voor ons zeer belangrijk en hiermee konden we ook het logo van ‘Belgische hop’ binnenhalen. Het zou jammer zijn dat we hop zouden moeten zoeken in het buitenland, terwijl we in de hoofdstad van de hop wonen. In de nabije toekomst zouden we graag het gold label ‘Belgische hop’ halen, zodat we 100% met Belgische hop werken in ons bier of volgende bieren.”

Nuttige feedback

Brouwmens en hun bier Soesol kan je ontdekken op Lekker Westhoeks. “Eerst en vooral willen we dat Poperinge ons bier leert kennen, er is geen betere manier om dat te doen dan op Lekker Westhoeks. Zelf zijn we al meerdere keren geweest en dit blijft een enorm leuk evenement. Gezellig iets drinken en eten met vrienden en familie terwijl je nieuwe bieren leert kennen. Ook zullen we nuttige feedback kunnen verzamelen over hoe Soesol bevalt bij iedereen. Nadat ze geproefd hebben van ons bier en het valt in de smaak, kunnen ze natuurlijk nog apart bijbestellen bij ons”, klinkt het. “We hopen op goed weer, zodat er veel volk naar de markt afzakt. Veel volk betekent ook veel mensen die ons nieuwe bier kunnen proeven en we hopen zo mensen te overtuigen om een lokaal Poperings bier aan te schaffen.”

(lees verder onder de foto)

Chef’s op de markt

Naast de 12 brouwerijen, krijgt ook de jurywinnaar van het laatste Piconfestival een plaatsje op de Grote Markt. “De likeur ‘Oublon’ wordt ook geschonken op basis van hop. De ‘Lekker Zero’-bar bundelt dan weer een niet-alcoholisch aanbod van dranken uit Westhoek. Daarnaast zijn opnieuw heel wat streekproducenten aanwezig. Van kiwibessen, hoeve-ijs tot honing, ambachtelijk gebrande koffie en hommelpaptaart: het aanbod is ruim. Nieuw dit jaar is de aanwezigheid van zes Poperingse chefs die lekkere gerechtjes serveren”, aldus burgemeester Dejaegher.

De restaurants ’s Amuse, Hommelhof, Traiteur BEL, Flou’s@home, Gastobar Cirk en Hartig zijn aanwezig op de Grote Markt en serveren een lekker gerechtje.

Muzikale animatie

Naast heel wat lekkers wordt er ook ingezet op sfeer en gezelligheid. “De rood-witte achthoektenten, vlaggetjes en lichtslingers kunnen niet ontbreken. Er zijn optredens van Die Fröhlichen Trappïsten en Saxilicious, met tussenin animatie door dj-duo Stinstage.” Lekker Westhoeks gaat door op zaterdag 20 september van 14 tot 22 uur en op zondag 21 september van 11 tot 21 uur. Toegang is gratis.

Info: www.toerismepoperinge.be/lekker-westhoeks

Er is een driejaarlijkse afwisseling tussen de Hoppefeesten, het Piconfestival en Lekker Westhoeks. Dit jaar is het opnieuw de beurt aan Lekker Westhoeks.
Er is een driejaarlijkse afwisseling tussen de Hoppefeesten, het Piconfestival en Lekker Westhoeks. Dit jaar is het opnieuw de beurt aan Lekker Westhoeks. © LBR

The post Poperinge proeft een primeur: Brouwmens stelt Soesol voor op Lekker Westhoeks is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Luc Verkempinck knipt nog altijd de haren van bekende Vlamingen, waaronder al méér dan 30 jaar van Bart Kaëll: “Luc én Bart, dàt zijn échte vrienden!”

In de voorbije zomermaanden kwamen we vaak Luc Verkempinck uit Lichtervelde tegen. Deze 67-jarige West-Vlaming liep backstage tijdens ‘Tien-Om-Te-Zien’ én ook op ‘Zomerhit’. Jawel, backstage, want Luc en zijn charmante echtgenote zijn goed thuis bij de Vlaamse artiesten. Tientallen artiesten reden al naar zijn kapsalon in Lichtervelde om hun kapsel te laten knippen. Luc zorgde vaak voor een andere én

Lees meer »

Nieuw kunstwerk van Banksy met rechter die betoger neerslaat met hamer al afgedekt

Het nieuwste werk van de mysterieuze Britse graffitikunstenaar Banksy toont een rechter, gekleed in een toga en pruik, die met zijn voorzittershamer een ongewapende betoger neerslaat. De anonieme kunstenaar postte er maandag een foto van op zijn Instagramaccount met het bijschrift “Royal Courts of Justice, London.” De muurschildering verscheen op de buitenmuur van het Londense koninklijke gerechtsgebouw.

Lees meer »

Veurne is klaar voor Open Monumentendag

Op zondag 14 september zet Veurne tijdens Open Monumentendag haar erfgoed extra in de kijker met drie bijzondere belevenissen. Bezoekers ontdekken niet alleen het rijke monumentale patrimonium van de stad, maar vieren ook mee met twee publiekslievelingen en genieten van een uniek programma in het Bakkerijmuseum.
The post Veurne is klaar voor Open Monumentendag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Monument ter ere van Jeff aan de Chirolokalen

Aan de Chirolokalen van de Dadizeelse Chiro werd afgelopen weekend een herdenkingsmonument ter ere van Jozef ‘Jeff’ Dufour ingehuldigd.
The post Monument ter ere van Jeff aan de Chirolokalen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Van Franse accenten in de Menenstraat tot Filipijns feest: vernieuwd City Marketing stoomt Ieper klaar voor Tooghedagen

Van vrijdag 12 tot maandag 15 september vinden de eerste Tooghedagen plaats onder het bewind van schepen Peter De Groote. Zijn stempel drukt hij alvast door op donderdag een grote schoonmaakactie in de Boterstraat te organiseren, samen met de handelaars van de straat. De echte grote veranderingen onder impuls van de vernieuwde City Marketing Ieper zal het publiek pas zien

Lees meer »

Ruben Van Gucht gewond tijdens opnames van ‘Celebrity Masterchef’: “Mandoline zat een centimeter in mijn hand”

Het nieuwe seizoen van ‘Celebrity Masterchef Vlaanderen’ moet nog van start gaan, maar Ruben Van Gucht (38) weet nu al dat hij zijn deelname nooit zal vergeten. Het VRT-gezicht hield er niet alleen een culinaire ervaring, maar ook een flink litteken aan over. In zijn Radio 2-programma ‘Weekwatchers’ onthulde hij hoe hij in de keuken een pijnlijke snijwonde opliep.

Lees meer »