Op zondag 10 augustus hadden Philippe Desbuqois (58) en Hilde Mortier (60) er hun allerlaatste dag als uitbaters van ‘t Oud Handbogenhof in Brugge opzitten. Het echtpaar stond maar liefst 36 jaar aan het roer van de horecazaak in de Baliestraat, die wordt overgenomen door de voormalige uitbaters van De Smisse Stefaan Claeys en Stephanie Traen.
Restaurant met feestzaal ‘t Oud Handbogenhof, gevestigd in een historisch pand uit 1634 in de Baliestraat, blijft na 36 jaar uitbating door Philippe Desbuqois en Hilde Mortier minstens voor enkele maanden gesloten. Het echtpaar heeft de zaak overgelaten aan de voormalige uitbaters van De Smisse in Damme, Stefaan Claeys en Stephanie Traen, en die zullen hun tijd nemen om de horecazaak – met respect voor de historiek – her in te richten en naar hun hand te zetten.
Het verhaal begint
Voor Philippe en Hilde begon het verhaal van ‘t Oud Handbogenhof in 1989. “Ik ben afkomstig van Diksmuide en volgde de hotelschool in Koksijde. Van 1986 tot 1989 werkte ik bij chef Geert Van Hecke in de keuken van De Karmeliet”, vertelt Philippe. “Daar heb ik de overgang van de eerste naar de tweede ster meegemaakt. Intussen had ik mijn latere echtgenote leren kennen, in discotheek Colombo in Diksmuide.” (lacht) “Ik ben verpleegster van opleiding en werkte voor mijn start in de horeca enkele jaren als thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis”, sluit de uit Westkerke bij Oudenburg afkomstige Hilde aan. “Het is mijn oom Willy Tilleman uit Brugge die ons wees op de mogelijkheid om ‘t Oud Handbogenhof over te nemen.”
“We zijn tevreden dat het lokale mensen zijn met een pak ervaring” – Phillippe Desbuqois en Hilde Mortier
Tot 1978 huisde de aloude schuttersgilde Karel De Goede in ‘t Oud Handbogenhof; vandaar ook de naam. “De toenmalige uitbater zag geen meerwaarde meer in die Schuttersgilde en maakte een eind aan die overeenkomst. Wij waren zelf gecharmeerd door de rijke historiek en het rustieke karakter van de zaak. Los van hier en daar eens een nieuwe laag verf en wat nieuwe gordijnen hebben we dan ook quasi niets veranderd aan het interieur”, vertelt Hilde. “Dat zouden we overigens ook niet mogen, want het is voor een groot stuk beschermd erfgoed.”
Toen Philippe en Hilde er begonnen was t Oud Handbogenhof nog in grote mate een café, met ook een feest- en vergaderzaaltje bij, waar je hoogstens een boterham belegd met kaas of boerenham kon eten. “Wij hebben ook lange tijd met een kleine kaart gewerkt; al kwam daar wel een spaghetti, lasagne of croque monsieur bij. In die tijd hadden we veel vaste Brugse stamgasten, met ook wel wat bekende figuren zoals voormalige burgemeester Pier Leys”, aldus Philippe.
Roer omgegooid
“In het jaar 2000 hebben we het roer echter omgegooid. In dat jaar hebben we het hotel De Pauw hier vlakbij, met ook een doorgang via ons terras, aangekocht. Omdat we daar uiteraard ook veel werk mee hadden – want het hotel telde acht kamers en we hadden enkel een kamermeisje in dienst – stopten we met de uitbating overdag van ‘t Oud Handbogenhof en deden we enkel ‘s avonds open als restaurant met dus een uitgebreidere eetkaart”, gaat Philippe verder.
Het is in de coronacrisis dat Philippe en Hilde begonnen te beseffen dat er ook iets anders is in het leven dan hard werken. “Eens gaan fietsen, ‘s morgens de tijd hebben om rustig de krant te lezen… We konden het goed gewoon worden en na die periode hadden we het moeilijk om weer in dat ritme te geraken”, weet Hilde.
Vertrouwen
“We hebben heel lang keihard gewerkt. Vorig jaar hebben we het hotel verkocht en nu hebben we dus ook een overnemer gevonden voor ‘t Oud Handbogenhof. We zijn blij dat het lokale mensen zijn met een pak ervaring en hebben er alle vertrouwen in dat ze het goed gaan doen”, besluit Philippe.
The post Philippe (58) en Hilde (60) geven na 36 jaar t’ Oud Handbogenhof uit handen, voormalige uitbaters van De Smisse nemen zaak over: “Alle vertrouwen in” is provided by KW.be.