Op donderdag 14 augustus nodigt Den Hemel jong en oud, klanten en niet-klanten uit om samen te klinken op de vijftiende verjaardag van het populaire stadscafé in Waregem. Vanaf 16 uur is iedereen welkom voor sfeervolle muziek, food en goedkopere drinks.
In 2010 namen Koichi Hobo en zijn vrouw Marianne Goutsmet het leegstaande pand van De Zotte Morgen over, langs de Stationsstraat 119. “We hebben toen grote werken uitgevoerd en de zaak open en ruimer gemaakt”, vertelt Koichi. “Het was een bevlieging. Maar kijk, straks vieren we al onze vijftiende verjaardag. We hadden zin om iets anders te doen en vonden bovendien in Waregem geen café waar we ons echt thuis voelden.”
“Ons doel was om een warme ontmoetingsplek voor jong en oud te creëren, met originele muziek en service, een open café op vlak van ruimte maar ook van geest. Een moderne gezellige kroeg, naar onze eigen goesting. We werden ook het eerste rookvrije café nog voor het wettelijk verplicht was. Geen evidente beslissing, maar de klanten gingen er goed mee om.”
Invloed corona
“In alle bescheidenheid durf ik te stellen dat we in onze opzet zijn geslaagd. Van bij het begin kennen we een erg divers publiek. Scholieren en studenten komen hier over de vloer, jonge gezinnen, 40’ers, 50’ers en ouderen. En allemaal met dezelfde mindset: niet te veel zagen en samen een leuke tijd beleven. We hebben ook steeds ingezet op live optredens en evenementen.”
In 2017 kocht het koppel het pand en werd het interieur flink aangepast, achteraan kwam een bijgebouw. “In 2019 stak Den Hemel in een nieuw modern jasje, maar nog steeds warm en tijdloos. En toen kwam corona. Die periode heeft het consumptiegedrag van de mensen veranderd. De klanten zijn rustiger, ze zitten meer op het gemak rond de tafel en staan niet meer zoals vroeger pinten aan de toog te hijsen. Er is minder nachtbrakerij.”
Ons nieuwe interieur paste daar eigenlijk wel bij, net als de meer artisanale en alcoholvrije alternatieven op de menukaart. Er hangt een iets andere, rustigere sfeer in het café, de muziek staat ook wat stiller, er is aandacht voor de akoestiek enzovoort.”
Privé
Eind 2021 verslikten sommige klanten zich bijna toen de openingsdagen aangepast werden. Sindsdien kan je enkel op donderdag en vrijdag in het café terecht. In het weekend vinden er privé-events plaats.
“Er was minder cafébezoek. Men ging minder zomaar op café, er moest eerst iets gebeuren. Nu bieden we op donderdagavond eten aan. Mijn vrouw Marianne en onze dochter Hana serveren telkens enkele vaste gerechten en een suggestie. Je kan het omschrijven als wereldkeuken met de nadruk op gezonde ingrediënten.” De formule werkt, en is op donderdagavond vaak uitverkocht.
The circle of life
Ook de zaterdag en zondag lokt Den Hemel nog steeds veel volk. “We zien hier the circle of life”, gaat Koichi verder. “Van babyborrels tot communies en verjaardags-, trouw- en pensioenfeesten, zelf begrafenissen. We ontvangen veel toffe mensen en toffe feesten, vaste klanten vinden het erg plezant om hier hun event te lanceren. We werken steeds op maat met een vast bedrag voor het café en het personeel. Wij bemannen de bar, maar je bent vrij voor catering, muziek en meer.”
Dat de horeca het moeilijk heeft, horen we al jaren. Ook in 2024 verdwenen er cafés, maar groeide de omzet van de sector wel met 5 procent. Volgens Koichi oogt de toekomst positief. “Ik geloof sterk in de revival van cafés, want de samenleving heeft nood aan goede kroegen. Het zijn plaatsen die de sociale cohesie en het persoonlijk contact versterken in een digitale wereld vol AI en zelfscankassa’s.”
Cristal 0,0 van ‘t vat
“In een artikel las ik dat het ‘laagdrempelige en ongedwongen plekken zijn’, en dat ‘kroegen troost en vreugde brengen en een medicijn vormen tegen individualisering en hufterigheid’. Dat klopt, op café word je eens vriendelijk op je plaats gezet als het nodig is, de toon is volledig anders dan het gescheld achter het klavier.”
“Uiteraard in steden als Gent en Brussel, maar ook in Waregem vind je veel zaken die veel mensen aanspreken. Een goed café lokt volk, en er zullen altijd cafés blijven bestaan die goed draaien. Maar je moet je wel aanpassen aan de veranderende noden en aan de tijdgeest.”
“Laat ons daar op klinken komende donderdag. We hopen alvast op een grote opkomst, jong en oud, klanten en niet-klanten. Bier en frisdrank serveren we aan 2 euro, wijn aan 4 euro. Vanaf 16 uur zorgen twee top dj’s alvast voor leuke muziek. Foodtruck Manuel Kartel is er tegen de honger. Op het vat hebben we voor het eerst ook Cristal 0,0. Dat is vrij uniek.” Ook het Waregemse Piggly Wiggly-bier vind je in Den Hemel op vat.
The post Den Hemel viert 15de verjaardag: “Ik geloof in de revival van cafés, de samenleving heeft nood aan goede kroegen” is provided by KW.be.