Deze vier vrienden gaan op zoek naar de perfecte ‘Portie gemengd’ en posten recensies op Instagram: “Mosterd en selderijzout zijn een must”

Portie gemengd. Het is dé klassieker op de menukaart in elk zichzelf respecterend café, maar voor een viertal uit Heule bij Kortrijk is het niet zomaar een hapje. Ze gingen ondertussen al proeven in 125 West-Vlaamse cafés. Zelfs Mathieu Terryn van Bazart is fan van hun recensies.

Het is al even simpel als geniaal. Op het Instagram-account Portie gemengd recenseren vier vrienden al jarenlang de porties kaas en salami die ze op café bestellen. Na een pauze zijn ze sinds vorige week weer actief en winnen ze opnieuw aan populariteit.

De gezichten achter het initiatief zijn magazijnier Jelle Hackx (28), zelfstandig boomverzorger Emile Pille (26), rusthuisverpleger Wouter Dujardin (26) en verpleger in de forensische psychiatrie Lode Hillaert (26). “In 2021 zaten we samen in café De Kameleon en bestelden we een portie gemengd”, aldus Jelle. “Ik stelde voor om die eens te vergelijken met de rest van de cafés op Heule Platse.”

Excel-lijstje

Het viertal besloot de test op Instagram te zwieren, met de portie gemengd van café Dudu als uiteindelijke winnaar. De vrienden hadden letterlijk en figuurlijk de smaak te pakken en besloten om door te gaan met het recenseren van de klassieke kaas- en salamischotel. Intussen staat de teller al op meer dan 125 geproefde porties. “Het is als een klucht gestart, maar we hebben het wel meteen serieus aangepakt. We trokken naar verschillende plekken in heel West-Vlaanderen, meteen een goed excuus om af te spreken. Eerst en vooral checken we op de website van de zaak of er een portie gemengd op de kaart staat. Welke zaken we al afvinkten en nog willen doen, houden we netjes bij in een Excel-lijstje. Soms maken we er een daguitstap van en doen we er pakweg vier in Brugge. Maar even goed gebeurt het ergens spontaan.”

“Als cafébazen een negatieve recensie opmerken, dan zeggen ze eerder sorry dan dat ze een verwijt sturen”

De recensenten proberen elk bezoek met z’n vieren aan te pakken. “Uitzonderlijk doen we het met minder, maar de regel is dat we minstens met twee moeten zijn”, dixit Jelle. “Allereerst nemen we een foto en kijken we hoe het gepresenteerd wordt. Daarna proeven we en beoordelen we op smaak. We bekijken ook de hoeveelheid, de extraatjes zoals augurken en tot slot de prijs. Is die representatief en krijgen we waar voor ons geld? We geven voor elke categorie punten op vijf en nemen uiteindelijk het gemiddelde van onze aparte beoordeling.”

Elke recensie komt op Instagram, met een score in de vorm van kaasblokjes. Het maximum is vijf, maar die topscore heeft nog geen enkele portie gehaald. “Ik weet niet of we daarin ooit slagen, want dan moet echt alles juist zitten. Het minste dat we al gaven? Anderhalf. Toen er nog coronamaatregelen van kracht waren, hebben we ook potjes uit de supermarkt getest en die haalden de norm niet. Er zit ook heel veel verschil in. Voor ons is het een must dat er zowel mosterd als selderijzout aanwezig is. Als ze geen geven, dan verliezen ze punten. Meestal geven we 3 tot 3,5 kaasjes. Vanaf 3,5 is het een aanrader.”

Herkend

Aangezien de vier elk bezocht café vermelden op Instagram, krijgen de uitbaters de recensie ook zelf te zien. “De meeste reacties zijn positief, en zelfs al lezen ze een negatieve review dan zeggen ze eerder sorry dan dat ze een verwijt sturen. Het is ook niet zo dat ze door ons minder porties gemengd zullen verkopen… Maar we raden cafébazen toch aan om iets anders te serveren dan kaas en salami van Everyday (huismerk van Colruyt, red.).”

De vier doen elk bezoek anoniem, maar één keer werden ze al herkend door een cafébaas. Hun Instagrampagina is dan ook flink gegroeid. “Oorspronkelijk gingen we al blij zijn met 50 volgers, maar intussen staan er al bijna 2.000 op de teller. Het voelt soms surreëel: een foto posten van een portie gemengd in de Euro Shop en dan zien dat Mathieu Terryn van Bazart die leuk vindt.” (lacht)

The post Deze vier vrienden gaan op zoek naar de perfecte ‘Portie gemengd’ en posten recensies op Instagram: “Mosterd en selderijzout zijn een must” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De hond van een vriendin domineert (te) vaak onze gesprekken

Voor deze rubriek luisteren we gesprekken af, checken we de mails die u ons stuurt, of pikken we iets op wat in de lucht hangt en distilleren we er een fictieve maar herkenbare kwestie uit. Die leggen we voor aan drie redacteurs en lezers uit drie verschillende generaties. Deze week: de hond van een vriendin domineert (te) vaak onze gesprekken

Lees meer »

KWS Houthulst zet favorietenrol meteen kracht bij: “Club wil zo snel mogelijk terug naar eerste provinciale”

KWS Houthulst is het nieuwe seizoen in tweede provinciale uitstekend begonnen. Ze trokken op bezoek bij KFC Lichtervelde met 0-2 aan het langste eind en zetten zo meteen hun favorietenrol kracht bij. Voor de club die vorig jaar nog in eerste provinciale actief was, is de toon meteen gezet.
The post KWS Houthulst zet favorietenrol meteen kracht bij: “Club

Lees meer »

KBC breidt voordeelprogramma Kate Coins uit

KBC bouwt zijn klantengetrouwheidsprogramma Kate Coins verder uit. Dat meldt de bank-verzekeraar dinsdag. De digitale spaarpunten zijn voortaan flexibeler inzetbaar en je kan ze één keer per jaar in euro’s laten omzetten.

Lees meer »

VN vraagt om politieke bezwaren opzij te zetten om Afghaanse slachtoffers te helpen: “Levens staan op het spel”

De Verenigde Naties hebben een noodoproep gedaan van 140 miljoen dollar, bijna 120 miljoen euro, om de overlevenden van de recente aardbevingen in Afghanistan te helpen. Ze dringen er bij de internationale gemeenschap op aan om politieke bezwaren tegen de Taliban-regering terzijde te schuiven, aangezien er duizenden levens op het spel staan door de naderende winterkou.

Lees meer »

“Er heerst een sfeer van straffeloosheid. Dat los je niet op met een tank of een geweer”: Brussel verdeeld over inzet militairen in probleemwijken

Waar kinderen tot voor kort speelden op het plein aan metrostation Clemenceau, staan nu al maanden dranghekken. Ze moeten drugsdealers afschrikken en schietpartijen stoppen, maar dat lijkt weinig effect te hebben. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Quintin (MR) wil er nu militairen laten patrouilleren, net als in andere probleemwijken. Het plan verdeelt de stad. Sommigen zien het als een broodnodige

Lees meer »

Zussen Sophia en Lara toveren Vero Caffè om tot brunchar Willa: “We maken hier onze droom waar”

Enkele maanden na de sluiting van het populaire Vero Caffè wordt er opnieuw koffie, brunchgerechtjes en gebak geserveerd in het stemmige pand op het Sint-Jansplein. De zussen Sophia (26) en Lara (22) Anthoni gingen er met grotendeels hetzelfde concept van start onder de noemer brunchar Willa.
The post Zussen Sophia en Lara toveren Vero Caffè om tot brunchar Willa:

Lees meer »