Gregory (37) en Bram (32) combineren met Frites à l’Heure het beste van de frituur en bistro: “Er komt zelfs een kelner tot aan je tafel”

In de Onze-Lieve-Vrouwestraat in Kortrijk zit sinds begin 2022 een bijzonder adresje dat intussen niet meer weg te denken is: Frites à l’Heure. Uitbaters Gregory Six (37) en Bram Wylin (32) wilden geen doorsnee frituur, maar een plek waar frieten en bistronomie elkaar ontmoeten. “Naast de klassieke frituursnacks ontdek je hier verse bereidingen en eigen smaken.”

Het idee voor Frites à l’Heure ontstond tijdens de coronaperiode. Tijdens een wandeling met Mopsie, de mopshond van Bram, passeerde Gregory een pand met een briefje ‘uit de hand te koop’. “Ik kende het gebouw enkel als een kattencafé, maar was er nooit binnen geweest. Een dag later gingen we kijken en het gevoel was meteen juist: hier konden we samen iets nieuws neerzetten.”

Beiden hebben horecaervaring. Gregory studeerde aan de hotelschool in Kortrijk, werkte in het Kennedy Hotel en belandde daarna in het kasteelpark van Zonnebeke, waar hij acht jaar aan de slag was bij Koklikoo. In 2017 nam hij de zaak over, die concessie loopt nog tot 2026.

Bram werkte jarenlang in interieuradvies, van kleur- tot technische begeleiding. Maar in het weekend stond hij vaak achter de frietketel in Bistro A Point in Poelkapelle. “Ik begon als jobstudent en groeide mee in het verhaal als flexi. Elf jaar heb ik dat gedaan.”

Twee werelden

Frites à l’Heure combineert twee werelden: de laagdrempelige friet en de uitgebreide bistrokaart. “Op vrijdag en zondag zie je meer de klassieke frituurkant, terwijl zaterdag vaak bistroniveau haalt. Maar evengoed kan je hier gewoon frietjes bestellen en aan tafel bediend worden”, legt Gregory uit.

Die tafelbediening is één van hun troeven. “Geen glazen frigo waar je zelf moet kiezen, maar comfort en service met een kelner die tot aan jouw tafel komt.”

“We bieden comfort en service met een kelner die tot aan jouw tafel komt”

De kaart is opvallend breed: van steak, hamburgers en salades tot typische frituursnacks. Grote gezelschappen vinden hier hun gading. “Het gebeurt vaak dat een tafel van zestien personen een mengelmoes aan gerechten bestelt: een julientje, côte à l’os om te delen, romige scampi, veggiegerechten… net dat maakt het voor iedereen toegankelijk.”

Frites à l’Heure profileert zich ook bewust als een plek waar vegetariërs en veganisten welkom zijn. “Niet gewoon een kaaskroket op de kaart, maar in elke categorie minstens één optie”, zegt Bram. Zo konden ze onlangs een trouwfeest boven in hun zaaltje volledig voorzien van hapjes, ook vegan.

Steeds eerste keus

Wat maakt Frites à l’Heure geliefd bij Kortrijkzanen en daarbuiten? “Klantvriendelijkheid en kwaliteit”, klinkt het. “We besparen niet op producten of vet. Alles moet eerste keus zijn: een hamburgerschijf van de beenhouwer, niet de diepvriesversie. Al onze bereidingen, zoals de vol-au-vent of balletjes in tomatensaus, zijn huisgemaakt”, vertelt Bram. “En onze vispotjes komen trouwens met treffelijke stukken vis, niet gewoon wat flakes. We kopen onze vis bij Lobster Fish en werken telkens met vijf verschillende soorten, afhankelijk van het aanbod”, legt Gregory uit. Ook hygiëne staat hoog op de agenda. Dagelijks wordt de zaak volledig opgekuist, door het hele team. “We doen het samen, van voor naar achter en weer terug. Dat maakt het ook leuker om de volgende shift te starten.”

Kerstdecoratie

Frites à l’Heure wil meer zijn dan een plek om te eten. Events en sfeer zijn een belangrijk deel van hun succes. “We zijn intussen bekend voor onze kerstdecoratie: vorig jaar 23.000 lichtjes, 20 kerstbomen en duizenden ornamenten. Vanaf november toveren we de zaak om tot een kerstparadijs. Ideaal voor teambuildings en feestjes.” Ook met Valentijn doen ze iets extra: een romantisch menu met livezanger. En wie houdt van spanning, kan terecht op hun moorddiners. “We zetten graag in op beleving.”

Goudgele toekomst

Wat de toekomst brengt, houden Gregory en Bram bewust open. “Kleurrijk en goudgeel, zoals onze frietjes”, glimlacht Gregory. Nieuwe ambities zijn er zeker, maar nog niet concreet uitgesproken. Eén ding staat vast: Frites à l’Heure blijft inzetten op versheid, kwaliteit en een warme sfeer.

The post Gregory (37) en Bram (32) combineren met Frites à l’Heure het beste van de frituur en bistro: “Er komt zelfs een kelner tot aan je tafel” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vlaamse regering haalt 30 veebedrijven met grootste stikstof-impact van ‘rode lijst’

Elf van de 41 “piekbelasters” uit 2022, veeteeltbedrijven die piekuitstoters van stikstof zijn, zijn vrijwillig gestopt. Zo maakt de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) maandag bekend in de commissie Leefmilieu binnen het Vlaams Parlement. Minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns (CD&V) verdedigt er de berekening van de nieuwe “rode lijst’. Na een recente hertelling werden namelijk minder piekbelasters geïdentificeerd. Momenteel staan

Lees meer »

Bibliotheek doet grote cd-collectie van de hand voor 1 euro per stuk, muzikanten trekken aan alarmbel

Vanaf 1 oktober stopt Utopia Aalst met het uitlenen van cd’s. De collectie van 21.000 stuks wordt afgebouwd en in december voor één euro per stuk verkocht. Volgens de bibliotheek is de beslissing ingegeven door dalende uitleencijfers, de opkomst van streamingdiensten en plaatsgebrek. Maar een groep muzikanten en muziekliefhebbers verzet zich fel tegen het verdwijnen van de cd’s.

Lees meer »

GO! Scholengroep Stroom geeft startschot voor nieuw schooljaar met groots ‘Big Bang’-event: “Onderwijskwaliteit versterken”

Zo’n 1.500 medewerkers van GO! Scholengroep Stroom waren op de afspraak in de Coretec Dôme in Oostende tijdens het startmoment ‘Big Bang’. Het grootschalige event luidde niet alleen het nieuwe schooljaar in, maar er werd ook verteld waar het GO! en de scholengroep specifiek naartoe wil in de toekomst.
The post GO! Scholengroep Stroom geeft startschot voor nieuw schooljaar

Lees meer »

Bert Moyaers, burgemeester van Herk-de-Stad: “Ik ben in de politiek gegaan omdat ik thuis niks te zeggen heb”

“Een thriller”, zo omschreef Het Belang van Limburg de recentste coalitievorming van Herk-de-Stad. De uitkomst was dat Bert Moyaers (44) voor de tweede keer burgemeester mocht worden, maar die eerste weken was er geen sprake van euforie. “Integendeel”, zegt Moyaers, “ik durfde niet meer buiten komen, maar op een bepaald moment heb ik de knop toch maar omgedraaid.”

Lees meer »

Overleden kinderen uit Gaza en klimaatslachtoffers op ramen van BNP Paribas in Hasselt: “BNP mee verantwoordelijk voor al die doden”

Met krijt hebben actievoerders van Extinction Rebellion (XR) woensdagmiddag de namen van Palestijnse kinderen en klimaatslachtoffers op de ramen van het BNP Paribas Fortis-kantoor in Hasselt geschreven. "Bovenaan staat een kind van 0 jaar, dat nog geen leven heeft mogen meemaken", zegt Tine, een van de betogers. Met de actie wil XR de rol van de bank in de financiering

Lees meer »