Op 30 en 31 oktober strijden negen Belgische roomijs- en sorbetmakers in het Italiaanse Bologna voor twee plaatsjes op het Gelato Festival World Masters volgend jaar. Een van hen is Bruggeling Mathieu Eyckmans van ijssalons Oyya.
Eind januari volgend jaar heeft in Rimini (Italië), tijdens de grootste ijsbeurs ter wereld, het Gelato Festival World Masters plaats, ofte het wereldkampioenschap voor roomijs- en sorbetmakers. En daar zou Mathieu Eyckmans graag bij zijn. Mathieu is oprichter en uitbater van het roomijs- en sorbetsalon Oyya, dat in 2014 een eerste vestiging in Brugge opende. In 2016 kwam er een icecreamtruck bij en in 2019 en 2020 gingen er twee vestigingen in Gent open.
“Om aan het ‘wereldkampioenschap’ te kunnen deelnemen moet ik eerst proberen om een van de twee Belgische kandidaten te zijn die afgevaardigd worden. En daarom neem ik op 30 en 31 oktober dus deel aan de Gelato Masters in Bologna, meer bepaald aan de Carpigiani Gelato University. Daar hebben de nationale competities plaats. Ik zal het er tegen acht andere Belgische ijsmakers opnemen”, zegt Mathieu.
Lemon 2.0
“Hoe ik bij die negen beste ben terechtgekomen? Wel, ieder jaar is er een Belgische competitie en de beste drie mogen naar de nationale voorrondes om te kunnen doordringen naar de driejaarlijks georganiseerde wereldfinale.”
Elke kandidaat moet een eigen smaak ontwikkelen én die ook ter plaatse, in Bologna, bereiden en laten proeven. “Ik ga voor een sorbet en kies voor de smaak ‘lemon 2.0’. Het is dus een citroensorbet met ook limoen, gember, kaffirlimoenblaadjes en citroengras in verwerkt”, vertelt Mathieu. “Het is bewust een eerder klassieke smaak, ‘zotte smaken’ zijn vaak niet te commercialiseren. Je moet alles ter plaatse maken en je hebt een half uurtje voor het afdraaien van het ijs, dat je moet presenteren in een klassieke ijsbak zoals in een salon. En dan heb je nog vijf tot tien minuutjes om je smaak mondeling te verdedigen tegenover de jury. Vanaf 1 september kunnen de klanten mijn smaak trouwens proeven in onze ijssalons.”
The post “Zotte smaken zijn vaak niet te commercialiseren”: Mathieu Eyckmans van ijssalons Oyya mag naar Gelato World Masters is provided by KW.be.