Tattoo-artiest Tattoo Mike uit Kortrijk is zijn Facebook- en Instagramprofielen kwijt, en daarmee ook een aanzienlijk deel van zijn bereik én klantenbestand. De sociale mediaplatformen van Meta schorsten zijn accounts, ogenschijnlijk na een grap die verkeerd werd opgevat én gerapporteerd. Een comeback? Lijkt uitgesloten. “Ik ben gestraft door een robot, zonder proces”, zucht Mike.
Mike, die al jarenlang een vaste waarde is in de Kortrijkse tattoo-scene, begrijpt er nog steeds niets van. “Er circuleren talloze fakeprofielen die haat zaaien, dierenleed tonen of je proberen op te lichten met seksadvertenties en valse aankopen. Maar ik, een kleine zelfstandige die z’n job met passie uitoefent, word permanent geband voor één post die blijkbaar door tien mensen is gerapporteerd. En dat volstaat dus.”
Wat was er aan de hand?
De aanleiding lijkt een ludieke Facebookpost die Mike enkele maanden geleden maakte, na een sparringsessie met bokskampioene Oshin Derieuw. “Bij een foto van haar schreef ik: ‘Vanavond klop ik een vrouw in elkaar.’ Iedereen die mij kent weet dat dat pure zelfspot was. Oshin bokst mij tien keer onder tafel, ik zou zelf nog eerder op de grond gelegen hebben.”
Maar Meta’s algoritmes dachten daar blijkbaar anders over. Enkele meldingen leidden tot een automatische blokkade. Zonder menselijke controle. “Mijn inkomsten zijn gekelderd, mijn contact met klanten is weg, ik kan zelfs geen marketplace meer gebruiken. Ik schat dat ik tot 60 procent van mijn bereik kwijt ben. En voor wat?”
Digitale doodsvonnis
Sinds de ban is Mike niet langer bereikbaar via Facebook of Messenger, twee kanalen die essentieel waren voor zijn contact met klanten. “Mijn oude profiel had 5.000 vrienden, mijn Instagram bijna 10.000 volgers. Nu zit ik op een nieuw account met amper 110 volgers. Mensen spreken me op straat aan: ‘Waar ben je gebleven?’ Mijn filmpjes, mijn tattoos, mijn zottigheden… het was deel van mijn identiteit én mijn marketing.”
Pogingen om zijn profiel opnieuw te activeren via Meta leverden niets op. “Ik diende twee keer een aanvraag in tot herziening, maar kreeg nul op het rekest. Blijkbaar sta ik op een zwarte lijst: mijn iPhone, IP-adres en mailadres zijn geblokkeerd. Nieuwe profielen worden onmiddellijk gesloten. Een moderne heksenjacht, maar dan zonder fakkels.”
Verdacht verdienmodel?
Volgens Mike is er mogelijk meer aan de hand. Sinds kort biedt Meta een betalend verificatiesysteem aan: voor 14 euro per maand krijg je een blauw vinkje op Facebook of Instagram. Dat vinkje beschermt gebruikers beter tegen automatische bans. “Wie dat betaalt, wordt pas na vijftig meldingen beoordeeld – door een mens, niet door een robot. Het is dus letterlijk een bescherming die je moet kopen.”
Voor Mike voelt dat als afpersing. “Ik ben 25 jaar bezig, ik weet intussen wel wat je wel of niet kan zeggen op sociale media. Maar als Meta beslist om mensen zonder uitleg te cancelen, dan zitten we met een probleem. Zij zijn rechter én beul, en dat zonder beroepsprocedure. In België kan je iemand in elkaar slaan en na je straf terugkeren naar de maatschappij. Maar ik mag niet eens terug op Facebook, zonder één vorm van uitleg. Is dat niet hallucinant?”
“Meta maakte me monddood”
Tattoo Mike voelt zich niet alleen financieel gestraft, maar ook maatschappelijk uitgewist. “Facebook was voor mij een sociaal en professioneel platform. Nu is dat allemaal weg. Wat blijft er over? TikTok. En mond-aan-mondreclame. Dat laatste helpt, maar het weegt niet op tegen wat ik kwijt ben.”
Hij sluit af met een open oproep: “De Facebookspecialist of medewerker die iets van deze problematiek kent en mij wil helpen met een oplossing, mag mij altijd contacteren op 0477 84 35 15.”
Wil je Tattoo Mike volgen op zijn nieuwe Instagram? Zoek naar zijn nieuwe account via @miketattoo.tattoomike
The post Tattoo Mike (Kortrijk) gecanceld op Facebook: “Een robot kelderde mijn inkomen” is provided by KW.be.