“Het recept van mijn ijs is al meer dan 150 jaar oud”: Bakker Jo werd ijsventer en toert rond met Jocys IJs

Eind 2017 sloot Jo Vansteenkiste definitief de deuren van zijn gelijknamige bakkerij – in de volksmond bekend als de bakkerij van ‘Jantje Kaas’ – op het Dorpsplein in Lendelede. Daarmee kwam er een einde aan 200 jaar Vansteenkiste-bakkers in Lendelede. Twee jaar later werd Jo ijsventer en toert hij sindsdien rond in de ruime regio als ‘Jocys IJs’. “Spijt van die carrièrewissel heb ik absoluut niet”, zegt Jo. “Na negen drukke maanden kunnen mijn vrouw Cynthia en ik eindelijk eens van het leven genieten.”

Jo en zijn vrouw Cynthia Vercruysse namen in 1992 de familiebakkerij in Lendelede over, op vraag van Jo’s vader. “De mensen spraken niet over bakkerij Vansteenkiste, maar wel over de bakkerij van Jantje Kaas. Die bijnaam kreeg Jan Vansteenkiste, een van mijn voorouders, omdat hij in de 19de eeuw in Holland vocht en terugkeerde naar Lendelede met een bol kaas. Sindsdien werden al zijn nazaten zo genoemd!”

Aantrekkelijk bod

De beslissing om in november 2017 met de bakkerij te stoppen, kwam er enerzijds omdat Jo en Cynthia een aantrekkelijk bod kregen om de zaak te verkopen, en anderzijds omdat ze de kans zagen om niet langer dag en nacht te moeten werken. “Zo konden we een beter sociaal leven opbouwen. Na de verkoop van onze woning werkten Cynthia en ik allebei een tijd in loondienst.”

“Ik ging eerst mee met een kippenkraam, maar dat was opnieuw van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Daarna ging ik aan de slag bij Culinair Huis Vandeputte in Zonnebeke, waar ik verantwoordelijk was voor de bakkerijproducten. Dat betekende werken vanaf 5.30 uur in een kleine ruimte, waar ik de hele dag niemand zag. Ik miste het contact met klanten enorm. Bovendien had ik het moeilijk om na al die jaren opnieuw voor een baas te werken.”

Geleidelijk groeide bij Jo het idee om opnieuw te ondernemen, dit keer met ambachtelijk roomijs. “Ik had nog altijd mijn (dure) ijsmachine en kooktoestel waarmee ik vroeger ijs maakte in de bakkerij. Zo ben ik begonnen. Het recept van mijn ambachtelijk ijs is een goed bewaard familierecept van mijn betovergrootvader, al meer dan 150 jaar oud.”

“Bij onze woning plaatste ik een container als productieruimte en ik kocht een tweedehands bestelwagen die ik volledig inrichtte, met het logo Jocys IJs op de zijkant. Jocys is een samentrekking van mijn voornaam en die van mijn vrouw. Ondertussen verhuisde ik de productie naar Toor 9, unit 23 in Sint-Eloois-Winkel, omdat het bij ons thuis te krap werd.”

Jo kocht zijn tweede ijswagen van Jeanine Haerynck uit Wielsbeke. “Onlangs kocht ik er nog een derde bij, van een ondernemer uit de Brusselse regio die zich voortaan wou toeleggen op de productie van wafels. Het is een ouderwetse ijskar met afbeeldingen van Nero op de zijkant. Die knappen we volledig op, maar de afbeelding van Nero blijft behouden. Dat wordt trouwens mijn hoofdkar, met airco in de chauffeurscabine. De drie wagens hebben nu ook een naam: Jocys, Jeanine (vernoemd naar de vorige eigenares) en Nero.”

IJsbeurs in Italië

De zomerperiode is vanzelfsprekend erg druk voor Jo en zijn medewerkers, maar in de winter is er eindelijk wat meer tijd om tot rust te komen. “Die rustperiode duurt zo’n drie maanden: van november tot en met januari. In januari trek ik samen met mijn vrouw Cynthia naar de internationale IJsbeurs in Rimini, Italië. Een boeiende en inspirerende beurs waar je altijd wel iets bijleert of nieuwe trends en technieken ontdekt. Italië is wereldberoemd om zijn heerlijke gelato! Maar onderschat de gepassioneerde Vlaamse ijsventers zeker niet — die kennen er ook echt iets van!”

Volgen op snapchat

Tijdens de resterende achtenhalve maanden is Jo, samen met flexi-jobbers en jobstudenten, onderweg met zijn ijskarren. “We toeren met onze drie wagens in Lendelede en omliggende gemeenten, ook op aanvraag voor gelegenheden. Ons ijs bevat enkel natuurlijke smaken — geen synthetisch gedoe of kunstmatige toevoegingen. We gaan ook naar scholen, feestjes en evenementen. Je hoeft trouwens niet op straat te wachten tot onze ijskar langskomt: je kan ons volgen op Snapchat via Jocys IJskar en Jocys IJskar 2. Op het eerste account heb ik intussen al 2.000 volgers!”

The post “Het recept van mijn ijs is al meer dan 150 jaar oud”: Bakker Jo werd ijsventer en toert rond met Jocys IJs is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zweedse premier onder vuur om gebruik AI bij beleid: “We hebben niet op ChatGPT gestemd”

De Zweedse premier Ulf Kristersson staat in het oog van de storm nu hij openlijk heeft toegegeven dat hij regelmatig artificiële intelligentie inschakelt om politieke beslissingen tegen het licht te houden. “Een tweede mening kan nooit kwaad”, aldus Kristersson, die zegt ChatGPT en het Franse Le Chat in te zetten als klankbord. “We hebben niet op ChatGPT gestemd”, klinkt het

Lees meer »

Wat kunnen de Red Panthers daags na gelijkspel tegen Engeland?

Daags na het 2-2-gelijkspel tegen Spanje staat de volgende wedstrijd voor de Red Panthers al op het programma. De nationale hockeyploeg neemt het vanavond (om 18u) op tegen de Engelse vrouwen, die hun openingswedstrijd wel wisten te winnen. Pakken de Belgische hockeyvrouwen hun eerste zege op het EK? Volg alle actie hier live.

Lees meer »

Paden aangeschakeld tot wandelroute van drie kilometer

Dankzij enkele nieuwe doorgangen is in Zulte een aaneenschakeling van wandelpaden gerealiseerd. Onder meer in het Waalbeekpark werd een opening gemaakt ter hoogte van het speelpleintje. Via die doorgang is een wandelpad richting het Geboortebos langs de Waalstraat ontstaan, dat nu veel meer wandelaars aantrekt. Aan de overkant van die straat is, via een grindpaadje
The post Paden aangeschakeld

Lees meer »

Laurens Decorte moet met zijn gezin vluchten voor bosbranden bij Narbonne: “Hadden onze vakantie anders ingebeeld”

"We hebben op een kwartier tijd alles moeten inpakken en zijn vertrokken." Dat zegt Laurens Decorte uit Poperinge, die samen met zijn gezin moest vluchten voor de bosbranden, nabij Narbonne. Vanuit hun vakantiehuis zagen ze de vlammen dichterbij komen. Ze konden nog net op tijd vertrekken en hebben de nacht doorgebracht op turnmatjes in een sporthal, in Sigean. "Maar onze

Lees meer »

“Ik was compleet verrast en diep ontgoocheld”: tot zijn eigen verbazing moest David Hrncar vorige week op de bank toekijken bij FCV Dender

Met twee gelijke spelen op de eerste twee speeldagen bewees FCV Dender meteen dat het zijn plaats in de Jupiler Pro League nog altijd meer dan waard is. Door enkele late transfers is ook de concurrentie in de kern best groot geworden. Naast Kobe Cools speelde zo ook David Hrncar zijn basisplaats kwijt. De Slovaak hoopt vrijdag op een nieuwe

Lees meer »