Maison Medina verbreedt horizon: “Perfect huwelijk van Belgische en Marokkaanse keuken”

Het bekende Marokkaans restaurant van Fatima Oumimoun en Rachid Yousfi, voorheen op het Manitobaplein, heropende onlangs de deuren op een nieuwe locatie. Ook de naam en het concept veranderden. “Met ‘Maison Medina’ willen we de Belgische en Marokkaanse cultuur dichter bij elkaar brengen”, aldus Fatima.

Restaurant Medina bestaat al sinds 2016, maar zat eerst in de Vissersstraat en later dus op het Manitobaplein. “Van ons eerste horecapand was de indeling nogal ongelukkig: de keuken zat er boven, waardoor we altijd maar die trappen op en af moesten”, blikt Fatima terug. Het heeft niet veel gescheeld of de Medina was voorgoed verleden tijd geweest. “Rachid moest in oktober een heupoperatie ondergaan en wou er eigenlijk de brui aan geven. Maar dat was buiten onze trouwe klanten gerekend: je gaat er toch niet écht mee stoppen, zei iedereen. Al die bemoedigende woorden hebben ons aangenaam verrast, en het bloed kruipt waar het niet gaan kan”, aldus Fatima. Het pand aan het Manitobaplein was intussen wel verkocht, en dus moest er gezocht worden naar een nieuwe geschikte locatie. “Opnieuw hebben we toen ontzettend veel gehad aan onze klanten. Ze zochten zelfs mee naar een nieuw pand”, klinkt het.

Keiharde werker

Rachid staat al sinds zijn 26ste in de horeca. “Ik ben als jobstudent begonnen in de Royale in Knokke-Heist. 21 was ik toen, en een keiharde werker. Om ’s ochtends niet te veel tijd te verliezen, sliep ik soms op straat in een telefoonhokje, of tussen twee kabientjes op het strand”, glimlacht Rachid. “Mijn man was ontzéttend gemotiveerd”, beaamt Fatima. “Ooit solliciteerde hij zelfs bij het Koninklijk Paleis in Rabat. Maar hij voldeed niet aan de voorwaarden.” Rachid volgde hier een allround horecaopleiding aan de Haute École de la Ville de Liège. Zijn gedrevenheid resulteerde jaren geleden in een Zilveren Pollepel, de culinaire wedstrijd van De Streekkrant en Tam-Tam. “Dat was voor de Crowne Plaza in Brugge. Mijn man was er de hoofdchef, maar werd bij de prijsuitreiking niet eens mee op de foto gevraagd. Dat was voor hem een grote teleurstelling”, aldus Fatima. Een reden om op te stappen ook. Rachid ging vervolgens aan de slag in het casino van Knokke-Heist, deed bijkomende ervaring op in La Réserve en belandde later als chef-kok in het Beach Palace Hotel in Blankenberge. Daar leerde hij Fatima kennen.

Met de nieuwe naam willen Rachid en Fatima een nieuwe visie overbrengen. “Maison Medina betekent zoveel als ‘huis in de stad’, en in een wereldstad als Casablanca kan je evengoed genieten van een Marokkaans gerechtje als van een goeie rundsbrochette, een croissant bij het ontbijt of een goeie flantaart na de maaltijd. De Marokkaanse keuken proeft van uiteenlopende culturen, is heel veelzijdig. Wij eten zelf trouwens ook lang niet alle dagen uitsluitend Marokkaans thuis”, legt Fatima uit. Voortaan staan er in de Medina dus ook mosseltjes, steak en kreeft op het menu. “De klassieke Frans-Belgische keuken met een Marokkaanse touch: dàt is waar we nu voor staan. Het perfecte huwelijk tussen de Belgische en de Marokkaanse keuken, zonder in te boeten aan authenticiteit”, aldus Fatima. Daar speelde ook een praktische kant in mee. “Vroeger gebeurde het wel vaker dat er een koppel binnenkwam waarvan dan de vrouw bijvoorbeeld zei: ik lust wel Marokkaans, maar mijn man niet. Met onze nieuwe formule is dat probleem nu van de baan. Ik ben ten slotte ook tegen uitsluiting en voor inclusiviteit”, zegt Fatima, die een paar jaar terug zelf het eerste gemeenteraadsid met een migratieachtergrond was in Blankenberge. “De eerste jaren met het restaurant zijn absoluut niet gemakkelijk geweest. Maar een eigen horecazaak beginnen was mijn droom sinds dag één”, zegt Rachid. En die vakantiejob aan de kust was de beste leerschool die hij zich kon inbeelden. “Al die verschillende nationaliteiten, talen en culturen dooreen… In de keuken van de Royale heb ik mijn eerste woordjes Nederlands geleerd.”

Nieuwe locatie

Maison Medina is gelegen aan de Leopoldhelling, waar vroeger het restaurant Blankeduyn was gevestigd. “Ons nieuwe restaurant oogt niet alleen lichter en opener, we beschikken hier ook over veel meer comfort. Een koelcel, bijvoorbeeld. Hadden we vroeger niet. En de keuken is een pak groter. Nog een belangrijke troef voor in de winter, is het verwarmd terras. Ik wil de eigenares graag nog eens bedanken voor de unieke kans die ze ons gaf.”

Na een deugddoende vakantie in Calabrië, opende Maison Medina in juli de deuren aan de Leopoldhelling 10. Rachid en Fatima schenken er onder meer ook hun eigen wijn.

The post Maison Medina verbreedt horizon: “Perfect huwelijk van Belgische en Marokkaanse keuken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hoe sterk is Hamas nog? Met 20.000 strijders blijft de terreurgroep nog altijd stevige tegenstander: “Al wie gesneuveld is, is vervangen”

Israël staat onder druk om iets te doen aan het vreselijke lijden in de Gazastrook. Het heeft alle middelen om de honger daar te stoppen. Maar kan Hamas dat ook niet doen? Door een stap opzij te zetten, de laatste gegijzelden te bevrijden en af te zien van verdere terreur? Of heeft het die macht niet meer? Hoeveel strijders telt

Lees meer »

Dit jaar fors meer peren, maar we eten er steeds minder

De Belgische perenoogst zal dit seizoen zo’n 355.000 ton opleveren, zo’n 30 procent meer dan vorig jaar. Die topoogst is vooral te danken aan het ideale weer met afwisselend zon en regen. Toch eten we almaar minder peren. “We mogen wel wat trotser zijn”, klinkt het.

Lees meer »

Etienne Verfaillie, gewezen kantoorhouder Crelan, is overleden

In het AZ Delta in Rumbeke is Etienne Verfaillie (83) uit Sint-Eloois-Winkel enkele dagen voor zijn verjaardag overleden. Hij was gewezen kantoorhouder van Crelan en speelde een prominente rol bij voetbalclub Winkel Sport van 1954 tot 1986. Eerst als speler, dan als jeugdtrainer en later multifunctioneel bestuurslid.
The post Etienne Verfaillie, gewezen kantoorhouder Crelan, is overleden appeared first on

Lees meer »

280.000 euro in ruil voor amper verlof en hoger risico op blessure: Courtois en Real hebben kortste voorbereiding in clubgeschiedenis

PSG hervat vandaag de trainingen, nauwelijks één week voor de Europese Supercup en niet eens twee weken voor hun eerste competitiewedstrijd in Frankrijk. Ook Real Madrid kent de kortste seizoensvoorbereiding in de clubgeschiedenis: amper vijftien dagen. Het topvoetbal draait door. Had Thibaut Courtois een deel van zijn WK-premie van 280.000 euro willen inruilen voor wat extra fysiek en mentaal welzijn?

Lees meer »