In de Onze-Lieve-Vrouwestraat in Kortrijk zit sinds begin 2022 een bijzonder adresje dat intussen niet meer weg te denken is: Frites à l’Heure. Uitbaters Gregory Six (37) en Bram Wylin (32) wilden geen doorsnee frituur, maar een plek waar frieten en bistronomie elkaar ontmoeten. “Naast de klassieke frituursnacks ontdek je hier verse bereidingen en eigen smaken.”
Het idee voor Frites à l’Heure ontstond tijdens de coronaperiode. Tijdens een wandeling met Mopsie, de mopshond van Bram, passeerde Gregory een pand met een briefje ‘uit de hand te koop’. “Ik kende het gebouw enkel als een kattencafé, maar was er nooit binnen geweest. Een dag later gingen we kijken en het gevoel was meteen juist: hier konden we samen iets nieuws neerzetten.”
Beiden hebben horecaervaring. Gregory studeerde aan de hotelschool in Kortrijk, werkte in het Kennedy Hotel en belandde daarna in het kasteelpark van Zonnebeke, waar hij acht jaar aan de slag was bij Koklikoo. In 2017 nam hij de zaak over, die concessie loopt nog tot 2026.
Bram werkte jarenlang in interieuradvies, van kleur- tot technische begeleiding. Maar in het weekend stond hij vaak achter de frietketel in Bistro A Point in Poelkapelle. “Ik begon als jobstudent en groeide mee in het verhaal als flexi. Elf jaar heb ik dat gedaan.”
Twee werelden
Frites à l’Heure combineert twee werelden: de laagdrempelige friet en de uitgebreide bistrokaart. “Op vrijdag en zondag zie je meer de klassieke frituurkant, terwijl zaterdag vaak bistroniveau haalt. Maar evengoed kan je hier gewoon frietjes bestellen en aan tafel bediend worden”, legt Gregory uit.
Die tafelbediening is één van hun troeven. “Geen glazen frigo waar je zelf moet kiezen, maar comfort en service met een kelner die tot aan jouw tafel komt.”
“We bieden comfort en service met een kelner die tot aan jouw tafel komt”
De kaart is opvallend breed: van steak, hamburgers en salades tot typische frituursnacks. Grote gezelschappen vinden hier hun gading. “Het gebeurt vaak dat een tafel van zestien personen een mengelmoes aan gerechten bestelt: een julientje, côte à l’os om te delen, romige scampi, veggiegerechten… net dat maakt het voor iedereen toegankelijk.”
Frites à l’Heure profileert zich ook bewust als een plek waar vegetariërs en veganisten welkom zijn. “Niet gewoon een kaaskroket op de kaart, maar in elke categorie minstens één optie”, zegt Bram. Zo konden ze onlangs een trouwfeest boven in hun zaaltje volledig voorzien van hapjes, ook vegan.
Steeds eerste keus
Wat maakt Frites à l’Heure geliefd bij Kortrijkzanen en daarbuiten? “Klantvriendelijkheid en kwaliteit”, klinkt het. “We besparen niet op producten of vet. Alles moet eerste keus zijn: een hamburgerschijf van de beenhouwer, niet de diepvriesversie. Al onze bereidingen, zoals de vol-au-vent of balletjes in tomatensaus, zijn huisgemaakt”, vertelt Bram. “En onze vispotjes komen trouwens met treffelijke stukken vis, niet gewoon wat flakes. We kopen onze vis bij Lobster Fish en werken telkens met vijf verschillende soorten, afhankelijk van het aanbod”, legt Gregory uit. Ook hygiëne staat hoog op de agenda. Dagelijks wordt de zaak volledig opgekuist, door het hele team. “We doen het samen, van voor naar achter en weer terug. Dat maakt het ook leuker om de volgende shift te starten.”
Kerstdecoratie
Frites à l’Heure wil meer zijn dan een plek om te eten. Events en sfeer zijn een belangrijk deel van hun succes. “We zijn intussen bekend voor onze kerstdecoratie: vorig jaar 23.000 lichtjes, 20 kerstbomen en duizenden ornamenten. Vanaf november toveren we de zaak om tot een kerstparadijs. Ideaal voor teambuildings en feestjes.” Ook met Valentijn doen ze iets extra: een romantisch menu met livezanger. En wie houdt van spanning, kan terecht op hun moorddiners. “We zetten graag in op beleving.”
Goudgele toekomst
Wat de toekomst brengt, houden Gregory en Bram bewust open. “Kleurrijk en goudgeel, zoals onze frietjes”, glimlacht Gregory. Nieuwe ambities zijn er zeker, maar nog niet concreet uitgesproken. Eén ding staat vast: Frites à l’Heure blijft inzetten op versheid, kwaliteit en een warme sfeer.
The post Gregory (37) en Bram (32) combineren met Frites à l’Heure het beste van de frituur en bistro: “Er komt zelfs een kelner tot aan je tafel” is provided by KW.be.