Fran Mertens (27) van restaurant Dunas genomineerd voor Lady Chef of the Year: “Vrouwelijke chef in de kijker”

Fran Martens, de chef van restaurant Dunas in Duinbergen, is een van de vijf chefs die strijden om de felbegeerde titel van Lady Chef of the Year 2025’. Deze prijs bekroont elk jaar een vrouwelijke chef die uitblinkt in excellentie en innovatie binnen de Belgische gastronomie. “Ik vind het wel belangrijk om vrouwelijke chefs, die nog altijd de minderheid zijn, ook eens in de schijnwerpers te plaatsen”, zegt Fran.

Chef-kok Fran Mertens nam deze week, samen met vier andere genomineerden, deel aan de finalewedstrijd voor het behalen van de prestigieuze titel Lady Chef of The Year 2025. De prijs bekroont sinds 1991 elke jaar een vrouwelijk chef die uitblinkt in excellentie, innovatie en leiderschap binnen de Belgische gastronomie. Fran is al drie jaar chef-kok en medezaakvoerder van restaurant Dunas in Duinbergen. We leren haar graag wat beter kennen.

“Ik ben afkomstig van Boechout (provincie Antwerpen, red.) Een oom van me had wel een horecazaak, maar van thuis uit had ik niets met horeca of koken. Het is wel zo dat ik altijd wel nieuwsgierig was naar wat mijn grootouders klaarmaakten. Ze maakten onder meer zelf koekjes en choco. En voor hun maaltijden werken ze vaak met producten zie de teelden in de tuin”, vertelt Fran.

Buitenlandse stage

“Omdat mijn ouders niet zo enthousiast waren over een kookopleiding, volgde ik in het middelbaar eerst een meer algemene richting, maar uiteindelijk dreef ik dan toch mijn zin door en volgde ik de laatste twee jaar van het secundair in hotelschool Piva in Antwerpen. Daarna ben ik via het uitwisselingstraject Erasmus naar Zweden getrokken voor een buitenlandse stage. Ik werkte een viertal maanden in een brasserie in Göteborg en daarnaast kregen we er ook nog wat les. Dat was voor mij een heel mooie ervaring. Net als de stage die ik bij restaurant Pure C in Cadzand heb gedaan. Sergio Herman was er toen nog medezaakvoerder maar de keuken werd vooral gerund door Cyrko Bakker, ook zo’n topper waar ik veel van leerde.”

Van Cuines 33 naar Dunas

Fran werkte verder ook een tijdje in een brasserie in haar eigen Boechout en schoolde zich nog bij met een avondopleiding chocolatier en patissier. “Een heel belangrijke werkervaring was die bij Edwin Menue en Fleur Boussy van Cuines 33 in Knokke. Daar werd en wordt nog altijd op heel hoog niveau gewerkt. Maar na vier jaar daar keek ik wel uit naar iets nieuws en dat heb ik dan ook gezegd aan de zaakvoerders”, legt Fran uit. “Ze kwamen me het idee om iets nieuws te beginnen en wilden mij daarin betrekken. Dat is dus restaurant Dunas in Duinbergen geworden. Net voor ik in dat verhaal stapte, heb ik wel nog twee maanden stage gedaan bij het tweesterrenrestaurant Alchemist in de Deense hoofdstad Kopenhagen om mijn kennis en kunde nog aan te scherpen.”

“Dunas is een wat laagdrempeliger concept dan Cuines 33, dat was ook de bedoeling. Ik werd er vennoot, samen met Edwin en Fleur en nog een investeerder, en kreeg er verantwoordelijkheid over de keuken. Natuurlijk is er wel regelmatig overleg. We kiezer er voor de Frans-Belgische klassieke keuken, maar wel met hier en daar een moderne toets en invloeden uit de wereldkeuken.”

Topvijf

Het talent van Fran bleef ook bij de organisatoren van Lady Chef of the Year niet onopgemerkt. Vorig jaar was ze ook al bij de genomineerden en behaalde ze de toptien. Dit jaar doet ze nog straffer en haalde ze de topvijf. Die vijf mogen het nu in een kookproef tegen elkaar opnemen om de felbegeerde titel in de wacht te slepen. “Ik heb me niet zelf opgegeven om kans te maken op deze titel. Maar ik weet wel dat die mensen komen eten zijn en de mogelijke kandidaten heel goed screenen”, weet Fran.

“De kookproef heeft plaats in hotelschool Spermalie in Brugge. Het hoofdgerecht is op basis van vis en we krijgen een mysterie-box met ingrediënten om mee te werken. Voor het hoofdgerecht moeten we creatief aan de slag met een stukje varkensvlees van het gerenommeerde The Duke of Berkshire. We mogen wel op voorhand het gerecht uitschrijven en inoefenen. En afsluitend moeten we ook nog een dessertje maken. Ja, het is best wel spannend. Ik vind het wel belangrijk om vrouwelijke chefs, die nog altijd in de minderheid zijn, ook eens in de schijnwerpers te zetten.”

The post Fran Mertens (27) van restaurant Dunas genomineerd voor Lady Chef of the Year: “Vrouwelijke chef in de kijker” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Zotte smaken zijn vaak niet te commercialiseren”: Mathieu Eyckmans van ijssalons Oyya mag naar Gelato World Masters

Op 30 en 31 oktober strijden negen Belgische roomijs- en sorbetmakers in het Italiaanse Bologna voor twee plaatsjes op het Gelato Festival World Masters volgend jaar. Een van hen is Bruggeling Mathieu Eyckmans van ijssalons Oyya.
The post “Zotte smaken zijn vaak niet te commercialiseren”: Mathieu Eyckmans van ijssalons Oyya mag naar Gelato World Masters appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geheime Noord-Koreaanse raketbasis ontdekt vlak bij grens met China

Noord-Korea heeft een geheime militaire basis gebouwd op slechts 27 kilometer van de Chinese grens. Volgens een rapport van het Amerikaanse denktank CSIS (Centre for Strategic and International Studies) wordt de site waarschijnlijk gebruikt voor het opslaan van intercontinentale ballistische raketten, mogelijk met nucleaire capaciteit.

Lees meer »

Leuvens eetcafé krijgt haatberichten door online rel rond (bijna) gelijknamige brasserie in Antwerpen

Café Den Artiest in Leuven heeft haatberichten en slechte beoordelingen gekregen door een misverstand rond hun naam. De eigenaar van Brasserie Den Artist in Antwerpen is in opspraak gekomen op sociale media door een incident met een TikTokker. Als wraak wilden mensen slechte beoordelingen geven aan de Antwerpse brasserie, maar ze hebben zich met een letter vergist. "We werken hard

Lees meer »

Fototentoonstelling van Oliva (76) onthult Aalst Carnaval achter de schermen: “Tijdens feestnacht om 5 uur opgestaan om foto’s te maken”

Fotografe Oliva Bruggemans (76) volgde zeven maanden lang de voorbereidingen van Aalst Carnaval en bundelde meer dan 4.000 foto’s tot een tentoonstelling die het verborgen leven achter de stoet toont. Met haar camera legde ze niet alleen de kostuums en praalwagens vast, maar ook het kameraadschap en de passie van de carnavalisten.

Lees meer »