Bakkerij Dewaele Tom en Cindy viert 20ste verjaardag en neemt gloednieuw verbruikerszaaltje in gebruik: “Mensen rustig laten genieten”

Bakkerij Dewaele Tom en Cindy blies deze maand twintig kaarsjes uit en dat werd groots gevierd. Met proevertjes, een tombola en een DJ die in de winkel zijn draaitafel opzette, veranderde de bakkerij tot een bruisende dansvloer. “De sfeer was geweldig. Klanten bleven hangen en voor we het wisten was het feest”, vertelt bakkersvouw Cindy?Vandevelde (45) met een glimlach.

De bakkerij heeft een lange geschiedenis. Ooit maakte ze deel uit van de familie Desmet, en stond ze bekend als ‘Smetties’. “Die naam gebruikten oudere klanten in het begin nog wel eens”, legt Cindy uit. “De zaak was vervolgens van mijn schoonouders en heette toen Bakkerij Dewaele-Moreels, maar twintig jaar terug, werd het dan Bakkerij Dewaele Tom en Cindy.” Op 16 juli 2005 namen Tom en Cindy de zaak officieel over, lieten de gevel schilderen en nodigden de pastoor uit voor de ovenwijding. “Dat heugelijk moment vormde de start van een mooi verhaal”, zegt Tom Dewaele (47).

Tom volgde een vakopleiding in Ter Groene Poorte in Brugge en werkte bij diverse bakkers, onder wie Bakker Vincent Molly in Waregem. “We zijn nog altijd vrienden gebleven, door de jaren heen”, vervolgt Tom. Beiden bouwden hun kennis en kunde op met veel passie. De ouders van Tom waren eveneens belangrijk in die overgang. Ze werkten toen al mee tot aan hun pensioen en vandaag staat vader Jan nog elke zaterdag in het atelier. “Hij is gespecialiseerd in het maken van streekpiro’s, een delicatesse hier in het dorp en de wijdere omgeving”, klinkt het.

Een warm gezinsteam

Opvoeden én ondernemen. Tom en Cindy runnen de zaak ondertussen samen met hun dochters Febe en Lotte, én zus Nele Dewaele in de winkel. “Nele en ik waren samen zwanger en zijn in 2007 bevallen”, vertelt Cindy. “Ik van onze dochter Febe en Nele enkele weken later van Robbe. Ze zaten altijd samen in de klas, zowel in het kleuter- als het lager onderwijs. De kinderen van school wisten niet goed wie eigenlijk het kindje van de bakkerij was”, lacht ze. “Drie jaar later, in 2010, werd onze tweede dochter Lotte geboren.” Toen de kinderen klein waren, dachten ze dat vooral hun mama alles deed. “Ze zagen vooral de momenten waarop papa bijtankte na een nacht in de bakkerij. Ondertussen hebben de dochters de schoolbanken verlaten en weten ze wel beter, al herinnert iedereen zich hun vreugdevolle aanwezigheid in de zaak.”

Het geheim van deze bloeiende zaak? “Inzet en flexibiliteit, iets dat nodig is in een familieonderneming.” De zaakvoerders doorstonden ook beproevingen. Toen Ingooigem zwaar getroffen werd door wegenwerken, draaiden Tom en Cindy gewoon door, vanuit een containerwinkel achter de kerk. “Dat was pittig”, vult Tom aan. “Maar het toonde hoeveel veerkracht we hebben -net als ons brood”, lacht hij.

Een echte ontmoetingsplek

De bakkerij is van oudsher niet alleen een broodpunt, maar combineerde lange tijd een bakkerij met een kleine voedingswinkel. Omwille van toenemende controles en papierwerk besloten ze die winkel-stap terug te schalen. “Maar we wilden wél de connectie met onze klanten behouden”, licht Cindy toe.Zo ontstond het idee van een verbruikerszaaltje. Wandelaars en fietsers bleven vaak even zitten op het bankje buiten. Ze suggereerden geregeld dat we hier iets moesten maken waar ze konden zitten en babbelen, dus creëerden we binnen een plek waar je rustig kan ontbijten of samen een boekje kunt lezen.” Het resultaat is een warme, knusse ruimte waar klanten heel erg welkom zijn om wat tijd door te brengen.

Twintig jaar na de start beseffen Tom en Cindy vooral hoeveel betekenis deze plek heeft gekregen in hun leven én in Ingooigem. “We werken gemakkelijk meer dan 65 uur per week en combineren opvoeden met ondernemen”, zegt Cindy. “Maar we doen dit niet alleen: onze ouders staan altijd klaar om te helpen en ons team werkt hard mee. Zonder hen was dit onmogelijk. En daarvoor zijn we ongelooflijk dankbaar”, voegt Tom toe. “Voor elke klant die hier in die twintig jaar binnenstapte, elk teamlid dat meewerkte en elk moment dat we samen mochten vieren!”

The post Bakkerij Dewaele Tom en Cindy viert 20ste verjaardag en neemt gloednieuw verbruikerszaaltje in gebruik: “Mensen rustig laten genieten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hallucinante beelden tonen paniek op strand Sardinië: toeristen ontsnappen per boot aan vuurzee

Wie met de auto naar het zuiden trekt, blijft van dichtbij geconfronteerd worden met bosbranden. In Griekenland en in het Zuid-Italiaanse Sicilië zijn “honderden” bosbranden aan de gang, terwijl zaterdagavond in het noordwesten van Turkije een nieuwe brand is uitgebroken. In het zuiden van Sardinië moesten zo’n 200 mensen, onder wie twaalf kinderen, zondag halsoverkop per boot geëvacueerd worden toen

Lees meer »

Drie gewonden na tweede ongeval in paar dagen met kusttram: “Een tram weegt 40 ton en stopt niet meteen”

Maandag in de late middag zijn drie lichtgewonden gevallen na een botsing tussen de kusttram en een auto ter hoogte van Plopsaland. De tram ontspoorde daarbij gedeeltelijk waarna er urenlang geen tramverkeer mogelijk was. Opvallend: het is de tweede botsing met een kusttram in drie dagen tijd. “We roepen op tot voorzichtigheid aan overwegen. Een tram weegt 40 ton en

Lees meer »

Chef Robbe Michiels (25) van De Messinc serveert slaatje scampi in schaduw van kasteel d’Ursel: “Een gerecht dat de zomer weerspiegelt”

De restaurants in onze provincie blijven deze zomer hun klanten verwennen. Maar waar kan je wat eten? We vragen aan enkele chefs om hun favoriete zomerse gerecht voor te stellen. Eentje waar ze bijzonder fier op zijn en waarmee ze hun gasten keer op keer gelukkig maken. Vandaag een zomerse salade scampi door chef Robbe Michiels (25) van eet- en

Lees meer »

Hij kan het niet laten, Dries Mues stopt als coach van FC ATO B om zelf weer te gaan voetballen bij Sparta Schaffen: “Ik heb niets meer te verliezen of te bewijzen”

Hij was gestopt, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En dus besloot Dries Mues op zijn 41ste (!) de schoenen toch weer aan te trekken en weer te gaan voetballen bij vierdeprovincialer Sparta Schaffen. Bij derdeprovincialer Averbode-Testelt-Okselaar werd Mues als trainer intussen al opgevolgd door Davy Luts.

Lees meer »

“Niemand wint, dat is uitzichtloos”: ‘Vergeten’ oorlog in Soedan raast door terwijl bevolking uithongert 

"Afgelopen maand zijn 13 kinderen een hongerdood gestorven, en dat is slechts in 1 vluchtelingenkamp." Dat zegt correspondent Zuid- en Oostelijk Afrika Elles van Gelder. Hulporganisaties en de Verenigde Naties noemen het de ergste crisis ter wereld, en toch lijkt de oorlog in Soedan telkens opnieuw ‘vergeten’ te worden. Al 27 maanden leven de Soedanezen in honger en crisis, maar

Lees meer »

Thymen Arensman wint criterium in Boxmeer

Thymen Arensman heeft maandag het na-Tourcriterium van Boxmeer gewonnen. De 25-jarige Nederlander van INEOS Grenadiers finishte in Noord-Brabant voor Jonathan Milan (Lidl-Trek), de Italiaanse winnaar van de groene trui in de Tour de France. De Nederlander Danny van Poppel (Red Bull-BORA-hansgrohe) werd derde.

Lees meer »

Mozzarella is meest geproduceerde kaas in België: “Niet alleen voor pizza’s, ook in Aziatische keuken populair”

Er wordt opnieuw meer kaas geproduceerd in België, en daar zit opvallend genoeg mozzarella voor iets tussen. Met 30 procent van de totale kaasproductie is mozzarella de meest geproduceerde kaas in ons land. "De blokken mozzarella die we maken, kunnen zo breed worden ingezet dat er wereldwijd vraag naar is", weet producent Milcobel, die elk jaar minstens 60.000 ton mozzarella

Lees meer »

Vrouw wandelt met 2 kinderen over gesloten spooroverweg in Essen, Infrabel verontwaardigd: “Ze haasten zich ook niet”

In Essen heeft een vrouw samen met 2 kinderen een gesloten spoorwegovergang overgestoken. Op sociale media circuleren beelden van die zware overtreding. Politiezone Grens onderzoekt het incident, spoorwegbeheerder Infrabel roept nog maar eens op om nooit over de sporen te wandelen wanneer de slagbomen gesloten zijn en de lichten op rood staan. "Dit is levensgevaarlijk."

Lees meer »